Το «δεν έχεις αρχ…» στον Γκουαρδιόλα και το «μιλάτε στον θεό»: Οι 10 ιστορίες με τις κορυφαίες ατάκες του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

i

© Getty Images

Το «δεν έχεις αρχ…» στον Γκουαρδιόλα και το «μιλάτε στον θεό»: Οι 10 ιστορίες με τις κορυφαίες ατάκες του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Παύλος Κουστέρης 19:45 - 05.06.2023 / Ανανεώθηκε: 19:57 - 05.06.2023

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ολοκλήρωσε και τυπικά την καριέρα του στην ηλικία των 41 ετών και ο μύθος του έγινε ακόμα μεγαλύτερος, λόγω των όσων έχει πει κατά καιρούς. Το Sportal θυμάται τα καλύτερου του Σουηδού θρύλου.

Ενδεχομένως το τέλος που είχε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να μην ήταν αυτό που ήθελαν οι θαυμαστές του, ίσως να μην ήταν καν αυτό που είχε ο ίδιος στο μυαλό του και δεδομένα δεν ήταν αυτό που άξιζε στο ταλέντο, στην πορεία και στην προσωπικότητά του.

Υπάρχει η κυρίαρχη άποψη ότι το τέλος θα έπρεπε να δοθεί το καλοκαίρι του 2022, όταν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατέκτησε με τη Μίλαν το πρωτάθλημα έχοντας μάλιστα ουσιαστικό ρόλο σε αυτήν την πορεία, σκοράροντας κρίσιμα γκολ σε καίριες στιγμές.

Παρ’ όλα αυτά, η τελευταία χρονιά του 41χρονου που ήταν μεταξύ εξέδρας και φυσικοθεραπευτηρίων, δεν είναι ικανή να «μουντζουρώσει» τα όσα πέτυχε και το κυριότερο: Όσα άφησε ως αναμνήσεις σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.

Ένα απόλυτο θαύμα της φύσης. Ύψος 1,95μ., με πλαστικές κινήσεις που θα ζήλευαν αθλητές αγώνων επίδειξης, γρήγορος για το παράστημά του. ένας από τους πιο δυνατούς ποδοσφαιριστές που γνώρισε ποτέ το άθλημα και φυσικά τα καντάρια μπάλα δεν μπορούν να υπολογιστούν. Ήταν μια πραγματική απόλαυση.

Απωθημένο για τον ίδιο ήταν η κατάκτηση ενός Champions League, ωστόσο πραγματικά ποιος νοιάζεται; Ούτε το απόλυτο είδωλό του, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, δεν το κατέκτησε ποτέ, αλλά είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό είχε δει ένα ποδοσφαιρικό μάτι εκείνη την εποχή, που συνέχιζε να κάνει… πλάκα έχοντας καταστρέψει και τα δύο του γόνατα.

Συνολικός απολογισμός του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, σύμφωνα με τον οδηγό του Transfermarkt, ήταν οι 827 συμμετοχές και τα 496 γκολ, ενώ σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα 122 τέρματα με την εθνική Σουηδίας και τα 62 του τέρματα με τη φανέλα των Σκανδιναβών.

Γιατί, αλήθεια, όμως, ο μύθος του Ζλάταν θα είναι για πάντα τόσο μεγάλος; Ποδοσφαιριστές με πολλά γκολ και τρομερά χαρίσματα έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν. Αυτό που πραγματικά ξεχώριζε τον Ιμπραΐμοβιτς είναι η προσωπικότητά του και οι ατάκες… μετριοπάθειας που τον χαρακτήριζαν. Μάλιστα, πολλές άλλες αποδόθηκαν σε αυτόν, χωρίς όμως, πράγματι να της έχει πει, αλλά ήταν απόλυτα πειστικό ότι θα μπορούσε να της ξεστομίσει.

Παρά την αυταρέσκειά του, οι συμπάθειες που είχε ήταν απείρως περισσότερες από τις αντιπάθειες και τα ρεσιτάλ που έδινε κατά καιρούς με τις δηλώσεις του, τον έκαναν παραδόξως όλο και πιο συμπαθή και διασκεδαστικό, παρά «γεννούσαν» haters.

Αξίζει σε αυτό το πλαίσιο να αναφέρουμε μερικές από τις κορυφαίες δηλώσεις που έχει πει ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και μεγάλωσαν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον τεράστιο μύθο του.

1. Η ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

Είναι γεγονός ότι ο Αρσέν Βενγκέρ είχε καλέσει τον 17χρονο Ιμπραΐμοβιτς για δοκιμή στην Άρσεναλ. Η ιστορία αυτή έγινε γνωστή πολλά χρόνια μετά και ο Σουηδός έχει πει:

«Ο Ζλάταν δεν κάνει δοκιμαστικά. Είτε με ξέρεις, είτε όχι. Αν δεν με ξέρεις, τότε δεν με θες πραγματικά».

2. Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

To 2009, η Μπαρτσελόνα προσθέτει στο ρόστερ της τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, στέλνοντας την ίδια στιγμή στο Μιλάνο τον Σάμουελ Ετό. Τελικά, το Champions League το κατακτά η Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο, αποκλείοντας μάλιστα την Μπαρτσελόνα στην ημιτελική φάση και η θητεία του Ζλάταν εξελίσσεται σε φιάσκο, αφού ποτέ δεν υπήρξε χημεία μεταξύ του ίδιου και του Πεπ Γκουαρδιόλα. Οι δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς είναι ενδεικτικές.

«Όταν με αγοράζεις, αγοράζεις μια Ferrari. Αν οδηγείς Ferrari, βάζεις την καλύτερη βενζίνη στο ρεζερβουάρ, βγαίνεις στον αυτοκινητόδρομο και πατάς γκάζι. Ο Γκουαρδιόλα γέμισε ντίζελ και έκανε μια βόλτα στην εξοχή. Θα έπρεπε να είχε αγοράσει ένα Fiat».

«Ο Γκουαρδιόλα με κοιτούσε επίμονα και έχασα το μυαλό μου. Σκέφτηκα “Εκεί είναι ο εχθρός μου, που ξύνει το φαλακρό του κεφάλι!”. Του φώναξα: “Δεν έχεις αρχ...! Τράβα στον διάολο!” και μάλλον χειρότερα πράγματα από αυτό. Θα περίμενε κανείς να μου απαντήσει, αλλά είναι δειλός. Απλά έφυγε. Δεν ξαναμιλήσαμε ποτέ».

3. ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Εκτός από τον Ρονάλντο, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν ερωτευμένος και με τον Ζοσέ Μουρίνιο, πόσω μάλλον όταν είχε τη δυνατότητα να δουλέψει επεισοδιακά και με τον Γκουαρδιόλα.

«Ο Μουρίνιο είναι το αντίθετο του Γκουαρδιόλα. Αν ο Μουρίνιο φωτίζει το δωμάτιο, ο Γκουαρδιόλα απλά κλείνει τις κουρτίνες».

4. CAREW... WHO?

Θυμάστε τον Τζον Άλιου Κάριου; Ένας Νορβηγός επιθετικός, που έπαιξε σε διάφορες ομάδες, με εντυπωσιακό παρουσιαστικό, αλλά από τεχνική, λίγα πράγματα. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς κλήθηκε να σχολιάσει την αρνητική κριτική του Νορβηγού προς το πρόσωπό του και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Αυτά που κάνει ο Κάριου με μια μπάλα ποδοσφαίρου, μπορώ να τα κάνω εγώ με ένα πορτοκάλι».

5. TO ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Μία από τις πρώτες κινήσεις των νυν ιδιοκτητών της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν να φέρουν από το Μιλάνο «πακέτο» τους Ζλάταν και Τιάγκο Σίλβα. Τα κατάφεραν και ο Ιμπραΐμοβιτς προφανώς πρόλαβε να γίνει ίσως ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της ομάδας. Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις, είπε: «Είναι αλήθεια, δεν ξέρω πολλά για τους παίκτες εδώ, αλλά σίγουρα ξέρουν εκείνοι ποιος είμαι. Τώρα ψάχνω για ένα διαμέρισμα. Αν δεν βρούμε αυτό που θέλουμε, τότε θα αγοράσω ένα ξενοδοχείο...».

Όταν αποχώρησε το 2016 από την Παρί Σεν Ζερμέν, είπε το επίσης αξέχαστο: «Ήρθα σαν βασιλιάς, φεύγω ως θρύλος».

6. ΜΙΛΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ!

Διαδικασία playoffs στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Η Σουηδία αντιμετωπίζει σε διπλούς αγώνες την Πορτογαλία και οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν αν οι Σκανδιναβοί μπορούν να νικήσουν τους Ίβηρες. Ο διάλογος που ακολούθησε έχει μείνει στην ιστορία.

«Μόνο ο Θεός ξέρει».
«Είναι δύσκολο να τον ρωτήσουμε».
«Του μιλάτε αυτή τη στιγμή».

Τελικά, η Σουηδία δεν προκρίνεται και ο Ζλάταν ακολούθησε με μια πικρή αλήθεια: «Δεν αξίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς εμένα».

7. Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Με τον Ζοσέ Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποφασίζεται ότι αξίζει να δοθεί συμβόλαιο στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, παρά το γεγονός ότι ήταν πατημένα 35. Μιλάμε για έναν παίκτη που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στο παρελθόν στην Premier League.

Αρχικά, είπε: «Δεν θα γίνω ο βασιλιάς του Μάντσεστερ. Θα είμαι ο θεός του Μάντσεστερ».

Λίγο καιρό αργότερα, του ζητήθηκε να συγκρίνει τον εαυτό του με τους υπόλοιπους επιθετικούς της κατηγορίας και είπε: «Τα λιοντάρια δεν μπορούν να συγκριθούν με τους ανθρώπους». Ολοκληρώνει τη σεζόν με 28 γκολ σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά τον Απρίλιο θα υποστεί ρήξη χιαστού. Θα περίμενε κανείς να πτοηθεί, αλλά τότε δεν θα ήταν ο Ζλάταν: «Τα λιοντάρια δεν αργούν να γίνουν καλά όπως οι άνθρωποι».

Ο Ζλάταν αποχώρησε το 2018 από τη Γιουνάιτεντ.

8. ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξενιτευθεί και να παίξει ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και τους Λος Άντζελες Γκάλαξι και πράγματι ήταν πολλά επίπεδα πάνω από τον ανταγωνισμό. Ο ίδιος είχε αποφασίσει τότε να ανακοινώσει την απόφασή του, γράφοντας: «Αγαπητό Λος Άντζελες, καλώς ήρθες!».

Η ανακοίνωση της αποχώρησής του, ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή: «Θέλατε τον Ζλάταν, σας έδωσα τον Ζλάταν. Παρακαλώ (You are welcome). Η ιστορία συνεχίζεται. Τώρα γυρίστε πάλι πίσω στο μπέιζμπολ».

9. ΤΟ ΧΟΤ - ΝΤΟΓΚ ΣΤΟΝ ΑΝΣΟ

Ένα ταλαντούχο παιδί του Άγιαξ ακούγεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και ένα φιλικό του Αίαντα κόντρα στη Λίβερπουλ, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τον ίδιο να γράψει τη δική του ιστορία με μία από τις πρώτες του ατάκες. Αφορμή μια ενέργειά του, που άφησε εμβρόντητο τον τότε αμυντικό των «κόκκινων», Στεφάν Ανσό: «Πρώτα πήγα αριστερά, ήρθε κι αυτός. Μετά πήγα δεξιά, ήρθε και πάλι. Μετά πήγα πάλι αριστερά και εκείνος πήγε για χοτ-ντογκ».

10. ΑΠΛΑ ΖΛΑΤΑΝ

Κλείνουμε με την πιο… Ζλάταν ατάκα: «Δεν μπορώ παρά μόνο να γελάσω με το πόσο τέλειος είμαι!».