O.J. Simpson: Η «δίκη του αιώνα» και η αθώωση

O.J. Simpson: Η «δίκη του αιώνα» και η αθώωση

Sportal newsroom 20:20 - 11.04.2024

Ποιος ήταν ο O.J. Simpson που πέθανε σε ηλικία 76 ετών νικημένος από τον καρκίνο.

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη (10/04) σε ηλικία 76 ετών ο άλλοτε θρύλος του NFL και ηθοποιός, Ο Τζέι Σίμπσον έπειτα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

«Στις 10 Απριλίου, ο πατέρας μας, Ορένθαλ Τζέιμς Σίμπσον, υπέκυψε στη μάχη του με τον καρκίνο. Ήταν περιτριγυρισμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο Σίμπσον ήταν ο απόλυτος σταρ του NFL τη δεκαετία του 1970, ενώ ταυτόχρονα έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ, την οποία συνέχισε και αφού αποφάσισε να μην αγωνιστεί ξανά στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Πολλοί βέβαια έμαθαν τον Σίμπσον το 1994, καθώς τότε έγινε διάσημος σε όλον τον πλανήτη μέσα από μία τραγική ιστορία. Η πρώην γυναίκα του και ο φίλος της βρέθηκαν άγρια δολοφονημένοι με μαχαίρι στις 12 Ιουνίου και ο θρύλος του NFL πρωταγωνίστησε στη διασημότερη τηλεοπτική καταδίωξη, όταν όλη η αστυνομία του Λος Άντζελες κυνηγούσε το λευκό τζιπ του στις 17 Ιουνίου 1994.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2007 κυκλοφόρησε βιβλίο με τίτλο «Αν το έκανα: Εξομολογήσεις του δολοφόνου», το οποίο περιλαμβάνει υποθετική περιγραφή των δύο φόνων.

Η «δίκη του αιώνα» και η αθώωση

Το 1994 η τηλεοπτική κάλυψη των τελικών του NBA διεκόπη για να μεταδοθεί live η καταδίωξη του διάσημου και δημοφιλούς παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Πριν συλληφθεί από την αστυνομία για ανάκριση αμέσως μετά τους φόνους ... ο O.J. οδήγησε τους αστυνομικούς σε μια καταδίωξη με το Ford Bronco του στους αυτοκινητόδρομους του Λος Άντζελες - μια στιγμή που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση και αποτέλεσε μια από τις πιο δραματικές, κοινές εμπειρίες στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Τα στοιχεία για τη δολοφονία ήταν συντριπτικά εις βάρος του αλλά ο κατηγορούμενος έχοντας την υπεράσπιση καλοπληρωμένων δικηγόρων αθωώθηκε με διάφορα δικονομικά κόλπα. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε οκτώ μήνες και μετετράπη σε ένα άνευ προηγουμένου τηλεοπτικό σόου με τον τίτλο «Η δίκη του αιώνα». Εκτιμάται ότι περίπου 150 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την ανάγνωση της ετυμηγορίας!

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Simpson , ο οποίος στο μεσοδιάστημα καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση για την ληστεία, δεν είπε ανοιχτά ότι το έκανε αλλά δεν το αρνήθηκε κιόλας. Δήλωσε υποθετικά:«Αν το έκανα…», παραδέχθηκε ότι είχε λογομαχία με τον Γκόλντμαν, ότι μετά είχε ένα μπλακ άουτ και δεν θυμάται, κι ότι αργότερα βρέθηκε να στέκεται μπροστά σε μια λίμνη αίματος…