Τι είναι και τι προβλέπει το τριήμερο εθνικό πένθος – Πόσες φορές έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα
i

© φωτογραφία αρχείου Intime

Τι είναι και τι προβλέπει το τριήμερο εθνικό πένθος – Πόσες φορές έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα

Sportal newsroom 22:32 - 14.06.2023

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στην Πύλο. Τι συμβαίνει όταν κηρύσσεται.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Ελλάδα μετά από απόφαση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, λόγω του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο. Οι νεκροί από την πρωτοφανή τραγωδία σε διεθνή ύδατα ανέρχονται σε 79, ενώ υπάρχουν φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων.

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία», αναφέρει η ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Το Εθνικό πένθος κηρύσσεται μετά από κάποια φυσική καταστροφή, τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο γεγονός που φέρνει θανάτους πολλών ανθρώπων. Ακόμη, το Εθνικό πένθος κηρύσσεται μετά τον θάνατο ενός σημαίνοντος προσώπου.

Κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους, σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου. Ένας άλλος τρόπος ένδειξης πένθους είναι η ανάρτηση μαύρων κορδελών. Οι μαύρες κορδέλες μπορούν να αναρτηθούν σε προσόψεις κτιρίων.

Στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί άλλες επτά φορές τριήμερο εθνικό πένθος. Οι πιο πρόσφατες, ήταν στην τραγωδία των Τεμπών 1-3 Μαρτίου 2023, στον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη 6-8 Σεπτεμβρίου 2021 και στην τραγωδία στο Μάτι.

Tags: