Ο Δημήτρης Αγραβάνης στο Sportal για το Mundobasket 2023 και τον Ιτούδη: «Είμαι ντόμπρος, όταν δε με σέβονται αποχωρώ - Θέμα προπονητή όσα έγιναν στην Εθνική» (vid)

Γιάννης Πάλλας 10:57 - 06.09.2023 / Ανανεώθηκε: 18:22 - 06.09.2023

«Ρουκέτες» του Δημήτρη Αγραβάνη στο Sportal. Θεωρεί υπεύθυνο τον Δημήτρη Ιτούδη για τις πολλές απουσίες της Εθνικής ομάδας, αναφέρεται στον Παναθηναϊκό, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και το νέο του εκπρόσωπο Μίσκο Ραζνάτοβιτς

Το πρωΐ της 10ης Αυγούστου ο Δημήτρης Αγραβάνης αποχώρησε από την Εθνική ομάδα αποχαιρετώντας τους συμπαίκτες του, πριν το παιχνίδι του τουρνουά «Ακρόπολις» με αντίπαλο την Ιταλία. Πήρε τα παπούτσια του και έφυγε από το ΟΑΚΑ γνωρίζοντας καλά ότι θα προκληθεί θόρυβος από την αποχώρηση του, καθώς πλησίαζε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έπειτα από μια τοποθέτηση του εκείνη τη στιγμή όπου έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού, έμεινε σιωπηλός.

Ο διεθνής φόργουορντ ήρθε η ώρα να μιλήσει και το κάνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Sportal. Για την Εθνική ομάδα, την αποχώρηση του, δείχνει τον Δημήτρη Ιτούδη για την επιλογή του, αλλά και την απόφαση άλλων αθλητών που δεν παρουσιάστηκαν στο «προσκλητήριο» της «επίσημης αγαπημένης». Από κει και πέρα, αναφέρεται στην αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό, τη σχέση του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, την πρόταση που του έκανε για να μείνει στην ομάδα, ενώ εκφράζει την επιθυμία να βρεθούν μαζί σ’ έναν αγώνα ταχύτητας!

Μιλάει για τη νέα σελίδα της ζωής του στην Ισπανία με την Μπρέογκαν, το νέο ατζέντη του Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ενώ παραδέχεται πως ο αυθορμητισμός του έχει κοστίσει σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Αγραβάνη

«Να μας προβληματίσει η αποχή των πολλών παικτών και όχι η 15η θέση»

- Δημήτρη να πιάσουμε λίγο το κουβάρι της συζήτησης από την αρχή με την Εθνική ομάδα. Τι συνέβη τότε και αποχώρησες μέσα στο τουρνουά «Ακρόπολις»;

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλους και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τη φανέλα που φοράμε και να την τιμάμε όποτε η πατρίδα μας χρειαστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι πάνω από τη φανέλα είτε λέγεται παίκτης, είτε λέγεται προπονητής.

Το να υπάρχει διαφωνία μέσα στην ομάδα είναι λογικό, υπάρχουν τριβές, γιατί είναι ένα τουρνουά σύντομο, υπάρχει προετοιμασία, υπάρχουν πολλά πράγματα που ξεπερνιόνται απ’ όλες τις ομάδες, ειδικά από τις εθνικές ομάδες. Όμως, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη σεβασμού και κάποιος προβάλλει τον εαυτό του και την εγωπάθεια του τότε αυτό για κάποιους παίκτες είναι ΟΚ, το δέχονται κάποιοι άλλοι που σέβονται τον εαυτό τους δεν το δέχονται και αποχωρούν. Νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όχι η 15η θέση που πήραμε φέτος, αλλά η αποχή τόσων πολλών διεθνών από την πολύ καλή ομάδα που είχαμε πέρσι, αυτό το καλοκαίρι».

«Δεν υπάρχει εγώ στην Εθνική ομάδα, αλλά υπάρχει εγώ στη νίκη, μαζί με τον Λαρεντζάκη δώσαμε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο»!

Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτό;

«Όλοι ξέρετε λίγο πολύ τι έχει συμβεί αυτό το καλοκαίρι στην Εθνική ομάδα. Πράγματα τα οποία δεν αρέσανε και δεν τα έχουμε ξαναδεί εμείς σαν παίκτες στην Εθνική ομάδα. Προσωπικά, πήρα αυτή την απόφαση για το καλό όλων. Είδα μια ανακοίνωση από την ΕΟΚ που δεν την κατάλαβα ποτέ. Θα τη θεωρήσω άστοχη. Είπανε ότι χρησιμοποιώ την Εθνική ομάδα για να βρω ομάδα. Εγώ ήμουν εκεί έπαιξα τραυματίας στη Λάρισα πέρσι. Ήμουν αυτός μαζί με το Λαρεντζάκη που στην ουσία δώσαμε στην Εθνική ομάδα το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν δουν τα ματς με την Τουρκία τα δικά μου και του Λαρεντζάκη στο Βέλγιο. Γιατί δεν υπάρχει εγώ στην Εθνική ομάδα, αλλά δυστυχώς η ευτυχώς υπάρχει εγώ στη νίκη. Και είδα αυτή την άστοχη τοποθέτηση από την πλευρά της ΕΟΚ. Μάλιστα, το χειμώνα που ήμουν στο Περιστέρι με πέρνανε τηλέφωνο να πάω να παίξω με θλάση στο Βέλγιο και εγώ το συζήταγα. Ήθελα να πάω να τους βοηθήσω και το ευχαριστώ ήταν αυτή η άστοχη τοποθέτηση. Δεν κρατάω κακία εννοείται, σίγουρα με πείραξε μέσα μου, γιατί όταν παίζεις τραυματίας και έχεις δώσει τα πάντα στα παράθυρα για να πετύχει η ομάδα και στο περσινό Ευρωμπάσκετ ειδικά, είναι λίγο στενάχωρο να βλέπεις ότι τοποθετούνται έτσι για σένα και ενώ ξέρουν τι έχει γίνει φέτος το καλοκαίρι».

«Πέρσι ήμασταν πραγματική ομάδα»

- Τι έγινε φέτος το καλοκαίρι; Βλέπω ότι ο λόγος σου ουσιαστικά δείχνει προς τον προπονητή. Είναι θέμα Ιτούδη, θεωρείς το πρόβλημα που προέκυψε ή έχει να κάνει με κάποιο άλλο εξωγενή παράγοντα;

«Η δική μου άποψη είναι ξεκάθαρα θέμα προπονητή! Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί σέβομαι κάποια πράγματα. Όλοι γνωρίζετε τι έχει γίνει και όπως είπα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι επτά αθλητές δεν ήρθαν φέτος από πέρσι. Πέρσι είχαμε τρομερή χημεία σαν ομάδα, πέρσι ήμασταν πραγματική ομάδα, γιατί βγαίναμε παντού όλοι μαζί έξω, τρώγαμε όλοι μαζί, παίζαμε όλοι μαζί, διασκεδάζαμε όλοι μαζί κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Ήταν το τουρνουά του Ντόρσεϊ, του Αντετοκούνμπο, γιατί παίζανε πολύ καλά αυτά τα παιδιά, εγώ έπαιζα πολύ καλά, είχαμε ένα πλάνο το οποίο ξαφνικά πάλι άλλαξε στα νοκ άουτ. Να στο εξηγήσω πολύ απλά. Τον Γιάννη ξέραμε όλοι πως θα τον αντιμετωπίζανε, βγάζαμε τέσσερα άτομα έξω να σουτάρουμε και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στους ομίλους. Αυτό σταμάτησε δεν ξέρω για ποιο λόγο να συμβαίνει, στα νοκ άουτ παιχνίδια κινδυνεύσαμε με την Τσεχία τελικά δεν τα καταφέραμε με τη Γερμανία. 

Η Εθνική για να πετύχει πρέπει να μαζεύει τους καλύτερους δυνατούς παίκτες κάθε καλοκαίρι και μέσα στο τουρνουά να βλέπει ποια παιδιά παίζουν καλά και να στηρίζεται σ’ αυτά. Δεν μπορείς σ’ ένα τόσο μικρό τουρνουά να πας να παίξεις με ονόματα και γιατί αυτός που είναι μεγάλο όνομα δεν έχει παίξει καλά να τον βάλω λίγο στο νοκ άουτ. Δεν γίνεται αυτό. Πρέπει άμα θες να πετύχεις να δεις ομάδες που πετυχαίνουν τόσα χρόνια όπως οι Ισπανοί πως αντιμετωπίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια. Προσωπικά, θαυμάζω πολύ τον προπονητή της Ιταλίας, Ποτσέκο, τους βλέπω και φέτος. Τα παιδιά πραγματικά παίζουν για τη χώρα τους, τον προπονητή τους με πάθος, δεν έχουν βασικό σέντερ και κέρδισαν για δεύτερη φορά συνεχόμενη τη Σερβία. Είναι αξιζήλευτο αυτό που πετυχαίνουν αυτές οι χώρες και εμείς μόνο να μάθουμε έχουμε από αυτές τις χώρες και μακάρι να ανοίξουμε τα μάτια μας και μακάρι επιτέλους να θέλουμε όλοι το καλό της χώρας μας για να πετύχουμε κάτι. Γιατί είναι κρίμα, έχουμε τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο (Αντετοκούνμπο), έχουμε πολύ καλούς παίκτες, τον Καλάθη, τον Ντόρσεϊ, τον Λαρεντζάκη, τον Παπαπέτρου, πολύ καλούς παίκτες, τον Θανάση είναι ευκαιρία αυτά τα χρόνια να πετύχουμε κάτι».

Δημήτρης Ιτούδης © Intime

- Θεωρείς ότι γίνονται διακρίσεις στον τρόπο διαχείρισης των παικτών; Θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου όμως κι εγώ. Είδα πολλά σχόλια ανθρώπων του μπάσκετ που λένε ότι πρέπει να παίζεις ακόμη και ένα λεπτό η ένα δευτερόλεπτο. Όσο σε χρειάζεται η Εθνική ομάδα. Και να μένεις εκεί και να προσφέρεις γιατί τόσο μπορεί να σε χρειάζεται η Εθνική ομάδα. Ποια είναι η δική σου γνώμη;

«Συμφωνώ σ’ αυτό! Δεν μπορείς να ανέχεσαι όμως, ο δικός μου χαρακτήρας τουλάχιστον τα λεγόμενα τεστάκια ή προσβολές προς το πρόσωπο μου ή την οικογένεια μου από έναν άνθρωπο. Οπότε όταν αυτό συμβαίνει είτε τσακώνεσαι, είτε αποχωρείς. Διάλεξα τον δεύτερο δρόμο δεν έχω κάτι να χωρίσω με κανέναν, όταν δεν με σέβεται κάποιος εγώ απλά αποχωρώ και είναι ξεκάθαρο αυτό σε όλη την καριέρα μου. Πολλά άλλα παιδιά έχουν παράπονα από το φετινό καλοκαίρι για παρόμοια θέματα, φοβούνται να μιλήσουν είναι δικαίωμα τους να κρατήσουν αυτή τη στάση. Εγώ δόξα τω θεό ότι έχω πετύχει στην καριέρα μου το έχω πετύχει κόντρα σε όλα δεν με έχει βοηθήσει ποτέ κανένας. Δεν έχω ρουφιανέψει ποτέ κανέναν για να πετύχω εγώ κάτι. Είμαι περήφανος, είμαι 28 στα 29 και ότι πετυχαίνω το πετυχαίνω μόνος μου με τις δυνάμεις μου. Έχω χάσει πολλά από τον αυθορμητισμό μου στο παρελθόν, έχω μάθει και πολλά και αυτό είναι ένα μάθημα πιο πολύ για τα νέα παιδιά να μην τα παρατάνε ποτέ ότι δυσκολίες και αν τους εμφανιστούν, γιατί δεν θα είναι μόνο οι αγωνιστικές δυσκολίες στο μπάσκετ, αλλά και σε όλους τους χώρους της κοινωνίας».

«Ο Θανάσης με παρότρυνε να μείνω και να μην φύγω»

- Υπήρξε κάποια στιγμή μετά από αυτή την απόφαση που πήρες που να είπες μήπως έκανα λάθος;

«Όχι, όχι. Αυτή η απόφαση που πήρα ήταν πολύ ώριμη. Συζήταγα πολύ με τον Θανάση (Αντετοκούνμπο) που είναι πολύ καλός μου φίλος και φαντάσου ήμασταν στο σαλόνι του σπιτιού του. Επειδή είναι ένας άνθρωπος με πολύ θετική ενέργεια και σε βοηθάει πολύ στη ζωή να τον έχεις σαν φίλο, είναι απίστευτα θετικός άνθρωπος παραπάνω και από το Γιάννη. Μπορεί να συμβεί το χειρότερο και θα δει πάντα το θετικό. Τον θαυμάζω γι΄αυτό και για όλα τα άλλα που έχει πετύχει στην καριέρα του. Αυτός ήταν που με παρότρυνε όταν έπαιρνα τα πράγματα μου και αποχωρούσα να μην το κάνω και του λέω το έχω σκεφτεί πολύ καλά. Είναι κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα ανεχτείς, είμαι 28 στα 29. Δεν μπορώ να ανεχτώ κάποια πράγματα. Τα ψιλοανέχτηκα και πέρσι φέτος δεν γινόταν αυτό».

«Άλλος με προσέβαλλε θα μπορούσα να είχα αντιδράσει, προτίμησα να πάρω τα παπούτσια μου και να φύγω»

- Ήταν αυτή η έλλειψη σεβασμού για την οποία μίλησες αποχωρώντας από την Εθνική ομάδα;

«Ναι ξεκάθαρα. Τα είπα ακριβώς όπως έγιναν τα πράγματα, εγώ δεν προσέβαλλα κανέναν, δεν έβρισα κανέναν, ήρεμα και ωραία χαιρέτισα τα παιδιά και έφυγα. Άλλος με προσέβαλλε, άλλος με έβρισε, με ξέρεις πως είμαι τόσα χρόνια, θα μπορούσα να έχω αντιδράσει, σκέφτηκα καθαρά, πήρα τα παπούτσια μου και έφυγα».

- Πως είναι εκείνη η στιγμή; Όταν παίρνεις μια τόσο σημαντική απόφαση να φύγεις από την Εθνική ομάδα... Φτάσαμε να συζητάμε για θέματα που δεν θα μπαίνανε στη συζήτηση. Παλιότερα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κάποιος να μην είναι στην Εθνική ομάδα για να μείνει έξω και να ξεκουραστεί η οτιδήποτε άλλο.

«Οι καιροί αλλάζουνε, παλιά υπήρχε στην κοινωνία γενικότερα μπέσα και φιλότιμο. Όποιος είχε μπέσα προχώραγε μπροστά πάντα στη ζωή του και ήταν εργατικός. Πλέον αυτό έχει εξαφανιστεί όπως σου είπα και πριν όλοι για να επιβιώσουν προσπαθούν να κάνουν το ρουφιάνο, να σκάβουν ο ένας το λάκκο του άλλου πίσω από την πλάτη του. Αυτά υπάρχουν πια στην κοινωνία μας δυστυχώς. Συμφωνώ και εγώ δεν είναι σωστό να μην πας στην Εθνική για να ξεκουραστείς ή να δουλέψεις το σώμα σου. Εκτός αν το σώμα σου σε προειδοποιεί, όταν σου βγάζει πέντε τραυματισμούς μέσα στη σεζόν, πρέπει να το ακούς κι εσύ. Γιατί μετά είναι η υγεία σου, δεν μπορείς να ρισκάρεις περαιτέρω καταπόνηση. Δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν το θέμα που λείπανε τόσα πολλά παιδιά φέτος. Επειδή ήταν συμπαίκτες μου, είναι συμπαίκτες μου, μιλάμε ξέρουμε τι γίνεται, δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν το θέμα».

Αντετοκούνμπο, Ιτούδης, Σλούκας, Καλάθης και Παπανικολάου © Intime

-Άρα το θέμα ποιο ήταν; Ο προπονητής; Αν ήταν άλλος ο προπονητής θα ήταν κάποιοι παίκτες στην Εθνική ομάδα; Γιατί και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται.

«Σίγουρα, είναι σίγουρο και μπορείτε να ρωτήσετε και τους ίδιους που απουσίασαν...».

-Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση; Η επιλογή Ιτούδη ήταν χωρίς αμφιβολία η καλύτερη δυνατή πέρσι, γιατί με βάση τα αποτελέσματα ήταν ο πλέον επιτυχημένος Έλληνας προπονητής.

«Συμφωνώ μαζί σου».

-Και βλέπουμε τώρα ότι αυτό κάποια στιγμή τσαλακώνεται εντός εισαγωγικών...

«Δεν θέλω να πω κάτι άλλο για τον κόουτς Ιτούδη ότι είχα να πω για μένα το είπα».

-Θέλω να πω σε μια επιτυχία η αποτυχία ανεξάρτητα αν είναι η Εθνική ομάδα ή ένας σύλλογος, είναι μόνο η ευθύνη στον προπονητή για το αν δεν πάει καλά ή φταίνε και οι παίκτες που μπορεί να μην έχουν ανταποκριθεί στο ρόλο τους;

«Αν με ρωτάς γενικά σε μια ομάδα ποτέ δεν μπορεί να φταίει ένας, στην προκειμένη περίπτωση είναι διαφορετικά τα πράγματα είναι περίπλοκα οπότε ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα».

«Ένα ρόστερ με τόσες απουσίες όση αυταπάρνηση και να δείξει δεν αρκεί»

-Μετά από όλη αυτή την ιστορία είδες κάποιο παιχνίδι σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο;

«Δεν έχω να χωρίσω τίποτα. Είδα όλα τα παιχνίδια της Εθνικής. Μίλαγα με τον Θανάση, τον Λαρεντζάκη, τον Παπαπέτρου παιδιά τα οποία έχω καλές επαφές μου είπαν συγχαρητήρια για την καινούργια ομάδα που πήγα. Μιλάγαμε καθημερινά τους έλεγα πάμε μπορείτε. Ο Θανάσης μου είπε να πάω στο Άμπου Ντάμπι θέλω να είσαι εκεί. Το σκεφτόμουν, αλλά είπα έχω προπονήσεις. Δεν υπάρχει μίσος για μένα στην Εθνική ομάδα εννοείται ήθελα να πάνε καλά τα παιδιά, απλά δεν γινόταν να γίνει αυτό γιατί καλός η κακός υπήρχαν πολύ δυνατές ομάδες πολλοί δυνατοί παίκτες και όταν κατεβάζεις ένα ρόστερ με τόσες πολλές απουσίες όση αυταπάρνηση και να δείξεις δεν γίνεται να το πετύχεις. Είναι απίθανο».

Η Ελλάδα έμαθε αντιπάλους σε περίπτωση πρόκρισης στην επόμενη φάση FIBA

-Τι σου έκανε εντύπωση σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, όσον αφορά την Εθνική ομάδα και συνολικά από τη διοργάνωση;

«Νομίζω δεν έκανε σε κάποιον εντύπωση το γεγονός ότι δεν παίξαμε καλά με τους Λιθουανούς και αποκλειστήκαμε σ’ αυτή τη φάση. Νομίζω όλος ο κόσμος αυτό περίμενε. Τα παιδιά παλέψανε αλλά αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει ευχαριστημένους και σαν χώρα δεν μας αξίζει η 15η θέση θεωρώ. Και μακάρι πραγματικά να δούνε το κομμάτι Εθνική ομάδα όλοι πολύ σοβαρά ώστε να υπάρχει ξανά αυτό που υπήρχε πέρσι. Ήρθαμε όλοι, δέσαμε όλοι μαζί και πραγματικά πέρσι ο κόσμος έρχονταν στο γήπεδο και χαιρόνταν για την Εθνική ομάδα. Ήταν περήφανος. Μακάρι αυτό να ξανασυμβεί και όπως είπα όταν τελείωσε το τουρνουά πέρσι δεν μπορούμε να μιλάμε για μετάλλιο, όταν είσαι 15 χρόνια χωρίς μετάλλιο δεν μπορείς να μιλάς για μετάλλιο, θέλεις να κερδίσεις κάθε ματς, αλλά δεν μπορείς να μιλάς για μετάλλιο και να βγαίνεις 15ος. Δείχνεις χαζός. Μπορεί να το πιστεύεις μέσα σου εννοείται δεν πας για να χάσεις το τουρνουά. Αυτό έδειξε και η Ισπανία πέρσι όταν κρατάς χαμηλά τους τόνους έχεις ποιο πολλές πιθανότητες να πετύχεις».

«Πάντα είμαι διαθέσιμος για την Εθνική ομάδα»

-Κλείνοντας το κεφάλαιο Εθνική ομάδα ο Δημήτρης Αγραβάνης είναι διαθέσιμος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξανά ή έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο;

«Πάντα είμαι διαθέσιμος. Όταν χρειάστηκε τους προσέφερα όλα αυτά που προσέφερα και το είπα στην αρχή. Δεν το λέω εγωϊστικά, όλοι χρειάζονται για να κερδίσεις αλλά μπορούν να δουν τα βίντεο από τα παιχνίδια για να δουν τι έχει προσφέρει στην ομάδα. Εννοείται σε οποιοδήποτε κάλεσμα θα είμαι ξανά παρόν, οπότε και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι εγώ δεν είμαι σε εισαγωγικά προδότης αλλά κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα καμουφλάρεις και να λες είναι Εθνική ομάδα. Δυστυχώς τουλάχιστον ο δικός μου χαρακτήρας δεν μπορεί να ανεχτεί κάποια πράγματα».

Δημήτρης Αγραβάνης ©Intime

«Πήγα στον Παναθηναϊκό για τον κ. Γιαννακόπουλο, ακόμη και όταν έπαιζα στον Ολυμπιακό είχα καλή άποψη για εκείνον, θα ήθελα να πάμε σε πίστα να τρέξουμε μαζί»

- Να πάμε στο κεφάλαιο Παναθηναϊκός. Πήγες μέσα στη χρονιά σε μια ομάδα που ήταν σε φάση αναζήτησης. Ολοκληρώθηκε η χρονιά και εσύ δεν ήσουν στα πλάνα της ομάδας για τη νέα χρονιά. Περίμενες αυτή την εξέλιξη ή ήταν κάτι που σε αιφνιδίασε;

«Να σου πω την αλήθεια δεν ήξερα τι να περιμένω. Καταρχάς, εγώ πήγα στον Παναθηναϊκό αποκλειστικά για τον κ. Γιαννακόπουλο γιατί από τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου είχα πάντα καλή άποψη για το ποιος είναι ο κ. Γιαννακόπουλος».

O Δημήτρης Γιαννακόπουλος © ΙΝΤΙΜΕ

-Ακόμη και όταν έπαιζες στον Ολυμπιακό;

«Ακόμη και όταν έπαιζα στον Ολυμπιακό! Μας αρέσει και η ίδια ταινία. Έχουμε πολλά κοινά. Μας αρέσει η αγωνιστική οδήγηση. Θα ήθελα να πάμε σε μια πίστα και να τρέξουμε μαζί! Πραγματικά, είναι η πρώτη μου ομάδα που δεν είδα ποτέ το συμβόλαιο μου πριν πω το ναι. Του είπα το ναι χωρίς να ξέρω τα χρήματα που θα πάρω!».

-Κάτι που δεν συνηθίζεται...

«Όχι. Δεν το έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου, απλά ήταν τόσο όμορφη η επικοινωνία που είχαμε μέσο του κινητού, οπότε ήθελα πολύ. Ήθελα και να ρισκάρω. Ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Ο κόσμος ευτυχώς κατάλαβε την προσπάθεια μου και τη σεβάστηκε απόλυτα και σίγουρα με αγάπησαν αρκετοί οπαδοί του Παναθηναϊκού. Οπότε αυτό με κάνει χαρούμενο. Όπως είπες όταν πήγα ήταν ο κ. Ράντονιτς προπονητής. Ήξερα ότι μπορεί να φύγει κάποια στιγμή γιατί για κάποιο λόγο δεν είχε κολλήσει με τους παίκτες και την ομάδα. Δεν περίμενα όμως ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα στη συνέχεια της σεζόν. Πολλές δυσκολίες πέρσι. Όμως, αυτό έκανε καλό στον Παναθηναϊκό, τον δυνάμωσε, φέτος είναι πολύ δυνατός, όπως και ο Ολυμπιακός και θα δούμε μια ωραία πορεία και για τους δυο στην Ευρωλίγκα».

«Ο κ. Γιαννακόπουλος μου έκανε πρόταση να συνεχιστεί η συνεργασία μας..»

- Θα ήθελες να είσαι σ’ αυτή την προσπάθεια του Παναθηναϊκού; Το περίμενες ότι θα φύγεις, ή ξαφνιάστηκες;

«Μετά από ένα σημείο όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, καταλαβαίνεις ότι κάτι τρέχει. Όσο και να σε θέλει ο πρόεδρος γιατί και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι με ήθελε στην ομάδα και το σέβομαι πολύ αυτό, καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει. Και όταν είναι να μείνεις σε μια ομάδα που δεν υπολογίζεσαι, με το ζόρι δεν το έχω κάνει ποτέ. Μάλιστα, ο πρόεδρος μου είχε κάνει και μια πρόταση να συνεχιστεί η συνεργασία μας, προς τιμήν του, αλλά εγώ ήθελα να παίξω για τον Παναθηναϊκό. Δεν ήθελα να βρίσκομαι κάπου αλλού με την μορφή δανεισμού ή κατά άλλο. Οπότε τον ευχαρίστησα».

-Ο πρόεδρος Γιαννακόπουλος σου πρότεινε να μείνεις στην ομάδα και απλά να είσαι με τη μορφή δανεισμού κάπου...

«Δεν θέλω να πω ακριβώς, ήθελε να συνεχιστεί η συνεργασία μας, γιατί μάλλον κάτι του έβγαλα και εγώ και σαν παίκτης και σαν χαρακτήρας. Του εξήγησα ότι ήθελα να παίξω στον Παναθηναϊκό δεν ήθελα κάτι άλλο. Τον ευχαρίστησα πάρα πολύ και συνεχίζω τώρα την καριέρα μου».

-Τι ήταν αυτό που σου είπε; Όταν ενημερώθηκε ότι δεν θα συνεχίσεις;

«Μιλήσαμε, αυτά θα τα κρατήσουμε μεταξύ μας, όπως πάντα τα κρατάμε μεταξύ μας τις κουβέντες που κάνουμε».

Αγραβάνης - Ουόκαπ Αγραβάνης - Ουόκαπ/ ©Intime

-Πως θα χαρακτήριζες τον πρόεδρο Δημήτρη Γιαννακόπουλο;

«Είναι αυθόρμητος όπως είμαι και εγώ. Και είναι ντόμπρος, έχει μπέσα, το οποίο δεν υπάρχει ειδικά στον μπασκετικό χώρο. Νομίζω σε ελάχιστο ποσοστό το βρίσκεις, δεν το έχω συναντήσει στην καριέρα μου».

-Έφυγες από τον Παναθηναϊκό, θα ξαναγύριζες;

«Στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις. Ήθελα και πέρσι να ξεκινήσω την καριέρα μου στο εξωτερικό. Κάποια πράγματα προσωπικά δεν ήμουν στην κατάλληλη ψυχολογία να το αντέξω. Τώρα είμαι απόλυτα έτοιμος και θέλω να κοιτάξω εκεί. Εννοείται στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις, οπότε θα το αφήσω ανοιχτό».

«Πρώτη επιλογή αν γυρίσω ο Παναθηναϊκός»

-Αν γύριζες στην Ελλάδα θα γύριζες στον Παναθηναϊκό...

«Ο πρόεδρος μου έχει φερθεί πολύ καλά, οπότε θα ήταν η πρώτη επιλογή».

Ο Δημήτρης Αγραβάνης © Intime

-Κεφάλαιο Μπρέογκαν. Μια καινούργια επιλογή, ομάδα της Ισπανικής Λίγκας και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι και με άλλο εκπρόσωπο.

«Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω τους προηγούμενους εκπροσώπους μου. Ο αγαπημένος μου δεν βρίσκεται στη ζωή ο Γιώργος Δημητρόπουλος που πραγματικά ήταν σαν δεύτερος πατέρας για μένα. Με πίστεψε από 16-17 χρονών που ήμουν στο Μαρούσι και μου πρόσφερε πολύ μεγάλα συμβόλαια και ειδικά σε νεαρή ηλικία πάνω από την αξία μου και το αναγνωρίζω αυτό. Ήταν πάντα εκεί για μένα. Φυσικά τον Γιώργο Πάνου, το Νίκο Βαρλά, τον Θέμη, όλους τους συνεργάτες, προσπαθήσαν πολύ για μένα. Απλά εντάξει, πρέπει να βγάλεις το συναίσθημα κάποιες φορές με τους ανθρώπους για να σκεφτείς την οικογένεια σου, να σκεφτείς εσένα. Αυτό έκανα τώρα σκέφτηκα μόνο για μπίζνες. Νομίζω ότι ο Μίσκο (Ραζνάτοβιτς) είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για μένα για να πάρω αυτό που μου αξίζει σ’ αυτή την ηλικία. Είμαι στα καλύτερα μου χρόνια και θέλω πλέον να έχω αυτό που μου αξίζει».

«Ο Ραζνάτοβιτς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος»

-Ποια είναι η πρώτη εντύπωση που σου έκανε από τη συνομιλία που είχατε;

«Ο άνθρωπος μιλήσαμε και μου βρήκε κατευθείαν επιλογές. Είχε ένα ξεκάθαρο πλάνο για μένα. Θέλει να αγωνιστώ όχι απλά στην ACB να είναι dominant στην ACB. Να ανοίξω την αγορά μου στην Ισπανική Λίγκα που είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Μου εξήγησε το πλάνο του για μένα. Μου άρεσε αυτή η ομάδα γιατί έχει έναν πολύ καλό πλέι μέικερ που έπαιξε στην Μπάγερν, τον Σίσκο, έχει καλούς παίκτες και καλό προπονητή. Οπότε πραγματικά συναρπάστικα με την ιδέα ότι θα παίζω στην ACB και είπα κατευθείαν το ναι».

Ο Δημήτρης Αγραβάνης © Intime

-Η επιλογή του εξωτερικού είναι μια επιλογή που δίνει ώθηση σε έναν αθλητή; Είναι μια επιλογή που καλυτερεύει έναν αθλητή. Έχουμε δει κατά καιρούς παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό και πραγματικά γίνονται καλύτεροι. Βοηθάει το γεγονός ότι φεύγεις από τη ζώνη ασφάλειας για να πας κάπου και να είσαι εσύ, ο εαυτός σου και κανείς άλλος και να πρέπει να διαχειριστείς τη νίκη και την ήττα.

«Αυτό που είπες είναι το πιο σημαντικό. Στο εξωτερικό είσαι εσύ και ο εαυτό σου. Έτσι βελτιώνεσαι και γίνεσαι ακόμη πιο καλός σαν χαρακτήρας και σαν άνθρωπος. Και πιο σκληρός σίγουρα. Εγώ είμαι σ’ αυτή τη φάση. Θέλω να είμαι εγώ και ο εαυτός μου. Να βελτιωθώ τόσο μπασκετικά, όσο και προσωπικά στο εξωτερικό. Μου αρέσει πολύ η προοπτική της Μπρέογκαν και όπως είπα θέλω να είμαι dominant στην ACB και από 23 Σεπτέμβρη που ξεκινάει το πρωτάθλημα ευελπιστώ να πάνε όλα καλά για την ομάδα μου και να κάνουμε πολλές νίκες».

«Με την αγωνιστική οδήγηση γαληνεύει η ψυχή μου»

- Να αλλάξουμε λίγο θέμα και να πούμε ότι ο χώρος που παίρνουμε τη συνέντευξη είναι η σχολή οδηγών του πατέρα σου; Πως είναι η κατάσταση περνάς από ‘δω, προλαβαίνεις βλέπεις; Φαντάζομαι ο πατέρας σου ήταν εκείνος που σου έμαθε να οδηγείς.

«Ναι εννοείται. Και αγωνιστική οδήγηση μου έχει διδάξει στην άσφαλτο, αλλά ευτυχώς υπάρχει και η πίστα του κ. Ιαβέρη που με φιλοξενεί πολλές φορές. Πηγαίνω και ξεδίνω εκεί, είναι πολύ ωραίο για να γαληνεύσεις την ψυχή σου. Ο πατέρας μου είναι 45 χρόνια δάσκαλος οδήγησης είναι ο καλύτερος σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Ιαβέρης μας συστήνει πάρα πολλούς πελάτες, γιατί ο πατέρας μου τα κάνει όλα μόνος του και έχει γνώμονα να βγάλει οδηγούς που να ξέρουν την ασφαλή οδήγηση. Αυτή ειδικά η χώρα χρειάζεται καλούς οδηγούς και πραγματικά οι γονείς των παιδιών να μάθουν τα παιδιά να οδηγούν και όχι τα πακέτα πόσο πάει η πιο φτηνή σχολή. Είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι η ζωή τους και η ζωή των υπόλοιπων που οδηγούν μαζί τους».

- Είπες για την αγωνιστική οδήγηση. Πως είναι αυτό το συναίσθημα. Φαντάζομαι η αδρεναλίνη είναι στα ύψη.

«Είναι συναρπαστικό γιατί γίνεσαι ένα με το αυτοκίνητο και νιώθεις ότι σε κάθε στροφή μαθαίνεις από άκρη σε άκρη τα όρια της πίστας και βελτιώνεις κάθε φορά το χρόνο. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο συναίσθημα. Εμένα μου άρεσε από πολύ μικρό παιδί ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Παρακολουθώ ειδικά αγώνες F-1 δεν χάνω κανέναν. Όμως, δεν μου κάνει αίσθηση να τρέξω στον δρόμο, γιατί αν πας και τρέξεις στην πίστα σου φαίνεται αστείο στο δρόμο να προσπαθήσεις να πατήσεις το γκάζι πιο γρήγορα και να βάλεις σε κίνδυνο τους συμπολίτες σου. Μακάρι να φτιαχτούν περισσότερες πίστες ώστε ο κόσμος να πηγαίνει να τρέχει, γιατί υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μάθουν και δεν υπάρχουν πολλά μέρη».

«Δεν είμαι τέλειος, ο αυθορμητισμός μου στοίχισε γιατί έχασα άνθρωπο που ήθελα στη ζωή μου»

- Να κλείσουμε με κάτι πιο προσωπικό. Ποιος είναι ο Δημήτρης Αγραβάνης; Πολλοί λένε ότι είναι ένα παιδί αντιδραστικό, δύσκολο. Τι έχεις να πεις εσύ, τα έχεις ακούσει όλα. Πως θα σκιαγραφούσες τον χαρακτήρα σου;

«Αυτό που έχω καταλάβει από μικρή ηλικία είναι ότι δεν μπορώ να χωνέψω μέσα μου την αδικία γενικά. Είτε στο μπάσκετ, είτε στη ζωή και το ψέμα των ανθρώπων. Οπότε όποιοι άνθρωποι κατάλαβα πως έχουν ένα από αυτά τα δυο τους έχω βγάλει από τη ζωή μου. Δεν είμαι τέλειος. Ο αυθορμητισμός μου μπορώ να πω ότι μου έχει στοιχίσει αρκετά, αλλά εντάξει δεν μπορώ να το μετανιώνω αυτό το πράγμα, γιατί είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου, προσπαθώ πάντα να το κατευνάζω, να το σκέφτομαι. Να σκέφτομαι πριν κάνω κάτι, πλέον νομίζω ότι το καταφέρνω πιο πολύ, γιατί είμαι και σε μια μεγαλύτερη ηλικία είμαι 28 χρονών. Είμαι ειλικρινής, δεν έχω πειράξει ποτέ κανέναν εγώ πρώτος, γιατί πάντα ο πατέρας μου έμαθε να τα βάζω με τους μεγαλύτερους και όχι με τους μικρότερους. Οπότε αυτός είμαι. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που με συμπαθούν, πολλοί που δεν με συμπαθούν. Εμένα μου είναι οκ να πηγαίνω σ’ ένα μαγαζί να φάω και να έρχονται μικρά παιδιά να θέλουν βγάλουν φωτογραφία μαζί μου, ένας άνθρωπος να έρχεται να μου πει συγχαρητήρια γι’ αυτό που είπες και βοήθησες το παιδί μου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί πλέον σπανίζουν άνθρωποι ατόφιοι και ειλικρινείς στην κοινωνία μας».

- Είπες ότι ο αυθορμητισμός σου έχει στοιχίσει πολλές φορές. Υπάρχει κάποια στιγμή που θα γύριζες τον χρόνο πίσω θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικά τα πράγματα;

«Είναι πολλές στιγμές, αλλά μια δεν έχει να κάνει με το μπάσκετ. Αφορά προσωπικό μου θέμα. Ο αυθορμητισμός μου μου στοίχισε σε προσωπικό θέμα, να χάσω έναν άνθρωπο που τον ήθελα στη ζωή μου, αλλά αυτά έτσι είναι και πας παρακάτω».