Τρεις στο γκραν πρι σπάθης της Τύνιδας, οκτώ στο παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως του Παρισιού
i

© Γραφείο τύπου ΕΟΞ

Τρεις στο γκραν πρι σπάθης της Τύνιδας, οκτώ στο παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως του Παρισιού

Sportal newsroom 18:01 - 10.01.2024 / Ανανεώθηκε: 18:12 - 10.01.2024

Μεταξύ 11-14 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν δύο μεγάλες διοργανώσεις της FIE σε επίπεδο ανδρών/γυναικών, το γκραν πρι σπάθης της Τύνιδας και το παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως του Παρισιού.

Μεταξύ 11-14 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν δύο μεγάλες διοργανώσεις της FIE σε επίπεδο ανδρών/γυναικών, το γκραν πρι σπάθης της Τύνιδας και το παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως του Παρισιού.

Η Ελλάδα θα δώσει το παρών και στις δύο διοργανώσεις με συνολικά 11 ξιφομάχους, τρεις στη σπάθη και οκτώ στο ξίφος ασκήσεως. Αξίζει να σημειωθεί πως το γκραν πρι σπάθης είναι το τρίτο και τελευταίο εντός του κύκλου Ολυμπιακής πρόκρισης καθώς στη συνέχεια απομένουν μόνο τρία παγκόσμια κύπελλα. Θυμίζουμε ότι ο συντελεστής βαθμολόγησης για την παγκόσμια κατάταξη της FIE είναι x2,5 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, x1,5 στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα και τα γκραν πρι και x1,0 στα παγκόσμια κύπελα. Δύο Ελληνίδες, η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα Γεωργιάδου, διεκδικούν με αξιώσεις την ατομική πρόκριση μέσω της Ολυμπιακής κατάταξης.

Από την άλλη το παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως που θα γίνει στη γαλλική πρωτεύουσα είναι μία από τις δύο βαθμολογούμενες διοργανώσεις του εξωτερικού για την πανελλήνια κατάταξη και παράλληλα αποτελεί έναν από τους τρεις διεθνείς αγώνες-κριτήρια που δίνουν βαθμολογία για την επιλογή των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης στο Λουξεμβούργο των Απρίλιο. Είναι ο δεύτερος αγώνας-κριτήριο για τις γυναίκες μετά το παγκόσμιο κύπελλο του Νόβι Σαντ και ο πρώτος για τους άνδρες.

Γκραν πρι σπάθης ανδρών/γυναικών 12-14 Ιανουαρίου | Τύνιδα (Τυνησία)

Η Δέσποινα Γεωργιάδου επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Τυνησίας ως η κάτοχος του τίτλου του 2023, τον οποίο είχε κατακτήσει νικώντας στον τελικό με 15-12 την Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές. Το χρυσό στην Τύνιδα ήταν το δεύτερο της καριέρας της σε γκραν πρι μετά από αυτό του γκραν πρι της Ορλεάνης το 2021.

Παρούσες όμως θα είναι άλλες δύο Ελληνίδες, η Δώρα Γκουντούρα και η Αθηναΐδα Μαυρικάκη. Η Μαυρικάκη θα είναι η πρώτη που θα πάρει θέση στην πίστα την Παρασκευή 12/1 στη φάση των πουλ του προκριματικού γύρου με στόχο να προκριθεί στο κυρίως ταμπλό των 64 που θα διεξαχθεί την Κυριακή 14/1. Εκεί έχουν εξασφαλισμένη θέση λόγω των θέσεων τους στην παγκόσμια κατάταξη η Γκουντούρα (FIE Νο2) και η Γεωργιάδου (FIE Νο5).

Για την Τύνιδα θα ταξιδέψουν επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής σπάθης Θανάσης Δελενίκας και ο προπονητής της Γεωργιάδου, Χρήστος Σαΐνης. Η Ελλάδα θα έχει διπλή συμμετοχή και στη διαιτησία με τον Ανδρέα Δουβή που κλήθηκε από τους διοργανωτές και τον Βαγγέλη Μπούκα που κλήθηκε από τη FIE. 

Οι Ελληνίδες που θα αγωνιστούν:

Δέσποινα Γεωργιάδου (ΠΑΟ)

Δώρα Γκουντούρα (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα)

Παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως ανδρών/γυναικών 11-14 Ιανουαρίου | Παρίσι (Γαλλία)

Τρεις άνδρες και πέντε γυναίκες ξιφομάχοι θα ταξιδεψουν στην πόλη που προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει σε λίγους μήνες τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να συμμετάσχουν στο Mazars Challenge International de Paris (CIP), όπως είναι γνωστή η διοργάνωση του ξίφους ασκήσεως που θα λάβει χώρα στο στάδιο «Πιερ ντε Κουμπερτέν». Μεταξύ 11-13/1 θα διεξαχθούν οι ατομικοί αγώνες και την Κυριακή 14/1 θα διεξαχθούν οι ομαδικοί αγώνες.

Πρώτοι θα πάρουν θέση στις πίστες ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος, ο Γιώργος Μανώλικας και ο Ηλίας Γιάννος-Ρίζος στον προκριματικό γύρο των ανδρών την Πέμπτη 11/1, ενώ την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 12/1, τη σκυτάλη θα πάρουν η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου, η Μαρία Χαλδαίου, η Σταυρίνα Γαρυφάλλου, η Ελένη Μπάλλου και η Μαρία Στάμος στον προκριματικό γύρο των γυναικών. Στόχος και των οκτώ ξιφομάχων είναι να προκριθούν στα κυρίως ταμπλό των 64 σε άνδρες και γυναίκες που θα διεξαχθούν παράλληλα το Σάββατο 13/1.

Αγωνιστική δράση όμως για τα ελληνικά χρώματα θα έχουμε και στους ομαδικούς αγώνες της Κυριακής 14/1 με την Εθνική ομάδα γυναικών που θα αποτελείται από τις Κοντοχριστοπούλου, Χαλδαίου, Γαρυφάλλου και Μπάλλου. Είναι το δεύτερο διαδοχικό παγκόσμιο κύπελλο στο οποίο συμμετέχει η Εθνική μετά από αυτό του Νόβι Σαντ. Θυμίζουμε ότι η ελληνική ομάδα χωρίς να έχει κάνει πρότερες εμφανίσεις είχε κατακτήσει τη 10η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2023 στην Κρακοβία.

Οι Έλληνες που θα αγωνιστούν:

Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ)

Ηλίας Γιάννος-Ρίζος (ΑΟΞ Αιγάλεω)