Ο Μάνι Πακιάο απαγορεύεται να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού - Ποιος είναι ο περίεργος λόγος
i

© PrtScr

Ο Μάνι Πακιάο απαγορεύεται να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού - Ποιος είναι ο περίεργος λόγος

Γιάννης Λιβανός 09:44 - 19.02.2024

Ο «θρύλος» της πυγμαχίας, Μάνι Πακιάο ενημερώθηκε ότι δεν θα του επιτραπεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Φιλιππίνων να του εξασφαλίσουν μια θέση. Ο λόγος ωστόσο που δεν θα πάρει μέρος είναι αρκετά ιδιαίτερος...

Το ολυμπιακό όνειρο τελείωσε για τον Μάνι Πακιάο πριν καν προλάβει να ξεκινήσει. Ο 45χρονος Πακιάο ήλπιζε να κερδίσει μια θέση στην ομάδα πυγμαχίας των Φιλιππίνων για το Παρίσι 2024 αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενημέρωσε τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή οκτώ κατηγοριών ότι οι κανόνες περιορισμού της ηλικίας δεν θα τροποποιηθούν ώστε να του επιτραπεί να αγωνιστεί στη Γαλλία.

Η ΔΟΕ αύξησε το ανώτατο όριο ηλικίας στην Ολυμπιακή πυγμαχία από τα 34 στα 40 το 2013, αλλά ο «Pac Man», όπως είναι το παρατσούκλι του έχει ξεπεράσει σημαντικά ακόμη και το ανώτατο όριο. Ο πρώην υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες έχει να δώσει ανταγωνιστικό αγώνα από τον Αύγουστο του 2021, όταν έχασε από τον Γιορντένις Ούγκας με ομόφωνη απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση από την καθολικότητα είχε προωθηθεί ως πιθανότητα για τις Φιλιππίνες, η οποία θα επέτρεπε στον Πακιάο να αγωνιστεί. Ωστόσο, η χώρα ήταν πολύ δραστήρια στους πρόσφατους θερινούς αγώνες για να μπορέσει να επωφεληθεί από το παραθυράκι.

«Οι θέσεις καθολικότητας δεν κατανέμονται σε ομάδες με μέσο όρο περισσότερους από οκτώ αθλητές σε μεμονωμένα αθλήματα/ειδικότητες στις δύο τελευταίες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΟΕ. «Αυτή είναι η περίπτωση για την Ολυμπιακή Επιτροπή των Φιλιππίνων».

Οι αθλητές της παγκοσμιότητας προέρχονται παραδοσιακά από μικρότερα έθνη με λιγότερους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορεί να δυσκολεύονται να προκριθούν μέσω των ορθόδοξων οδών. Ωστόσο, οι Φιλιππίνες κέρδισαν τρία Ολυμπιακά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 στην πυγμαχία (δύο ασημένια και ένα χάλκινο).

Ο Πακιάο θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, αλλά εκείνη την περίοδο βρισκόταν εν μέσω της υποψηφιότητάς του για γερουσιαστής στη γενέτειρά του, τις Φιλιππίνες. Και φαίνεται ότι το όνειρο του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου έχει πλέον τελειώσει για τα καλά για εκείνον.

Ο βετεράνος της πυγμαχίας είχε έναν αγώνα επίδειξης έξι γύρων εναντίον του Νοτιοκορεάτη DK Yoo το 2022, αλλά κατά τα άλλα ήταν ανενεργός από τότε που κρέμασε τα γάντια του. Έχει αναφερθεί ένας αγώνας επιστροφής με τον πρώην πρωταθλητή του UFC Κόνορ Μακγκρέγκορ, με τον Ιρλανδό να έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τον παλιό αντίπαλο του Πακιάο, Φλόιντ Μεϊγουέδερ Τζούνιορ.