Σκοτώθηκε στον πόλεμο Ουκρανός ολυμπιονίκης πυγμάχος

Ο Μαξίμ Γκαλίνιτσεφ.

Σκοτώθηκε στον πόλεμο Ουκρανός ολυμπιονίκης πυγμάχος

Γιώργος Σακελλαρίου 08:52 - 28.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:17 - 28.03.2023

Ο 22χρονος πυγμάχος Μαξίμ Γκαλίνιτσεφ πέθανε στην Ουκρανία και είναι ανάμεσα στους περισσότερους από 230 αθλητές που έπεσαν θύματα του πολέμου με τη Ρωσία.

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη των μαχών, ο πόλεμος είχε ένα νέο θάνατο αθλητή.

Ο Μαξίμ Γκαλίνιτσεφ, έναν από τους νεότερους αθλητές στην ουκρανική πυγμαχία, πέθανε σε ηλικία 22 ετών, ενώ υπηρετούσε στην περιοχή του Λουγκάνσκ, όπου τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σκοτώθηκε σε μάχη στις 10 Μαρτίου. 

Ο Ολυμπιονίκης στους Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες το 2018 και πρωταθλητής Ευρώπης στους Νέους, μπήκε στη μακρά λίστα αθλητών από την ευρωπαϊκή χώρα που έπεσαν στη μάχη. Μετά τα οδυνηρά νέα, η Ουκρανία ανέλαβε δράση για το θέμα και ζητά δικαιοσύνη.

Ο πυγμάχος, ο οποίος έγινε πρωταθλητής Ευρώπης το 2017, είχε καταταγεί στον στρατό ως εθελοντής και έτσι άφησε στην άκρη τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέρυσι, με στόχο να υπερασπιστεί τη χώρα του. 

Παρά το γεγονός ότι τραυματίστηκε δύο φορές στην πρώτη γραμμή, ο Γκαλίνιτσεφ επέστρεψε στη μάχη ως μέρος της 25ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου Sicheslav, όπου έχασε τη ζωή του. Την είδηση ​​του θανάτου του επισημοποίησε ο Ουκρανός πιλότος Βλάντισλαβ Χεράσκεβιτς.

Στη δήλωση, ο Χεράσκεβιτς ανέφερε: «Στις 10 Μαρτίου, ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες Νέων 2018 (στην κατηγορία -56 κιλά), Μαξίμ Γκαλίνιτσεφ, έδωσε τη ζωή του για μια ανεξάρτητη Ουκρανία . Την άνοιξη ο Μαξίμ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2022 και στρατολογήθηκε ως εθελοντής στους stormtroopers», τόνισε ο χειμερινός Ολυμπιονίκης, ο οποίος από την αρχή των συγκρούσεων προσπάθησε να εγγραφεί στον στρατό του Κιέβου, αν και απορρίφθηκε επειδή δεν είχε στρατιωτική εμπειρία.

Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, ο κόσμος του αθλητισμού πενθούσε για τον θάνατο του Γεβγέν Μαλίσεφ, ενός 19χρονου αθλητή στο δίαθλο, που έκανε στρατιωτική θητεία. Συνολικά, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περισσότεροι από 230 αθλητές και προπονητές έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του πολέμου. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Βαντίμ Χουτσάιτ, Υπουργός Αθλητισμού και πρώην Ολυμπιονίκης, περισσότερες από 340 αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν επίσης καταστραφεί.