Όταν το ποδόσφαιρο και τα Χριστούγεννα σταμάτησαν έναν πόλεμο (pic)
i

Στρατιώτες / © Twiter

Όταν το ποδόσφαιρο και τα Χριστούγεννα σταμάτησαν έναν πόλεμο (pic)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 15:20 - 25.12.2022

Πέρασαν 108 χρόνια από τότε που το ποδόσφαιρο και το κλίμα των Χριστουγέννων κατάφεραν να φέρουν ανακωχή, ανάμεσα σε Αγγλία και Γερμανία

Στις 28 Ιουνίου του 1914 ο αρχιδούκας και διάδοχος της Αυστρίας, Φερδινάνδος, μαζί με τη σύζυγο του, Σοφία φον Τσότεκ, δολοφονούνται από το νεαρό σπουδαστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, με αποτέλεσμα μέσα από ένα ντόμινο εξελίξεων να έχουμε την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οι αντιμαχόμενες πλευρές ήταν πάρα πολλές και ανάμεσα σε αυτές βρίσκονταν οι Βρετανία και Γερμανία. Η δεύτερη χώρα παραβίασε την ουδετερότητα του Βελγίου και θέλησε να φτάσει μέχρι τη Γαλλία, την οποία έπιασε στον «ύπνο» προσπερνώντας εύκολα τις άμυνες της. Ο φόβος της πιθανότητας για γερμανική εγκατάσταση στις ακτές της Μάγχης, οδήγησαν λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο στο να εμπλακεί στον πόλεμο.

Η περίοδος πριν τον εορτασμό της γέννησης Του Θεανθρώπου ήταν γεμάτη με θάνατο των στρατιωτών στα χαρακώματα. Είτε από κακουχίες, είτε από σφαίρες, είτε από πείνα. Όμως όλα αυτά παραλίγο να έχουν αίσιο τέλος χάρη στα Χριστούγεννα και το ποδόσφαιρο. Μερικοί Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να αφήνουν για λίγο τα όπλα και αντ' αυτού στόλιζαν με κεράκια τα γύρω δέντρα ψέλνοντας παράλληλα τα κάλαντα. Ακούγοντας τους ήχους από τα τραγούδια, οι Βρετανοί έκαναν το ίδιο. Σιγά-σιγά, άνθρωποι οι οποίοι λίγα 24ωρα πριν προσπαθούσαν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον ξαφνικά άρχισαν να έχουν κοινή συνήθεια σε κοινό τόπο.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στις 24 Δεκεμβρίου του 1914, όπου το εορτινό κλίμα είχε δημιουργήσει πλέον φιλίες που ξεκίνησαν ως εχθρότητες. Γερμανοί και Βρετανοί αντάλλαζαν προϊόντα όπως ουίσκι, τσιγάρα, σοκολάτες καθώς και ευχές για χαρούμενες γιορτές. Όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού ένας στρατιώτης που έτυχε να κουβαλά μία μπάλα ποδοσφαίρου, πρότεινε στους Άγγλους να παίξουν ένα μεταξύ τους ματς. Το παιχνίδι έληξε όταν η μπάλα έπεσε σε ένα συρματόπλεγμα και έσκασε, παρόλα αυτά οι παίκτες είχαν προλάβει να το χαρούν με την ψυχή τους.

Όμως στους αξιωματικούς δεν άρεσε αυτή η εκεχειρία και διέταξαν εκτεταμένους βομβαρδισμούς, ενώ μετακίνησαν τους στρατιώτες που διοργάνωσαν το ποδοσφαιρικό ματς για να μη χτίσουν προσωπικές επαφές με τους αντιπάλους. Ο δεκανέας Αδόλφος Χίτλερ όπως και πολλοί όμοιοι του ήταν κάθετοι με το γεγονός πως οι στρατιώτες βρίσκονται εκεί για να μάχονται και όχι για να συνυπάρχουν.