BMW R 12 nineT: Αυθεντική, κλασική Roadster

BMW R 12 nineT

i

©BMW Motorrad

BMW R 12 nineT: Αυθεντική, κλασική Roadster

Δημήτρης Μπαλής 12:41 - 17.05.2023

Έτοιμη για εξατομίκευση η νέα δημιουργία της BMW Motorrad που γιορτάζει 100 χρόνια.

Η R nineT λανσαρίστηκε ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, στην 90ή επέτειο της BMW Motorrad.

Τώρα, στην 100ή επέτειο, η γερμανική φίρμα λανσάρει τη νέα BMW R 12 nineT, μία αυθεντική, ισχυρή, κλασική roadster που προσφέρει πληθώρα επιλογών για σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης.

Πριν από 100 χρόνια, η πρώτη BMW - η R 32 - βασιζόταν ήδη στον επίπεδο δικύλινδρο κινητήρα (flat-twin). Ο αδιαμφισβήτητος σχεδιασμός του boxer, η ισχυρή επιτάχυνση, η μοναδική απόδοση ισχύος, ο χαρακτηριστικός ήχος και η ομαλή του λειτουργία, τον κατέστησαν γρήγορα θρυλικό συνώνυμο των μοτοσικλετών BMW. Με τον αεροελαιόψυκτο δικύλινδρο boxer κινητήρα, η νέα R 12 nineT συνεχίζει αυτή τη σπουδαία παράδοση. Ο αριθμός 12 στην ονομασία του μοντέλου αναφέρεται στην χωρητικότητα του κινητήρα, όπως συμβαίνει με πολλά μοντέλα στην ιστορία της BMW Motorrad - και αντίστοιχα με τη σημερινή R 18.

Η νέα R 12 nineT συνδυάζει τον στιβαρό χαρακτήρα του boxer κινητήρα και το εμβληματικό στυλ μοτοσυκλετών παλαιότερων εποχών με καινοτόμες τεχνολογίες. Η σχεδιαστική γλώσσα ορίζεται από την καθαρή γραμμή ρεζερβουάρ/σέλας/ουράς, στο στυλ της παραδοσιακής /5 ή της θρυλικής R 90 S της δεκαετίας του '70. Με την πρώτη ματιά, γίνεται αντιληπτό ότι το ρεζερβουάρ από μόνο του είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό BMW boxer, με χαρακτηριστική κυρτότητα στο κάτω άκρο και κλασική επαφή με τα γόνατα. Η νέα R 12 NineT διαθέτει επίσης πλευρικά καλύμματα στην περιοχή του τριγώνου του πλαισίου με αυθεντική εμφάνιση Roadster - άλλη μια αναφορά στις μοτοσυκλέτες BMW της δεκαετίας του 1970.

BMW R 12 nineT ©BMW Motorrad

Η ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια είναι επίσης εμφανής στο επανασχεδιασμένο εμπρός φτερό, στον κύριο προβολέα LED με το μαύρο περιμετρικό φως και στα δύο στρογγυλά όργανα που παραπέμπουν στο παραδοσιακό στυλ άλλων εποχών. Με γνώμονα την εξατομίκευση, η νέα R 12 nineT διαθέτει επίσης μια μονάδα πίσω φώτων LED ενσωματωμένη στη σέλα, η οποία καθιστά πλέον εύκολη την υλοποίηση μιας "κοντής ουράς".

BMW R 12 nineT © BMW Motorrad

Στα κύρια χαρακτηριστικά της νέας BMW R 12 nineT  εντάσσονται το μονοκόμματο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα με βιδωμένο σε αυτό πίσω πλαίσιο, οι κλασικοί ακτινωτοί τροχοί με υψηλής ποιότητας ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και Paralever πίσω, το σύστημα εξάτμισης στην αριστερή πλευρά με διπλό σιλανασιέ και κωνικές απολήξεις και οι ακτινικά τοποθετημένες μονομπλόκ 4-πίστονες δαγκάνες, ατσάλια σωληνάκια φρένων.

Tags: