Δεν αντικαταστάθηκε το κινεζικό Γκραν Πρι - 23 αγώνες στο καλεντάρι της F1 για το 2023
i

Formula 1 / © Photo by Bryn Lennon - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Δεν αντικαταστάθηκε το κινεζικό Γκραν Πρι - 23 αγώνες στο καλεντάρι της F1 για το 2023

Δημήτρης Μπαλής • 20:44 - 17.01.2023 / Ανανεώθηκε: 12:41 - 23.05.2024

Τέθηκε εκτός προγράμματος λόγω των κρουσμάτων Covid, αλλά δεν μπήκε στη θέση του άλλος αγώνας.

Στις 16 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο το κινεζικό Γκραν Πρι στη Σανγκάη, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων Covid, ανάγκασε αρχικά την F1 να σκεφτεί την αντικατάστασή του, καθώς υπήρχε μεγάλο κενό μέχρι το επόμενο Γκραν Πρι στο Αζερμπαϊτζάν (30 Απριλίου). Όμως, τελικά, η ημερομηνία έμεινε κενή, ο αγώνας στην Κίνα τέθηκε οριστικά εκτός προγράμματος και πλέον θα διεξαχθούν 23 Γκραν Πρι, αντί για 24.

Η F1 εξέταζε την ιδέα για τη διεξαγωγή του κινεζικού αγώνα είτε μεταφέροντας αυτόν του Αζερμπαϊτζάν είτε βρίσκοντας μια άλλη ημερομηνία. Όμως, οι υπεύθυνοι Αζέροι δεν φάνηκαν τόσο δεκτικοί, καθώς αν μεταφερόταν ο δικός τους νωρίτερα, υπήρχε κίνδυνος να μην γίνει ούτε αυτός, καθώς ο καιρός εκείνη την εποχή είναι αρκετά άστατος, με βροχές και ισχυρούς ανέμους. Μια άλλη ιδέα ήταν η πρόσθεση της Πορτογαλίας, αλλά, εντέλει, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, προσπάθησαν να μεταφέρουν σε κάποια άλλη ημερομηνία το γκραν πρι, αλλάζοντάς το με κάποιο άλλο, αλλά κι αυτή η λύση δεν ήταν εφικτή. Με την αφαίρεση, λοιπόν, του αγώνα στην Κίνα, το κενό διάστημα ανάμεσα σε Μελβούρνη και Μπακού θα είναι τρεις εβδομάδες, κάτι το οποίο θα έχει αντίκτυπο στον αριθμό μερικών εξαρτημάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες όλο τον χρόνο.

Ως εκ τούτου, οι 23 αγώνες σημαίνει ότι οι ομάδες θα μπορέσουν να εφοδιάσουν τα μονοθέσιά τους με τέσσερις μονάδες κιβωτίων ταχυτήτων, ενώ αυτά θα ήταν πέντε, αν το καλεντάρι περιελάμβανε 24 γκραν πρι. Ο αριθμός των κινητήρων παραμένει αμετάβλητος, όπως, άλλωστε, και των turbo, MGU-K και MGU-H, που είναι τρία το καθένα για όλη τη χρονιά. Αν ξεπεραστεί το όριο, τότε ο οδηγός δέχεται ποινή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 2023 

05 Μαρτίου: Μπαχρέιν 
19 Μαρτίου: Σαουδική Αραβία 
02 Απριλίου: Αυστραλία 
30 Απριλίου: Αζερμπαϊτζάν 
07 Μαΐου: Μαϊάμι 
21 Μαΐου: Ίμολα 
28 Μαΐου: Μονακό 
04 Ιουνίου: Βαρκελώνη 
18 Ιουνίου: Καναδάς 
02 Ιουλίου: Αυστρία 
09 Ιουλίου: Αγγλία 
23 Ιουλίου: Ουγγαρία 
30 Ιουλίου: Βέλγιο 
27 Αυγούστου: Ολλανδία 
03 Σεπτεμβρίου: Μόντσα 
17 Σεπτεμβρίου: Σιγκαπούρη 
24 Σεπτεμβρίου: Ιαπωνία 
08 Οκτωβρίου: Κατάρ 
22 Οκτωβρίου: Τέξας 
29 Οκτωβρίου: Μεξικό 
05 Νοεμβρίου: Βραζιλία 
18 Νοεμβρίου: Λας Βέγκας 
26 Νοεμβρίου: Άμπου Ντάμπι

Tags: