Ferrari Vision Gran Turismo: Το πρώτο εικονικό πρωτότυπο του Μαρανέλο
i

Ferrari Vision Gran Turismo / © Ferrari

Ferrari Vision Gran Turismo: Το πρώτο εικονικό πρωτότυπο του Μαρανέλο

Δημήτρης Μπαλής 17:56 - 30.11.2022

Σχεδιάστηκε ειδικά για τη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Gran Turismo, με τρεις ηλεκτροκινητήρες και εξαιρετική αεροδυναμική.

Η Ferrari Vision Gran Turismo, ένα μονοθέσιο με κλειστούς τροχούς, είναι το πρώτο πρωτότυπο αυτοκίνητο της Ferrari που δημιουργήθηκε ειδικά για τον εικονικό κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η σχεδίαση του αυτοκινήτου βασίζεται στην απαράμιλλη αγωνιστική παράδοση του Μαρανέλο, με τον αριθμό 75 στις πλευρές του να αντικατοπτρίζει αυτή τη κληρονομιά. Το λανσάρισμα της Ferrari Vision Gran Turismo γιορτάζει την 75η επέτειο από τότε που το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο της μάρκας, το 125 S, βγήκε από τις εμβληματικές πύλες του εργοστασίου το 1947.

Αυτό το μοντέλο όχι μόνο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη Ferrari στο εικονικό περιβάλλον, όπου θα εμπνεύσει νέες γενιές παθιασμένων οδηγών, αλλά επαναπροσδιορίζει και τη στιλιστική γλώσσα της εταιρείας. Αντιπροσωπεύει ένα φουτουριστικό σχεδιαστικό μανιφέστο για τα αυτοκίνητα δρόμου και τα αγωνιστικά της Ferrari, και δίνει ερέθισμα τόσο στους μηχανικούς όσο και στους οδηγούς (πραγματικούς και εικονικούς) του αύριο.

Η σχεδίαση της Ferrari Vision Gran Turismo πραγματοποιήθηκε από το Ferrari Centro Stile, υπό τη διεύθυνση του Flavio Manzoni, και εμπνέεται απευθείας από τα θρυλικά Sports Prototype της Ferrari, της δεκαετίας του 1960 και 70, τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε αγώνες αντοχής, όπως οι 24 Ωρες του Le Mans (το Prancing Horse κέρδισε συνολικά εννέα φορές) και το 24 Ωρες της Daytona. 

Διαθέτοντας εντυπωσιακές αναλογίες και φουτουριστικές γραμμές, το μονοθέσιο πετυχαίνει τη στιλιστική του αποστολή του, ενσωματώνοντας το DNA αριστουργημάτων, όπως το 330 P3 και το 512 S, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στην ένδοξη ιστορία αγώνων του Prancing Horse.

Δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο με άμεσα αναγνωρίσιμο χαρακτήρα, η αρχιτεκτονική του επικεντρώνεται σε μια προηγμένη αεροδυναμική ιδέα βασισμένη σε δύο επιβλητικά πλευρικά κανάλια. Αυτή η λύση έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Ferrari και κατευθύνει τη ροή του αέρα από το μπροστινό κάτω μέρος του αμαξώματος, γύρω από το πιλοτήριο και πάνω από τα εντυπωσιακά πλαϊνά πέλματα. 

Ferrari Vision Gran Turismo / © Ferrari

Αυτή η λύση δημιουργεί εξαιρετικά αποτελεσματική αεροδυναμική κάθετη δύναμη, χάρη στη διακύμανση της ορμής του αέρα και την αναρρόφηση που δημιουργείται από το κεντρικό τμήμα του κάτω αμαξώματος. Η αεροδυναμική του πίσω μέρους αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας ιδέες εμπνευσμένες από τη Ferrari 499P, ιδιαίτερα όσον αφορά τον διαχύτη και την πίσω πτέρυγα. Τέλος, το μπροστινό S-Duct και οι ενσωματωμένοι αεραγωγοί στους θόλους των τροχών, ενισχύουν περαιτέρω την αεροδυναμική απόδοση και τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Η Ferrari Vision Gran Turismo διαθέτει την ίδια αρχιτεκτονική με κινητήρα 3.0lt turbo V6 120 μοιρών που υιοθετήθηκε στις 296 GTB, 296 GTS, 296 GT3 και 499P. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη έκδοση, ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος ώστε να αποδίδει 1030 ίππους στις 9000 σ.α.λ., με επιπλέον 240 kW (326 hp) διαθέσιμα από τρεις ηλεκτροκινητήρες, έναν στον πίσω άξονα και έναν σε κάθε έναν από τους μπροστινούς τροχούς. 

Ferrari Vision Gran Turismo / © Ferrari

Η Ferrari συνεργάστηκε με το Gran Turismo για να διασφαλίσει ότι ο συναρπαστικός ήχος του κινητήρα, αυτού του καινοτόμου συστήματος μετάδοσης κίνησης, αναπαράγεται πιστά για να δώσει στους αγωνιζόμενους, μια ακόμα πιο ρεαλιστική αγωνιστική εμπειρία.

Το αμάξωμα της Ferrari Vision Gran Turismo φαίνεται σαν να κρέμεται πάνω από το επίπεδο κάτω αμάξωμα από ανθρακονήματα που ενσωματώνει όλα τα τεχνικά στοιχεία του αυτοκινήτου, δίνοντας έτσι καθαρότητα στο σχήμα. Το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να τονίζει την πλευρική δυναμική του αυτοκινήτου. Η διάταξη του συστήματος μετάδοσης κίνησης εγγυάται βέλτιστη ισορροπία βάρους εμπρός-πίσω και εξαιρετικά χαμηλό κέντρο βάρους προς όφελος του συστήματος τετρακίνησης AWD. 

Ferrari Vision Gran Turismo / © Ferrari

Η ελαστοκινητική διάταξη της ανάρτησης αναπτύχθηκε γύρω από τα χαρακτηριστικά απόδοσης των ελαστικών που χρησιμοποιούνται στο Gran Turismo μαζί με την αεροδυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου, με στόχο να εγγυηθεί εξαιρετική απόδοση τόσο σε δρόμους πόλεων με βασανιστικές στροφές όσο και σε παραδοσιακές πίστες αγώνων.

Η ανάρτηση έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει μέγιστη πρόσφυση, επιτρέποντας έτσι στη Ferrari Vision Gran Turismo να αποδίδει 1100 Nm ροπής.

Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης υβριδική τεχνολογία που επωφελείται από την τεχνογνωσία στις στρατηγικές ηλεκτρικής ώθησης και ανάκτησης ενέργειας που έχει αναπτύξει η Ferrari στη Formula 1.

Ferrari Vision Gran Turismo / © Ferrari

Η εσωτερική σχεδίαση είναι μια καθαρόαιμη, μινιμαλιστική προσέγγιση που προσφέρει βέλτιστη λειτουργικότητα και εργονομία οδηγού.

Η Ferrari Vision Gran Turismo θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες της GT7 από τις 23 Δεκεμβρίου 2022, αλλά από τώρα οι χρήστες του GT7 θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα κουίζ εκστρατείας για θεατές μέσω του παιχνιδιού, με τον νικητή συμμετέχοντα να λαμβάνει ως δώρο το Ferrari Vision Gran Turismo στις 15 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία, η μελέτη σχεδίασης πλήρους κλίμακας θα κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο Μουσείο Ferrari στο Μαρανέλο.