Αποκλείστηκαν οι Χάμιλτον και Λεκλέρ από το γκραν πρι της ΗΠΑ

Λιούις Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ

i

©Mercedes

Αποκλείστηκαν οι Χάμιλτον και Λεκλέρ από το γκραν πρι της ΗΠΑ

Άγγελος Φραγκισκάτος 03:40 - 23.10.2023 / Ανανεώθηκε: 04:38 - 23.10.2023

Οι αγωνοδίκες απέκλεισαν τους Λιούις Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ από την κατάταξη του Αμερικανικού γκραν πρι.

Ο Λιούις Χάμιλτον και ο Σαρλ Λεκλέρ αποκλείστηκαν από το γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά τον αγώνα στο Όστιν, τα μονοθέσιά τους επιθεωρήθηκαν και εντοπίστηκαν παρατυπίες από την τεχνική ομάδα της FIA μετά από έλεγχο στις σανίδες των αυτοκινήτων τους. 

Στο δελτίο της FIA αναφέρεται: «Κατά την ακρόαση, η ομάδα (ες) αναγνώρισαν ότι η μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την τεχνική ομάδα της FIA ήταν σωστή και δήλωσε ότι η υψηλή φθορά στα δάπεδα ολίσθησης ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα του μοναδικού συνδυασμού της ανώμαλης διαδρομής και του προγράμματος αγώνα sprint που ελαχιστοποιούσε τον χρόνο ρύθμισης και ελέγχου του αυτοκινήτου πριν από τον αγώνα. 

Οι αγωνοδίκες σημειώνουν ότι η ευθύνη βαρύνει τον αγωνιζόμενο στο να διασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πίσω δάπεδο ολίσθησης στην περιοχή που ορίζεται στην αναφορά του Τεχνικού Εκπροσώπου ήταν εκτός των ορίων… που περιλαμβάνει μια ανοχή για τη φθορά. 

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η τυπική ποινή για παράβαση των Τεχνικών Κανονισμών. Οι δύο οδηγοί παραβίασαν το άρθρο 3.5.9 ε) των τεχνικών κανονισμών της Formula 1 του 2023. Το πάχος του συγκροτήματος σανίδων που μετράται κάθετα προς την κάτω επιφάνεια πρέπει να είναι 10 mm [συν ή πλην] 0,2 mm και πρέπει να είναι ομοιόμορφο όταν είναι καινούργιο. Ελάχιστο πάχος 9 χιλιοστών θα γίνει δεκτό λόγω φθοράς και η συμμόρφωση με αυτή τη διάταξη θα ελεγχθεί στις περιφέρειες των καθορισμένων οπών».

Θυμίζουμε πως ο Χάμιλτον με την αναβαθμισμένη Mercedes τερμάτισε στην 2η θέση της κατάταξης, ενώ ο Λεκλέρ της Ferrari ήταν στην 6η θέση. Ως αποτέλεσμα των αποκλεισμών, ο Λάντο Νόρις ανέβηκε δεύτερος, ενώ ο Κάρλος Σάινθ βρέθηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.  

Φερστάπεν: «Είναι απίστευτο να κερδίζω για 50ή φορά στην καριέρα μου, θα πιέσω για ακόμα περισσότερες»
FORMULA 1

00:20 - 23.10.2023

Φερστάπεν: «Είναι απίστευτο να κερδίζω για 50ή φορά στην καριέρα μου, θα πιέσω για ακόμα περισσότερες»

Ο Μαξ Φερστάπεν έχει ήδη αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2023 στη Formula 1, αλλά συνεχίζει να πανηγυρίζει νίκες και έφθασε τις 15 σε 18 αγώνες φέτος, τερματίζοντας στη πρώτη θέση του γκραν πρι του Τέξας.

Ο Σέρχιο Πέρες της Red Bull προήχθη στη 4η θέση, ενώ οι Τζορτζ Ράσελ (Mercedes), Πιερ Γκασλί (Alpine), Λανς Στρολ (Aston Martin), Γιούκι Τσουνόντα (AlphaTauri), Άλεξ Άλμπον (Williams) και Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams), ο οποίος πήρε τον πρώτο του βαθμό στη Formula 1.