Ενας Αμερικανός στο τιμόνι της Williams

Λόγκαν Σάρτζεντ

i

Photo by Gongora/Getty Images/Ideal Images

Ενας Αμερικανός στο τιμόνι της Williams

Άγγελος Φραγκισκάτος 15:35 - 04.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:39 - 04.03.2023

Ο Λόγκαν Σάρτζεντ, με καταγωγή από την Αμερική, από την πολιτεία της Φλόριντα, είναι ο οδηγός της Williams για την φετινή σεζόν στη Formula 1.

Ο Σάρτζεντ πραγματοποίησε μία καταπληκτική σεζόν πέρυσι στην Formula 2, την οποία εξαργύρωσε με την θέση του οδηγού στην ομάδα της Williams.

Ο 22χρονος Αμερικανός, ο οποίος μετακόμισε στην Ευρώπη για να κυνηγήσει το όνειρό του, έχοντας ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες, θα κάνει το ντεμπούτο του για τη Williams στον αγώνα έναρξης της σεζόν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπαχρέιν. Ο τελευταίος Αμερικανός που είχε αγωνιστεί στην Formula 1 ήταν ο Αλεξάντερ Ρόσι το 2015 με την Marussia. Και μόνο για λίγους αγώνες. Η τελευταία πλήρης σεζόν Αμερικανού οδηγού ήταν πίσω στο 2006 με τον Σκοτ Σπιντ. Ο Σάρτζεντ φιλοδοξεί να ξεκινήσει μία νέα παράδοση από το 2023.

Ο επόμενος Αμερικανός που θα έφτανε στη Formula 1 αναμενόταν να είναι ο Κόλτον Χέρτα, ο 22χρονος οδηγός indyCar στην Andretti Autosport. Αλλά ούτε οι επτά νίκες και οι τέσσερις εκκινήσεις στο Indianapolis 500 δεν θα μπορούσαν να δώσουν στον Καλιφορνέζο το Super License που χρειαζόταν για να αγωνιστεί στη Formula 1, κάτι που ο Σάρτζεντ κέρδισε ανεβαίνοντας το ευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης.

«Νομίζω ότι όλοι ήταν τόσο επικεντρωμένοι στον Κόλτον και αγνοούσαν πόσο κοντά ήταν ο Σάρτζεντ στο να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, μέσω των Formula 3 και Formula 2 και να είναι στην ομάδα της Williams», δήλωσε ο Κάιλ Κέρκγουντ, φίλος του Σάρτζεντ από την παιδική του ηλικία.

Η Williams προωθεί ήδη τον Σάρτζεντ σε όλη τη Φλόριντα, πολύ πριν από το Grand Prix του Μαϊάμι. Αν και ο αγώνας είναι ο πέμπτος σταθμός στο πρόγραμμα της Formula 1, το Μαϊάμι είναι ο πρώτος από τους τρεις αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη σεζόν και η Williams θέλει να αξιοποιήσει το τοπικό ταλέντο της. Το κακό, βέβαια, είναι ότι ο Σάρτζεντ έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του αγωνιζόμενος στην Ευρώπη και εκτός Φλόριντα.

Ο Αμερικανός έχει team mate για την φετινή σεζόν, τον Άλεξ Άλμπον, πρώην junior οδηγό της Red Bull, στην τέταρτη σεζόν του στη Formula 1 και δεύτερος χρόνος με τη Williams. Ο Τζέιμς Όουλς, είναι ο νέος διευθυντής της βρετανικής ομάδας. Ο Όουλς ήταν ειλικρινής στις εκτιμήσεις του για τη νέα του ομάδα μετά τις δοκιμές την περασμένη εβδομάδα, αναγνωρίζοντας ότι το τεχνικό προσωπικό χρειαζόταν αναδιοργάνωση.

Ο Σάρτζεντ πιστεύει ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένος. Θα είναι ένας από τους τρεις rookies στο grid, μαζί με τον Όσκαρ Πιάστρι της McLaren και τον Νικ ντε Φρις της AlphaTauri.

«Μου αρέσει αυτό το σημείο. Η δουλειά που έχω κάνει κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών με έχει φέρει σε εξαιρετική κατάσταση, σωματικά και ψυχικά. Πηγαίνοντας στην πρώτη μου σεζόν στη Formula 1, θα είναι μια πρόκληση και ελπίζω ότι θα μπορέσω να ανταποκριθώ θετικά ανταπεξέλθω σε όλες τις δυσκολίες της σεζόν», είπε ο Σάρτζεντ.