Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2023 το Hyundai IONIQ 6 – ποια άλλα μοντέλα βραβεύτηκαν (vid)

Hyundai IONIQ 6

i

©Hyundai

Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2023 το Hyundai IONIQ 6 – ποια άλλα μοντέλα βραβεύτηκαν (vid)

Δημήτρης Μπαλής 08:56 - 06.04.2023

Τριπλή διάκριση φέτος για το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai, η δεύτερη συνεχόμενη τριπλή, όπως πέρυσι, για τη Hyundai.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, απονέμονται τα βραβεία των μοντέλων της χρονιάς, με κορυφαίο εκείνο του Παγκοσμίου Αυτοκινήτου.

Κι όπως είναι λογικό, σε αυτή τη μεταβατική εποχή που βρισκόμαστε προς την ηλεκτροκίνηση, τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν την τιμητική τους.

Φέτος, όπως και πέρυσι, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πήρε τρία βραβεία στα World Car Awards.

Πρόκειται για το Hyundai IONIQ 6, που ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2023, Παγκόσμιο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο και Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Σχεδίασης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία ακόμα μοντέλα πήραν παγκόσμιες διακρίσεις: το Citroen C3 ως Παγκόσμιο Αστικό Αυτοκίνητο, το Lucid Air (αμερικανική μάρκα) ως Παγκόσμιο Πολυτελές Αυτοκίνητο και το Kia EV6 GT ως Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Επιδόσεων.

Το IONIQ 6 διακρίθηκε από την διεθνή κριτική επιτροπή για τη μοναδική αεροδυναμική του σχεδίαση και την εξαιρετική αμιγώς ηλεκτροκίνητη γκάμα του.

Η κριτική επιτροπή των 100 δημοσιογράφων αυτοκινήτου από 32 χώρες επέλεξε το IONIQ 6 μεταξύ των τριών πρώτων φιναλίστ (BMW X1/iX1, Kia Niro) που λανσαρίστηκαν το 2022, ανάμεσα σε 10 μοντέλα (Alfa Romeo Tonale, BMW Σειρά 2 Coupe, BMW X1/iX1, Honda HR-V/ZR-V, Kia Niro, Mazda CX-60, Mercedes-Benz C-Class, Nissan Ariya, Nissan Z). Στις άλλες κατηγορίες το IONIQ 6 ανταγωνίστηκε ανάμεσα σε 3 μοντέλα στην κατηγορία Παγκόσμιο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο (BMW i7 και Lucid Air) και στην κατηγορία Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Σχεδίασης (Land Rover Range Rover και Lucid Air). Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη τριπλή διάκριση της Hyundai στα World Car Awards. Πέρυσι, η κριτική επιτροπή ανακήρυξε το IONIQ 5 νικητή στις ίδιες κατηγορίες.

Το IONIQ 6 είναι το δεύτερο μοντέλο της αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα μάρκας της Hyundai, IONIQ. Εκμεταλλεύεται πλήρως την προσαρμοσμένη αρχιτεκτονική της Electric-Global Modular Platform (E-GMP) για να προσφέρει δυνατότητες εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης 800 V για φόρτιση 10 έως 80% σε μόλις 18 λεπτά και εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό.

Με εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας (αεροδυναμική) μόλις 0,21, το IONIQ 6 είναι ένα από τα πιο αεροδυναμικά και ενεργειακά αποδοτικά ηλεκτρικά (EV) οχήματα της αγοράς. Η αυτονομία, με μία μόνο φόρτιση είναι 614 χλμ., ενώ το στάνταρ δικίνητο μοντέλο, με ελαστικά 18 ιντσών, επιτυγχάνει κατανάλωση ενέργειας 13,9 kWh/100 χλμ.

Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του IONIQ 6 περιλαμβάνεται η τεχνολογία Vehicle-to-Load (V2L), συστήματα υποβοήθησης οδηγού και προηγμένη συνδεσιμότητα με ενημερώσεις λογισμικού over-the-air (OTA) που προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία στο αυτοκίνητο. Το ευρύχωρο και εργονομικό εσωτερικό εκμεταλλεύεται πλήρως το μακρύ μεταξόνιο των 2,950 μ. για να παρέχει μια σειρά από προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως Dual Color Ambient Lighting, Speed Sync Lighting, EV Performance Tune-up και Electric Active Sound Design (e-ASD) βελτιώνοντας την εμπειρία ηλεκτροκίνησης.

Η φετινή νίκη της μάρκας IONIQ θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών της Hyundai να επιταχύνει τη στρατηγική ηλεκτροκίνησης και να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Η Hyundai σχεδιάζει να παρουσιάσει 17 νέα μοντέλα BEV, αμιγώς ηλεκτρικά, έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων της πολυτελούς μάρκας Genesis, και στοχεύει να αυξήσει τις ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις BEV σε 1,87 εκατομμύρια μονάδες έως το 2030.

Tags: