Πώς η οδήγηση σου βελτιώνει την ψυχολογία

Το Fiat 500 cabrio, δεξιοτίμονο

i

©Stellantis

Πώς η οδήγηση σου βελτιώνει την ψυχολογία

Δημήτρης Μπαλής 10:09 - 05.04.2023 / Ανανεώθηκε: 10:09 - 05.04.2023

Η πιο όμορφη διαδρομή, η μεγαλύτερη, ο ανεξερεύνητος προορισμός και ένα… cabrio.

Η οδήγηση, είναι αλήθεια, ότι ευχαριστεί τους περισσότερους οδηγούς, άνδρες – γυναίκες. Αρκεί, βέβαια, να μην είσαι συνέχεια σε κίνηση και μποτιλιαρισμένος στην πόλη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση μπορεί και να αναθεωρείς τη σκέψη σου να πιάσεις το τιμόνι.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η Fiat στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι τα στοιχεία που συντελούν ώστε η οδήγηση να βελτιώνει την ψυχολογία των ανθρώπων, υπήρξαν ενδιαφέροντα ευρήματα.

Το 78% των πάνω από 2.000 οδηγών που συμμετείχαν, δήλωσε ότι προτιμά την πιο όμορφη διαδρομή, όταν ταξιδεύει, ακόμα και αν αυτή δεν είναι η συντομότερη. Το 54% θέλει η διαδρομή να προσφέρει ευκαιρίες για όμορφες φωτογραφίες, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται μια αρκετά μεγαλύτερη σε απόσταση και χρόνο οδήγηση.

Το 44% επιθυμεί μεγαλύτερες διαδρομές και ανοιχτό δρόμο για… χαλάρωση, ενώ το 41% θέλουν να οδηγούν σε προορισμούς που δεν έχουν βρεθεί στο παρελθόν.

Αντίθετα, λόγοι που μπορούν να αποτρέψουν την επιλογή μιας όμορφης και μεγαλύτερης σε διάρκειας διαδρομής από τον οδηγό είναι, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, το άγχος της αυτονομίας –εφόσον οδηγούν ηλεκτρικό- και… η «υποχρέωση» της κουβέντας με τους επιβάτες.

Ενδιαφέροντα είναι και τα αποτελέσματα, όσον αφορά στα cabrio μοντέλα, όπου δύο στους δέκα οδηγούς τα προτιμούν σε σχέση με τα «κλειστά» αυτοκίνητα, ενώ το 30% δηλώνει ότι ζηλεύει όταν βλέπει στο δρόμο ένα cabrio με ανοιχτή την οροφή.

Βέβαια οι οδηγοί ενός cabrio, σε ποσοστό 56% ζηλεύουν τους συνεπιβάτες που απολαμβάνουν τη διαδρομή χωρίς το άγχος της οδήγησης.

Με την ευκαιρία της έρευνας της Fiat, σημειώνουμε ότι το μικρό μοντέλο 500, είναι το μοναδικό μοντέλο στην κατηγορία του που προσφέρεται με τρία αμαξώματα: hatchback, cabrio και το καινοτόμο 3+1. Εφοδιασμένο με μπαταρία χωρητικότητας 42kWh προσφέρει αυτονομία που φτάνει τα 320χλμ. σε μικτές συνθήκες, ενώ αγγίζει τα 460χλμ. αυτονομίας σε αστικές συνθήκες. Παράλληλα, το σύστημα φόρτισής του επιτρέπει -σε κατάλληλο δίκτυο- την ανάκτηση αυτονομίας 50χλμ. σε μόλις 5 λεπτά, ενώ σε 35 λεπτά η μπαταρία μπορεί να ανακτήσει το 80% της φόρτισής της.

Tags: