Το Dacia Jogger έγινε και υβριδικό
i

© Dacia

Το Dacia Jogger έγινε και υβριδικό

Δημήτρης Μπαλής 11:34 - 20.12.2022

Συνδυάζει κινητήρα βενζίνης 1.6lt, δύο ηλεκτρικά μοτέρ, αποδίδει 140hp, έχει αυτόματο κιβώτιο και αυτονομία άνω των 900 χλμ.

Το πρώτο υβριδικό Dacia είναι γεγονός. Λίγους, μόλις, μήνες από την κυκλοφορία του Jogger, του 5θέσιου και 7θέσιου οικογενειακού μοντέλου της Dacia, που λανσαρίστηκε στην αγορά τον Μάρτιο του 2022, η ρουμανική μάρκα μέλος του ομίλου Renault κάνει το επόμενο βήμα.

Το μοντέλο, του οποίου οι περισσότερες πωλήσεις (τα 2/3), μέχρι στιγμής, αφορούν τον κινητήρα διπλού καυσίμου 1.0 ΤCe 100 LPG (βενζίνη – υγραέριο), θα προσφέρεται και σε έκδοση HYBRID 140, που ενσωματώνει το γνωστό από τα μοντέλα Renault υβριδικό σύστημα κίνησης.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.6lt - 90hp, που συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας με ισχύ 50hp και ένας που είναι μίζα/γεννήτρια εκκίνησης, υψηλής τάσεως) καθώς και με ένα ηλεκτρικό αυτόματο κιβώτιο multi-mode που διαθέτει 4 σχέσεις, που συνδέονται με τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως και 2 σχέσεις που συνδέονται με τον ηλεκτροκινητήρα. Η συνδυαστική ισχύς, θερμικού κινητήρα και ηλεκτρικών μοτέρ, φθάνει τους 140 ίππους.

Το σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα, ενισχύει περαιτέρω την ανάκτηση, μέσω της λειτουργίας “B” (Brake) του αυτόματου κιβωτίου, μαζεύοντας περισσότερη ενεργεία στη μπαταρία των 1.2 kWh (230V). Η μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου στον χώρο της ρεζέρβας, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το ρεζερβουάρ του LPG για τον κινητήρα 1.0 TCe 100 LPG.

Η λειτουργία του υβριδικού συστήματος, χαρίζει αθόρυβη οδήγηση χωρίς κραδασμούς, πλήρως ηλεκτρική εκκίνηση και ροπή διαθέσιμη με το πάτημα του πεντάλ για δυναμικές επιταχύνσεις. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα για αμιγώς ηλεκτροκίνηση στο 80% των αστικών διαδρομών, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης έως και κατά 40%, σε σύγκριση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης σε αστικό κύκλο.

Τούτων δοθέντων, το Jogger διαθέτει αυτονομία που ξεπερνά τα 900 χλμ. με τη μπαταρία να καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000χλμ., οποιοδήποτε έρθει πρώτο.

Το Jogger σχεδιάστηκε για να πετύχει. Είναι ένα value for money αυτοκίνητο, έχει σε 9 μήνες πάνω από 83.000 παραγγελίες και πάνω από 51.000 ταξινομήσεις, έγινε σύντομα το δεύτερο πιο επιτυχημένο μοντέλο σε πωλήσεις λιανικής στη μικρομεσαία κατηγορία, και το 55% των πωλήσεων αφορούν την 7θέσια έκδοση, η οποία συνδυάζει το μήκος ενός station wagon, με την άνεση ενός οχήματος ελευθέρου χρόνου και τα χαρακτηριστικά ενός SUV.

Το Jogger HYBRID 140 εξοπλίζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων σε οθόνη 7 ιντσών, οι ενδείξεις του οποίου μπορούν να προσαρμοστούν από τον οδηγό, ενώ προβάλλονται και βασικές πληροφορίες, όπως το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, η υπολειπόμενη αυτονομία καθώς και η ροή ενέργειας. Φέρει, επίσης, ηλεκτρονικό χειρόφρενο, καθώς και ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα με αποθηκευτικό χώρο και υποβραχιόνιο.

Το λανσάρισμα αναμένεται στις αρχές του 2023.