2022: Μια χρονιά ρεκόρ για τον γυναικείο αθλητισμό

Αγγλία - Γερμανία (Τελικός Euro γυναικών 2022)

i

Αγγλία - Γερμανία (Τελικός Euro γυναικών 2022)/ ©Photo By Julian Finney - The FA/Getty Images

2022: Μια χρονιά ρεκόρ για τον γυναικείο αθλητισμό

Μια νέα έρευνα με επικεφαλής το Two Circles & Women's Sport Trust και με την υποστήριξη του UK Sport, FA, ECB και RFU αποκάλυψε πως έγινε ρεκόρ προσέλευσης και τηλεθέασης για τον γυναικείο αθλητισμό το 2022.

Το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ κατά την οποία τα γυναικεία αθλήματα ξεπέρασαν σταθερά τα ρεκόρ προσέλευσης, απόδοσης και συμμετοχής. Στην αρχή της χρονιάς, το Πεκίνο φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με τη μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων μέχρι σήμερα – όπου οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το ρεκόρ του 45% του συνόλου των αθλητών και συμμετείχαν σε περισσότερα αγωνίσματα από ποτέ. 

Πέντε μήνες αργότερα, οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας του Μπέρμιγχαμ έγραψαν ιστορία ως το πρώτο μεγάλο αγώνισμα πολλαπλών αθλημάτων στο οποίο οι γυναίκες κατέκτησαν περισσότερα μετάλλια από τους άνδρες.

Ιστορικό ήταν και το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου. Στον αγώνα ανάμεσα στην Κόστα Ρίκα και τη Γερμανία στην τελευταία αγωνιστική του πέμπτου ομίλου του Μουντιάλ 2022 διαιτητής ήταν η Στεφανί Φραπάρ. Η Γαλλίδα ρέφερι έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει αναμέτρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών. Επιπλέον, οι Νόιζα Μπακ και Κάρεν Ντίαθ Μαρτίνεθ συμπλήρωσαν τη διαιτητική τριάδα κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης από γυναίκες σε αγώνα ανδρών.

Τον Ιούλιο, η ιστορική νίκη της Εθνικής Αγγλίας στον τελικό του Euro Γυναικών, μπροστά σε 87.192 οπαδούς στο «Γουέμπλεϊ», εκτόξευσε τον γυναικείο αθλητισμό. Εκτός από το ότι έγινε ο αγώνας ποδοσφαίρου γυναικών με τις περισσότερες προβολές ποτέ στη βρετανική τηλεόραση, έσπασε το ρεκόρ προσέλευσης σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στις διοργανώσεις γυναικών, αλλά και των ανδρών.

Ενώ, οι εθνικοί αγώνες παραμένουν οι αγώνες με τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών, η μέση προσέλευση στο ποδόσφαιρο γυναικών έχει αυξηθεί θεαματικά αυτή τη σεζόν. Τα παιχνίδια του πρωταθλήματος γυναικών έχουν αυξηθεί κατά 85% αυτή τη σεζόν και οι συμμετοχές στη Super League Γυναικών αυξήθηκαν κατά 200% τη σεζόν 2021/22. Τον Σεπτέμβριο, το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Τότεναμ έσπασε ρεκόρ στο «Έμιρεϊτς». Με 47,367 θεατές να βρίσκονται στις εξέδρες έγινε ο αγώνας με τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών στην ιστορία της Γυναικείας Σούπερ Λιγκ (WSL), καθώς και ο αγώνας WSL με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση ως τώρα στην τηλεόραση.

Η τηλεθέαση των γυναικείων αθλημάτων διπλασιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2021 και 2022 με πάνω από 36,1 εκατομμύρια άνθρωπους να παρακολουθούν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο. Αυτός ο αριθμός συνέχισε να αυξάνεται καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, καθώς 2 εκατομμύρια θαυμαστές συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Shields εναντίον Marshall τον Οκτώβριο – καθιστώντας τον ως τον επαγγελματικό αγώνα πυγμαχίας γυναικών με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία. Ο ιστορικός αγώνας αποκλειστικά για γυναίκες κατέχει επίσης το ρεκόρ για το μεγαλύτερο κοινό σε ζωντανή αθλητική εκδήλωση γυναικών που προβλήθηκε ποτέ στο Sky Sports.

Οι ώρες κάλυψης που αφιερώθηκαν στην προβολή γυναικείων εκδηλώσεων στο BBC One, στο BBC Two, στο ITV, στο Channel 4 και στο Sky Sports αυξήθηκαν από 9% το 2021 στο 16% το 2022. Λόγω της μεγαλύτερης προβολής στην τηλεόραση και τις πλατφόρμες ροής, ο αριθμός των τακτικών τηλεθεατών του γυναικείου αθλητισμού εκτοξεύτηκε από 26% το 2021 στο 57% το 2022. Λαμβάνοντας υπόψη ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα εκπληκτικά νούμερα τηλεθέασης το 2022 συνέβαλαν στην αύξηση της τηλεθέασης των γυναικείων αθλημάτων να επταπλασιαστεί σε δέκα χρόνια.