Ένας χρόνος Αλμέιδα: 365 μέρες δρόμος προς το πρωτάθλημα, ίσως και το νταμπλ
i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Ένας χρόνος Αλμέιδα: 365 μέρες δρόμος προς το πρωτάθλημα, ίσως και το νταμπλ

Κώστας Τσίλης 09:33 - 20.05.2023

Ο ένας χρόνος από την επίσημη ανακοίνωση της ΑΕΚ για την πρόσληψη του Αλμέιδα, βρίσκει τον Αργεντινό τεχνικό ήδη πρωταθλητή και σε προετοιμασία για να γίνει και... νταμπλούχος

Λένε πως το πιο βαθύ σκοτάδι, είναι λίγο πριν την αυγή. Ίσως το ποδόσφαιρο και η ΑΕΚ να μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Όταν πριν από ακριβώς έναν χρόνο τέτοια μέρα, η Ένωση ανακοίνωνε επισήμως την πρόσληψη του Ματίας Αλμέιδα, είχε μόλις ολοκληρώσει την χειρότερη μετά απ' αυτή του υποβιβασμού, σεζόν της σύγχρονης ιστορίας. Και εκείνο το... «Μάτι, καλωσόρισες στην οικογένεια της ΑΕΚ. Καλή επιτυχία στο νέο, πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην Ιστορίας της ομάδας μας», με το οποίο κατέληγε η ανακοίνωση, λίγοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να το πιστέψουν και ακόμα λιγότεροι να το υιοθετήσουν, μέσα σ' ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης κατά πάντων. 

Την στιγμή που ο Αλμέιδα ετοίμαζε βαλίτσες για να έρθει στην Αθήνα και να πιάσει δουλειά σχεδόν έναν μήνα πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή προετοιμασία της ΑΕΚ, ο κόσμος διάβαζε και ξαναδιάβαζε όλο το βιογραφικό του Αργεντινού, κάθε δήλωση και κάθε πεπραγμένο του, ψάχνοντας κάτι για να πιστέψει, για να εμπιστευτεί. Ο Πελάδο ούτε φοβήθηκε αυτό το κλίμα, ούτε και υποσχέθηκε απολύτως τίποτα, προκειμένου να το... γυρίσει. Μόνο για όσα είχε σχεδιάσει να κάνει μέσα στα αποδυτήρια και μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου δεσμεύτηκε. Για τίποτε. Και τώρα, ακριβώς 365 μέρες μετά από εκείνη την επίσημη ανακοίνωση πρόσληψης από την ΑΕΚ και πάλι ο Αλμέιδα δεν χρειάζεται να πει κάτι. 

Αυτός ο ένας χρόνος στον πάγκο της ΑΕΚ, βρίσκει τον Αργεντινό να είναι ήδη πρωταθλητής, να προετοιμάζεται για να γίνει νταμπλούχος και μ' ένα συμβόλαιο μέχρι και το 2028, που είχε κερδίσει ήδη στα μισά αυτού του δρόμου, στους έξι μήνες. Ήδη ο Αλμέιδα έχει καταφέρει να μπορεί να συγκρίνεται μόνο με τον Μπάγεβιτς. Όχι μόνο για την εικόνα που παρουσιάζει η ΑΕΚ στο γήπεδο. Αλλά γιατί ο Ντούσκο ήταν ο αμέσως προηγούμενος προπονητής, που κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα μόλις στον πρώτο του χρόνο στον πάγκο της Ένωσης. Το μακρινό 1989. Αν τώρα, ο Αλμέιδα κατακτήσει και το νταμπλ, τότε η συζήτηση θα πάει στον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, στον σπουδαίο Τσικ, που πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο πριν από 45 χρόνια, αναλαμβάνοντας την ΑΕΚ την 5η αγωνιστική της σεζόν. 

Ο Αλμέιδα μέσα σ' αυτές τις 365 μέρες που βρίσκεται... επισήμως στον πάγκο της ΑΕΚ, κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα, συγκεντρώνοντας 27 περισσότερους βαθμούς σε σχέση με πέρυσι. Έφτασε στον τελικό του κυπέλλου. Κέρδισε από τουλάχιστον μια φορά όλους τους ανταγωνιστές του και όλα τα ντέρμπι. Κάποιους ποδοσφαιριστές τους εκτόξευσε και κάποιους άλλους τους πήγε από τις αποδοκιμασίες πέρυσι τέτοια εποχή, στην αποθέωση έναν χρόνο μετά. Εξασφάλισε ξανά μετά πέντε χρόνια θέση στην ΑΕΚ σε ευρωπαϊκούς ομίλους και προοπτική ακόμα και για παρουσία στους ομίλους του Champions League. Έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Ένωσης. Και όλα αυτά, μόλις σε 365 μέρες από εκείνο το "η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Ματίας Αλμέιδα".