Ο κομβικός Βίντα που παίζει σαν λιοντάρι (vids)

Ντομαγκόι Βίντα

i

©Intime

Ο κομβικός Βίντα που παίζει σαν λιοντάρι (vids)

Κώστας Τόπας 10:24 - 12.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 12.11.2023

Ο Ντομαγκόι Βίντα που παίζει σαν λιοντάρι θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι και το καλοκαίρι του 2025, όντας ο πιο κομβικός παίκτης της ΑΕΚ.

Μετά τον Πέτρο Μάνταλο, σειρά πήρε ο Ντομαγκόι Βίντα για να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Ο Κροάτης στόπερ ανανέωσε τη συνεργασία του με την Ένωση, μέχρι και το καλοκαίρι του 2025 και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίζει να συμβάλει τα μέγιστα στην αμυντική λειτουργία των «κιτρινόμαυρων». Οπως άλλωστε κάνει από την πρώτη ημέρα που φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος.

Ο Ντομαγκόι Βίντα εντάχθηκε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2022 και ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Νταμπλ τη σεζόν 2022-23. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 45 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας πετύχει τέσσερα τέρματα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν και καθοριστικά για την ομάδα του.

Τα καθοριστικά γκολ

Τη περυσινή σεζόν, ο έμπειρος διεθνής Κροάτης κεντρικός αμυντικός πανηγύρισε για πρώτη φορά γκολ με τα «κιτρινόμαυρα». Στις 22 Ιανουαρίου του 2023, η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε από τον Ιωνικό, σε ένα ματς το οποίο η Ένωση πήρε «χρυσό» τρίποντο, όπως αποδείχθηκε, για τον δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στη Νίκαια τότε, ο γηπεδούχος «σόκαρε» την ΑΕΚ για 45 λεπτά, ελέγχοντας το παιχνίδι. 

Μάλιστα, κατάφερε να βρει το προβάδισμα στο σκορ με τον Σεμπά στο 38ο λεπτό, όμως στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ πίεσε και στο τέλος κατάφερε να φέρει τούμπα το ματς με τα γκολ του Βίντα στο 82'. Ο Φερνάντες εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά και ο Κροάτης στόπερ πήδηξε πιο ψηλά απ' όλους και με ωραία σκαστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η ολική ανατροπή χάρη στο γκολ του Στίβεν Τσούμπερ.

Επειτα, το ημερολόγιο έγραφε 8 Οκτωβρίου του 2023, όταν η ΑΕΚ επικράτησε 3-0 στην «OPAP Arena» του Παναιτωλικού. Τότε, η Ένωση βρήκε τη λύση αρχικά με μια στατική φάση. Ο Ελίασον εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Βίντα πήδηξε πιο ψηλά απ' όλους και με ωραία κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη την αναμέτρηση, η ΑΕΚ «καθάρισε» με τους αμυντικούς της. Ο Ρότα έκανε το 2-0 στο 36' και ο Μουκουντί ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 3-0 στο 88'. 

Αυτά ήταν τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Ντομαγκόι Βίντα την περυσινή σεζόν για να φτάσουμε στο σήμερα ώστε ο 34χρονος στόπερ να φτάσει τα τέσσερα, στο σύνολο με την ΑΕΚ. 

Οταν ο Κροάτης... ξέρανε τους Κροάτες

Στις 19 Αυγούστου, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην «OPAP Arena», μέσα σε ένα βαρύ κλίμα μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, για να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε στην Κροατία και να κάνει το επόμενο βήμα στη διεκδίκηση του μεγάλου στόχου που είναι η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League.

Μέχρι το 92ο λεπτό του αγώνα,  η ΑΕΚ ήταν πίσω στο σκορ με 2-0 και αποκλεισμένη από τη συνέχεια. Όμως, με ανατροπή που ανάγεται στη σφαίρα του... εξωπραγματικού, ισοφάρισε 2-2 και πήρε την πρόκριση καθώς στο πρώτο ματς είχε επικρατήσει 2-1. Ο Αραούχο στο 92΄ και ο Ντομαγκόι Βίντα στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων υπέγραψαν τη μεγάλη ανατροπή. Ο Κροάτης πήρε το ριμπάουντ μετά από την απόκρουση του Λιβάκοβιτς στο πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Ντίναμο Ζάγκρεμπ στο 90+11', για να γράψει το 2-2 και να απογειώσει την ΑΕΚ στα playoffs του Champions League.

Η πορεία της ΑΕΚ μπορεί να μην συνεχίστηκε στο Champions League, αλλά σήμερα βρίσκεται σε έναν όμιλο του Europa League με μεγαθήρια, όπως τον Άγιαξ, την Μπράιτον και την Μαρσέιγ. Κόντρα στους Ολλανδούς μάλιστα, ο Βίντα βρήκε το τέταρτο του γκολ με τα «κιτρινόμαυρα». Συγκεκριμένα, στις 5 Οκτωβρίου, η ΑΕΚ πήρε χρυσό βαθμό στην OPAP Arena, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1, χάρη στον Κροάτη αμυντικό της. Έπειτα από τρομερή σέντρα του Άμραμπατ στην καρδιά της περιοχής ο Βίντα νίκησε άπαντες στον αέρα και με όμορφη κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Άγιαξ για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο έβδομος τίτλος σε τέσσερις χώρες!

Την περυσινή σεζόν, ο Βίντα πανηγύρισε το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, με τον Κροάτη στόπερ να καταφέρνει κάτι που δεν το έχει πετύχει άλλος συμπατριώτης του. Ο 34χρονος αμυντικός αναδείχτηκε πρωταθλητής για έκτη φορά στην καριέρα του, σε τέταρτη διαφορετική χώρα. Συγκεκριμένα, έχει πάρει το πρωτάθλημα Κροατίας με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ (2012, 2013), το πρωτάθλημα Τουρκίας με τη Μπεσίκτας (2021), αλλά και αυτό της Ουκρανίας με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου (2014, 2015). Μάλιστα, ο Βίντα κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας ήδη κατακτήσει τέσσερα Κύπελλα με τις τρεις προηγούμενες ομάδες του.

Ντομαγκόι Βίντα & Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ©Intime

Κυνηγάει αυτό που πέτυχε πριν από 11 χρόνια

Η πιο… παραγωγική σεζόν του Κροάτη κεντρικού αμυντικού, ήταν το 2012-13, όταν την έκλεισε με συνολικά επτά γκολ. Έξι με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ακόμα ένα με τη Ντιναμό Κιέβου. Εκείνη την σεζόν, ήταν και η μοναδική που είχε κάνει ένα ανάλογο ξεκίνημα σε σκοράρισμα, όπως και φέτος. Τότε ο Βίντα είχε πετύχει δυο γκολ στα ευρωπαϊκά προκριματικά του Champions League, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά και ακόμα δυο νωρίς στο πρωτάθλημα της Κροατίας. Στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη.

Από τότε, δεν είχε ξανακάνει ανάλογο ξεκίνημα, ως προς την παραγωγικότητά του στην επίθεση. Ούτε καν τις δυο σεζόν με την Μπεσίκτας, που έκλεισε σκοράροντας πέντε και έξι γκολ αντίστοιχα. Είχαν έρθει όλα αργά μέσα στις δυο σεζόν. Φέτος,ο Βίντα μήνα Νοέμβρη έχει σκοράρει ήδη τρεις φορές με την Ένωση. Και κυνηγάει να σπάσει το ρεκόρ που κρατάει εδώ και έντεκα χρόνια.

Ο κομβικός Βίντα

Τη φετινή σεζόν, η ΑΕΚ γνώριζε από το περασμένο καλοκαίρι ότι το βασικό της δίδυμο στο κέντρο της άμυνας θα ήταν ο Ντομαγκόι Βίντα με τον Αρόλντ Μουκουντί, συν όποια προσθήκη θα ερχόταν για ενίσχυση στα μετόπισθεν. Παρά το γεγονός ότι διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του η Ένωση έχει την ευτυχία να παρακολουθεί τη δεύτερη νιότη του Ντομαγκόι Βίντα φορώντας τη φανέλα της. Ογκόλιθος πραγματικός. Λιοντάρι ματωμένο όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο Ματίας Αλμέιδα, μιλώντας για την ομάδα συνολικά, αλλά και πεινασμένο ακόμα για ποδόσφαιρο και διακρίσεις. Χωρίς τον Βίντα, η ΑΕΚ δεν θα είχε περάσει νικηφόρα από το Βόλο. Πιθανότατα να μην είχε αποκλείσει τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο Βίντα υνεχίζει από εκεί που σταμάτησε μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στο Βόλο.