ΑΕΚ: Οι δυο κερδισμένες γαλλικές «μονομαχίες» του Ρότα και τα «μάτια» σκάουτερς που έχει πάνω του
i

Λάζαρος Ρότα/©intime

ΑΕΚ: Οι δυο κερδισμένες γαλλικές «μονομαχίες» του Ρότα και τα «μάτια» σκάουτερς που έχει πάνω του

Κώστας Τσίλης 06:01 - 02.02.2023 / Ανανεώθηκε: 08:44 - 02.02.2023

Με αφορμή το νέο συμβόλαιο του Ρότα με την ΑΕΚ, το Sportal.gr φέρνει στο προσκήνιο τις δυο κερδισμένες γαλλικές «μονομαχίες» , αλλά και τα μάτια των σκάουτερς που είναι εδώ και καιρό καρφωμένα πάνω του

Αν χρειάζεται κάποιος να δώσει παράδειγμα ταχείας εξέλιξης και ποδοσφαιρικής επιβίωσης σε ζόρικες και αντίξοες συνθήκες, μπορεί πλέον εύκολα να χρησιμοποιήσει το όνομα του Λάζαρου Ρότα. Αυτό το veni, vidi, vici, που πέτυχε στην ΑΕΚ ο 26χρονος δεξιός μπακ, ούτε εύκολο είναι, ούτε πολύ περισσότερο συνηθισμένο. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο Ρότα πήρε δυο συμβόλαια, μέσα σε διάστημα 1,5 χρόνου. Αυτό έχει ξαναγίνει. Από που ξεκίνησε, τι πέρασε και που βρίσκεται τώρα, δεν είναι μια απλή καθημερινή ποδοσφαιρική ιστορία. 

Ο Ρότα ήρθε στα... χασομέρια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2021, η οποία λόγω της πανδημίας είχε τραβήξει μέχρι και τα τέλη του Σεπτέμβρη. Ήρθε ως ελεύθερος, χωρίς να ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και χωρίς να τον ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα. Ως τρίτος στην ιεραρχία των δεξιών μπακ της ΑΕΚ. Και με πρώτο μπροστά του, τον Κλεμάν Μισελέν. Μεταγραφή καλοκαιρινή του ενός εκατομμυρίου από την πρώτη κατηγορία της Γαλλίας. 

Για κάποιους τότε, η θέση του Ρότα θα ήταν μόνιμα στην εξέδρα, ή έστω στον πάγκο αν στράβωνε οριστικά το θέμα ανανέωσης του συμβολαίου του Μπακάκη. Εκείνος έβαλε στο μυαλό του πως θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο βασικός. Ο Αργύρης Γιαννίκης, στην πρώτη και τελευταία διορατική του πράξη ως προπονητής της ΑΕΚ, το «διάβασε» αυτό στον Ρότα και το τρελό ταξίδι του ξεκίνησε. 

Στην ζόρικη περυσινή σεζόν, που όλα πήγαιναν στραβά και ανάποδα για την ΑΕΚ, ο Ρότα κατάφερε μέσα από την δουλειά, την εξέλιξη και την εικόνα του στο γήπεδο, να αφήσει μόνιμα στον πάγκο τον Μισελέν. Και μπορεί όλη αυτή η αγωνιστική του εξέλιξη, να χάθηκε μέσα στο γενικότερο χάος, αλλά την πρώτη του γαλλική «μονομαχία» την είχε κερδίσει. Κάτι που αφενός ανέβασε την αυτοπεποίθηση. Αφετέρου έκανε τον Ματίας Αλμέιδα να πιστέψει αρχικά στο πείσμα του και όταν τον είδε στο γήπεδο και στην ενέργεια του. 

Όμως και την φετινή, δεύτερη σεζόν του στην ΑΕΚ, ο Ρότα και πάλι κλήθηκε να μπει σε γαλλική «μονομαχία» για την θέση του δεξιού μπακ. Όπως και πέρυσι. Αυτή την φορά με ακόμα πιο ζόρικο αντίπαλο. Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ όχι απλώς ήταν μεταγραφή από το γαλλικό πρωτάθλημα, όπως ο Μισελέν, αλλά ήταν και παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά και με βιογραφικό που προκαλεί ζάλη. Ο Ρότα ούτε φοβήθηκε, ούτε αγχώθηκε, ούτε ζορίστηκε καν. Απλώς συνέχισε να εξελίσσεται ποδοσφαιρικά και να κάνει την δουλειά μέσα στο γήπεδο. 

Έχοντας φτάσει στα μισά της σεζόν, είναι πολύ ξεκάθαρο πως ο 26χρονος διεθνής μπακ έχει κερδίσει και αυτή την γαλλική μονομαχία. Όχι μόνο διότι πήρε αυτό το νέο συμβόλαιο, ούτε μόνο διότι έχει το προβάδισμα στην ιεραρχία της θέσης. Αλλά κυρίως διότι έχει γίνει αγωνιστικά απαραίτητος για να λειτουργήσει καλά το μοντέλο του Αλμέιδα, ενώ έχει τραβήξει ήδη πάνω του και πολλά «μάτια» σκάουτερς ευρωπαϊκών συλλογών. 

Άνθρωπο που έχουν έρθει στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν είτε τον Γκαρσία, είτε τον Πινέδα, είτε τον Σιμάνσκι, έχουν φύγει βάζοντας και το όνομα του Ρότα στο μπλοκάκι τους. Άλλωστε ένας από τους λόγους που η ΑΕΚ έσπευσε να «δέσει» τον 26χρονο μπακ με νέο συμβόλαιο, ήταν και αυτός. Εκτός από την επιβράβευση. Ο Ρότα εξάλλου θα έμπαινε το καλοκαίρι στον τελευταίο χρόνο του προηγούμενου συμβολαίου του. Τώρα είναι «δεμένος» με την ΑΕΚ μέχρι το 2026.