Η ΑΕΚ λύγισε τον σπουδαίο Ολυμπιακό με buzzer beater τίτλου από τον Ελίασον στο 91'!

Η ΑΕΚ λύγισε τον σπουδαίο Ολυμπιακό με buzzer beater τίτλου από τον Ελίασον στο 91'!

Γιώργος Σακελλαρίου 22:26 - 31.03.2024 / Ανανεώθηκε: 22:43 - 31.03.2024

Ο Ολυμπιακός είχε τις μεγάλες φάσεις, αλλά η ΑΕΚ πήρε το ντέρμπι με 1-0 με το γκολ του Ελίασον στο 91'.

Η ΑΕΚ μετά το διπλό του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο βρέθηκε δεύτερη, αλλά γνώριζε ότι με νίκη κόντρα στους Πειραιώτες θα βρισκόταν ξανά μόνη πρώτη.

Ο Ολυμπιακός προερχόταν από ήττα εντός έδρας από τον Παναθηναϊκό και έπαιζε τα ρέστα του για το πρωτάθλημα, σε μία έδρα, όπου πλην του Κυπέλλου, ήταν αήττητος σε τρία ματς. Σημείωσε μία νίκη πέρσι στην κανονική διάρκεια και έπειτα είχε δύο ισοπαλίες. Μία στα playoffs πέρσι και μία στον πρώτο γύρο της τρέχουσας σεζόν.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ακύρωσαν με την πίεση ψηλά την ΑΕΚ και οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα δεν μπορούσαν να χτίσουν παιχνίδι. Οι φιλοξενούμενοι, μάλιστα, ήταν αυτοί που είχαν τις μεγάλες ευκαιρίες. Όλα αυτά μέχρι το 91’. Σ’ εκείνο το σημείο ο Σουηδός εξτρέμ βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε. Πήρε την εκπληκτική πάσα από τον Μάνταλο, βγήκε τετ α τετ και με αριστερό πλασέ έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία για το 1-0, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Ένα buzzer beater τίτλου που προκάλεσε έκρηξη στην OPAP Arena...

Μεγάλη ευκαιρία ο Μασούρας

Ο Ολυμπιακός πίεσε έξυπνα την ΑΕΚ και δεν την άφησε να χτίσει παιχνίδι από τα μετόπισθεν. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παγίδεψε την Ένωση με το δικό της στυλ, την πίεση ψηλά και έτσι δεν άφησε να επιβάλλει το παιχνίδι της.

Οι γηπεδούχοι είχαν την πρώτη τελική στο 9’, αλλά το δεξί πλασέ του Γκατσίνοβιτς εκτός περιοχής μπλόκαρε εύκολα ο Τζολάκης.

Στην εξέλιξη της φάσης άγγιξε το γκολ ο Ολυμπιακός. Ο Ποντένσε έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Μασούρας από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε την κεφαλιά ψαράκι κι απέκρουσε Αθανασιάδης στερώντας το γκολ στους φιλοξενούμενους.

Φωνές της ΑΕΚ

Στο 16’ η Ένωση διαμαρτυρήθηκε έντονα. Ο Λιβάι Γκαρσία τσίμπησε τη μπάλα προ του Ρέτσου και στη συνέχεια, ενώ έβγαινε τετ α τετ με τον Τζολάκη, έπεσε στο έδαφος στο ημικύλιο της μεγάλης περιοχής υπό την πίεση του διεθνούς αμυντικού των Πειραιωτών. Ο Γιουγκ δεν έδωσε κάτι με τους παίκτες της Ένωσης να φωνάζουν για φάουλ κι αποβολή.

Σωτήριες αποκρούσεις ο Αθανασιάδης

Στο 26’ σε οργανωμένη επίθεση ο Λιβάι έστρωσε στον Γκατσίνοβιτς, αλλά το δεξί σουτ από το όριο της μεγάλης περιοχής έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 34’ σουτ του Πινέδα δεξιά εντός περιοχής απομακρύνθηκε και οι επόμενες φάσεις ανήκουν στους «ερυθρόλευκους».

Στο 40’ σε κόρνερ του Φορτούνη, ο Ρέτσος πήρε την κεφαλιά και η μπάλα βρήκε στον Σιμάνσκι κι έφυγε ξανά κόρνερ. Στο 45’+1’ αριστερό σουτ του Έσε από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής απέκρουσε δύσκολα ο Αθανασιάδης κι απομάκρυνε κατόπιν και προ του Ελ Κααμπί. Στο 45’+2’ είχε τεράστια ευκαιρία ο Ολυμπιακός. Κάθετη του Ποντένσε στον Ελ Κααμπί, ο οποίος πλάσαρε με το αριστερό κι απέκρουσε ο Αθανασιάδης σε κόρνερ.

Η ΑΕΚ είχε την πρώτη φάση στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Λιβάι Γκαρσία από αριστερά έδωσε στον Άμραμπατ, αυτός έστρωσε στον Γκατσίνοβιτς κι ο Σέρβος πάλι από το όριο της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα με το δεξί ψηλά άουτ.

Στο 51’ πάλι φώναξαν οι παίκτες της ΑΕΚ, αυτή τη φορά για πέναλτι. Ο Λιβάι Γκαρσία έπεσε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Κάρμο, αλλά πάλι ο Γιουγκ δεν έδωσε κάτι, ούτε είχε ειδοποίηση από τον Καϊζάτοβιτς στο VAR.

Στο 62’ η ΑΕΚ σκόραρε με πλασέ του Άμραμπατ σε κενή εστία κι έπειτα από γύρισμα από αριστερά του Λιβάι Γκαρσία, αλλά ο τελευταίος ήταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ σωστά δεν μέτρησε.

Οι δύο ομάδες πλέον έδειχναν διάθεση να ρισκάρουν περισσότερο για να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Μεντιλίμπαρ πέρασε Μαρτίς και Ναβάρο. Στο 64’ ο Τζολάκης πρόλαβε και σταμάτησε έγκαιρα τον Λιβάι στη γραμμή της μεγάλης περιοχής.

Στο 65’ έχασε σημαντική ευκαιρία ο Ολυμπιακός. Σε σέντρα του Τσικίνιο από αριστερά, ο Μαρτίνς στο ύψος της μικρής περιοχής δεν έπιασε καλά την κεφαλιά κι έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ.

Στο 68’ ο Πορτογάλος εξτρέμ, που ήταν δραστήριος έκανε το σουτ και η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Αθανασιάδη. Ο Αλμέιδα ξεκίνησε τις διορθωτικές κινήσεις στο 70', ωστόσο, η Ένωση και πάλι δεν μπορούσε να επιτεθεί ορθολογικά. Την ίδια στιγμή ο Μεντιλίμπαρ έριξε στη μάχη και τον Γιόβετιτς.

Στο 78' έγινε μία τρελή φάση. Σε κόρνερ του Μάνταλου, η μπάλα έφτασε στον Τσούμπερ, ο οποίος σε κενή εστία έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι! Στην αντεπίθεση ο Μαρτίνς από δεξιά εντός της μεγάλης περιοχής έκανε το δεξί σουτ κι απέκρουσε σε κόρνερ ο Αθανασιάδης.

Τεράστιες ευκαιρίες

Στο 82' έχασε τεράστια διπλή ευκαιρία ο Ολυμπιακός. Ο Τσικίνιο εντός περιοχής έκανε το δεξί σουτ κι απέκρουσε προσωρινά ο Αθανασιάδης, ο Γιόβετιτς πήρε το ριμπάουντ κι από το ύψος του πέναλτι σούταρε με το δεξί δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Στο 85' ο Μαρτίνς από αριστερά δεν μπόρεσε να εκτελέσει σωστά και μπλόκαρε ο Αθανασιάδης.

Στο 88' ο Γιόβετιτς εκτός περιοχής εκτέλεσε κι έστειλε τη μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Στο 91’ η ΑΕΚ χτύπησε σαν κόμπρα. Ο Ελίασον πήρε την εκπληκτική πάσα από τον Μάνταλο, βγήκε τετ α τετ και με αριστερό πλασέ έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία για το 1-0, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο MVP

Ο Αθανασιάδης κράτησε όρθια την ΑΕΚ και στο τέλος μίλησε ο Ελίασον. Οι δύο παίκτες μοιράζονται το βραβείο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Φυσικά στις χαμένες ευκαιρίες του Ολυμπιακού και στο γκολ του Ελίασον στο 91'. Οι Πειραιώτες δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες τους και ο Ελίασον υπέγραψε τον θρίαμβο της ομάδας του.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα (77' Πόνσε), Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (70' Μάνταλος), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (70' Τσούμπερ), Άμραμπατ (70' Ελίασον), Πινέδα, Λιβάι Γκαρσία (87' Λιούμπιτσιτς).

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Τσικίνιο (93' Ελ Αραμπί), Έσε, Φορτούνης (78' Γιόβετιτς), Μασούρας (61’ Μαρτίνς), Ποντένσε, Ελ Κααμπί (61’ Ναβάρο).