Τα «χρυσά» κεφάλια της ΑΕΚ και η κυριαρχία της στη Super League (vids)
i

ΑΕΚ/©Intime

Τα «χρυσά» κεφάλια της ΑΕΚ και η κυριαρχία της στη Super League (vids)

Κώστας Τόπας 13:33 - 16.01.2023 / Ανανεώθηκε: 13:37 - 16.01.2023

Η ΑΕΚ επικράτησε άνετα του Παναιτωλικού 4-1, παραμένει στο -4 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ωστόσο δείχνει ικανή να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το λένε άλλωστε και οι αριθμοί...

Η ΑΕΚ συνέχισε το αήττητο σερί της, μετά την άνετη επικράτηση επί του Παναιτωλικού με 4-1. Παραμένει στην δεύτερη θέση, έχοντας συγκεντρώσει 41 βαθμούς σε 18 αγώνες, βρισκόμενη στο -4 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ο οποίος πέρασε από τους «Ζωσιμάδες» με 1-0.

Το πρόγραμμα των «Big-4» μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:47 - 16.01.2023

Το πρόγραμμα των «Big-4» μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας

Μετά τη νίκη επί του ΠΑΣ στα Γιάννενα, ο Παναθηναϊκός παραμένει στο +4 από την δεύτερη ΑΕΚ, η οποία πριν τη σέντρα στους «Ζωσιμάδες» είχε φτάσει στον πόντο. Στο κόλπο και ο Ολυμπιακός μετά το τρίποντο επί του Άρη.

Οι «κιτρινόμαυροι» ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση πως μπορούν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα μετά από πέντε χρόνια. Και γιατί όχι, αφού οι αριθμοί δείχνουν πως η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κυριαρχεί στην Super League.

ΑΕΚ σημαίνει επίθεση

Μέχρι τώρα, η ΑΕΚ διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 36 γκολ (δύο ανά αγώνα) αφήνοντας δεύτερο με 32 τον Ολυμπιακό και τρίτο τον Παναθηναϊκό με 28. Μάλιστα, τελευταία φορά που η Ένωση δεν βρήκε δίχτυα, ήταν στις 13 Νοεμβρίου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (0-0) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Επίσης, διαθέτει την δεύτερη καλύτερη άμυνα με παθητικό μόλις οκτώ τερμάτων, έχοντας μπροστά της μόνο τους «πράσινους» οι οποίοι έχουν δεχθεί ένα γκολ λιγότερο.

Επίσης, είναι με διαφορά πρώτη σε τελικές προσπάθειες ανά αγώνα με 289, με τον Ολυμπιακό με 233, τον Άρη 213, τον ΠΑΟΚ με 212 και τον Παναθηναϊκό με 206 να ακολουθούν. Στο κομμάτι των ασίστ είναι εξίσου στην κορυφή, έχοντας 26 στο σύνολο, προσπερνώντας στην σχετική κατάταξη τον Ολυμπιακό με 21 ασίστ, τον Άρη με 18, τον ΠΑΟΚ με 17 και τον ΠΑΣ Γιάννενα με 15.

Όπως ξεχωρίζει και στο κομμάτι των γεμισμάτων και στις πάσες με 248/631 και 1057 αντίστοιχα. Οσον αφορά σε ατομικό επίπεδο;

Διαθέτει τον πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα

Η ΑΕΚ διαθέτει τον πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα, Λιβάι Γκαρσία, με 10 τέρματα, ο οποίος «συγκατοικεί» στην κορυφή με τον Νίκο Καρέλη. Μάλιστα, ο φορ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο είναι ο πιο… απειλητικός παίκτης της λίγκας με 55 τελικές προσπάθειες, ενώ δεύτερος με 42 είναι ο Σέρχιο Αραούχο με 53. Σε ασίστ, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν τρεις ποδοσφαιριστές του ρόστερ τους στην πρώτη πεντάδα του σχετικού πίνακα.

 Συγκεκριμένα, ο Νίκλας Ελίασον αν και παραμένει εκτός δράσης είναι στην κορυφή με πέντε ασίστ, μαζί με τους Πάολο Φερνάντες και Σέρχιο Αραούχο. Στα γεμίσματα ο Νορντίν Άμραμπατ ξεχωρίζει, όντας στη δεύτερη θέση έχοντας με 40/104, ο Ορμπελίν Πινέδα μετράει 146 πάσες που τον κατατάσσουν στην δεύτερη θέση πίσω από τον Ινμπόμ Χουάνγκ του Ολυμπιακού ο οποίος έχει 188.

Τα «χρυσά» κεφάλια της ΑΕΚ

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι φέτος η ΑΕΚ από τα 36 τέρματα που έχει σκοράρει, τα 11 εξ αυτών τα έχει πετύχει με κεφαλιά, ισοφαρίζοντας την περυσινή επίδοση. Στο ματς με τον Παναιτωλικό, οι Λιβάι Γκαρσία και Ορμπελίν Πινέδα βρήκαν δίχτυα με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας 11 τα γκολ της Ένωσης με κεφαλιά. Τα Από την άλλη, οι παίκτες της Ένωσης έχουν βρει δίχτυα δέκα φορές χρησιμοποιώντας το δεξί τους πόδι, όπως ισάριθμα τέρματα έχουν σκοράρει και με το αριστερό. Τέλος, έχουν στείλει τέσσερις φορές την μπάλα στο πλεκτό, από την άσπρη βούλα.

Όποτε θέλει, όπως θέλει και από όποιον θέλει

Αξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η ΑΕΚ σκοράρει, όπως θέλει αλλά και όποτε θέλει στα παιχνίδια της. Συγκεκριμένα, στο πρώτο ημίχρονο έχει πετύχει 14 τέρματα, ενώ στο δεύτερο έχει βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα 22 φορές. Αυτή τη στιγμή μετά το τέλος 18 αγωνιστικών, η Ένωση είναι η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να πετύχει τόσα γκολ στο δεύτερο 45λεπτο. Τέλος, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα παίρνει γκολ απ’ όλες τις γραμμές. Συγκεκριμένα δύο γκολ έχουν σκοράρει οι αμυντικοί της, 12 οι μέσοι και 22 τέρματα οι επιθετικοί της.

Μπορεί η ΑΕΚ να βρίσκεται στην δεύτερη θέση και στο -4 από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο οι αριθμοί δείχνουν πως η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κυριαρχεί στην Super League.