Οταν ο Παναθηναϊκός έγραψε χρυσή ιστορία: 52 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ (vids & gallery)

Αγιαξ - Παναθηναϊκός 2-0

i

©Intime

Οταν ο Παναθηναϊκός έγραψε χρυσή ιστορία: 52 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ (vids & gallery)

Sportal newsroom 08:48 - 02.06.2023 / Ανανεώθηκε: 08:48 - 02.06.2023

Ξεχωριστή θα είναι για πάντα η 2α Ιουνίου για τον Παναθηναϊκό. Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια οι «πράσινοι» άνθισαν στην Ευρώπη και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Γουέμπλεϊ στον μοναδικό ευρωπαϊκό τελικό ομάδας από τη χώρα μας!

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Ιουνίου του 1971. Ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας, του Δομάζου, του Αντωνιάδη, του Καμάρα αγωνιζόταν κόντρα στον θρυλικό Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς, το Κρόιφ, του Σουρμπίρ, του Άρι Χάαν.

Ήταν ο τελικός για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, με τον Παναθηναϊκό να εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το κάνει υπερήφανο, με την παρουσία του στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο Λονδίνο, απέναντι στον «Αίαντα» του Γιόχαν Κρόιφ.

Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 2-0, ωστόσο 52 χρόνια μετά καμία ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα συλλόγου δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά μέχρι εκεί. Και ο Παναθηναϊκός δυο ακόμη φορές έφτασε στο κατώφλι του τελικού, αλλά έχασε το δρόμο στους ημιτελικούς.

Περισσότεροι από 10.000 Έλληνες στο Γουέμπλεϊ

Κόσμος του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ ©Intime

Τότε το Γουέμπλεϊ φιλοξένησε τον τελικό της διοργάνωσης κι  εκείνη τη βραδιά δεν έπεφτε καρφίτσα. Συγκεκριμένα, 83.179 θεατές είδαν τον Άγιαξ να ανοίγει από νωρίς, στο πέμπτο λεπτό το σκορ με τον Φαν Ντάικ. Ο «ψηλός», Αντώνης Αντωνιάδης που με 10 γκολ στην διοργάνωση τότε είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, είχε μια τρομερή ευκαιρία να σκοράρει με κεφαλιά σε κενή εστία όταν σηκώθηκε πιο ψηλά απ' όλους σε φάση που ήταν... βούτυρο στο ψωμί του, όμως απέτυχε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στο δεύτερο ημίχρονο και στο 85' ο ολλανδικός σύλλογος διπλασίασε τα γκολ του, όταν ένα σουτ του Άρι Χάαν βρήκε τον Άνθιμο Καψή και κατέληξε στα δίχτυα του Παναθηναϊκού.

Αντωνιάδης - Χούλσοφ Στούι ©Intime

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην κατάφερε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν δεκαετίες με φοβερές και τρομερές πορείες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και σιγά σιγά το όνομα «Panathinaikos» έγινε γνωστό σε όλες τις χώρες, σε όλες τις πόλεις. Το 1971 και η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν το πρώτο μα και μεγαλύτερο παράσημο για τον Σύλλογο.

«Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη»

Αντωνιάδης - Χούλσοφ Στούι ©Intime

Νωρίτερα, Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Έβερτον και Ερυθρός Αστέρας είχαν «λυγίσει» από το «τριφύλλι» στην πορεία μέχρι και την αγγλική πρωτεύουσα, με τους φίλους των «πρασίνων» να βγαίνουν στους δρόμους και να πανηγυρίζουν έξαλλα την τρελή πορεία της ομάδας τους.

«Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος

Οι συνθέσεις εκείνου του αλησμόνητου τελικού:

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46'), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Φαν Ντάικ

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης

Ο Παναθηναϊκός περιμένει την ομάδα που θα πάει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για να αρχίσει να… ξεχνάει. Για την ώρα θυμάται και επαίρεται!

Ολη η πορεία του Παναθηναϊκού για το Γουέμπλεϊ

Α' ΓΥΡΟΣ

Ζενές Ες – Παναθηναϊκός 1-2 (16 Σεπτεμβρίου 1970)

Ντι Τζένοβα (11') - Αντωνιάδης (6'), Ελευθεράκης (35')

Παναθηναϊκός – Ζενές Ες 5-0 (30 Σεπτεμβρίου 1970)

Ελευθεράκης (17'), Αντωνιάδης (26', 29', 37' 58')

Β' ΓΥΡΟΣ

Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0 (21 Οκτωβρίου 1970)

Δομάζος (3'), Αντωνιάδης (55'), Δεληγιάννης (82')

Σλόβαν Μπρατισλάβας - Παναθηναϊκός 2-1 (4 Νοεμβρίου 1970)

Μούτερ (33'), Τσάπκοβιτς (58') - Αντωνιάδης (52')

Έβερτον - Παναθηναϊκός 1-1 (9 Μαρτίου 1971)

Τζόνσον (90') - Αντωνιάδης (81')

Παναθηναϊκός - Έβερτον 0-0 (24 Μαρτίου 1971)

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 4-1 (14 Απριλίου 1971)

Όστοϊτς (14', 47', 68'), Γιάνκοβιτς (39') - Καμάρας (55')

Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας 3-0 (28 Απριλίου 1971)

Αντωνιάδης (2', 54'), Καμάρας (63')