Οι 13 Έλληνες του εξωτερικού που υπό προϋποθέσεις μπορούν να απασχολήσουν τις ομάδες του Big 5

Οι Έλληνες του εξωτερικού

i

© Sportal.gr

Οι 13 Έλληνες του εξωτερικού που υπό προϋποθέσεις μπορούν να απασχολήσουν τις ομάδες του Big 5

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 13:32 - 01.06.2023 / Ανανεώθηκε: 18:59 - 01.06.2023

Οι πέντε «μεγάλες» ομάδες της Super League, οι οποίες είναι έτοιμες να μπουν στον… χορό των μεταγραφών και οι Έλληνες του εξωτερικού, που θα αποτελούσαν μία αξιόπιστη λύση υπό προϋποθέσεις.

Με τη λήξη του τελικού Κυπέλλου στο «Πανθεσσαλικό», ολοκληρώθηκε και με τη βούλα η σεζόν 2022-23 για τις ελληνικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Πλέον, άπαντες έχουν βάλει μπρος τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς σε όλα τα επίπεδα. Ένα από τα κυριότερα ζητήματα είναι και οι μεταγραφές. Κυρίως για το big-5 του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι αποχωρήσεις και οι προσθήκες παικτών πρέπει να γίνουν στο σωστό timing, με σκοπό να είναι όλα έτοιμα στις πρώτες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις κάθε ομάδας.

Τη φετινή σεζόν, ένας από τους αρνητικούς παράγοντες της Super League, ήταν η έλλειψη του έντονου ελληνικού στοιχείου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ομάδες - και ειδικά οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης- παρουσιάστηκαν στον αγωνιστικό χώρο με 1-2 Έλληνες στην 11άδα (σε κάποιες περιπτώσεις και δίχως έστω έναν), φαινόμενο που δεδομένα δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον.

Ενόψει της επερχόμενης μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού, αρκετές ομάδες αλλά κυρίως αυτές του big-5, θα ψάξουν τον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων του εξωτερικού, με σκοπό να δυναμώσουν το ρόστερ τους με ποδοσφαιριστές διεθνείς ή μη, οι οποίοι θα γνωρίζουν τι εστί ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σε ότι αφορά τις μεταγραφές που θα μπορούσαν να γίνουν, υπάρχουν αρκετοί Έλληνες παίκτες του εξωτερικού, οι οποίοι θα μπορούσαν από τη νέα χρονιά να αγωνίζονται στα γήπεδα της Super League υπό προϋποθέσεις. Σε αυτήν τη λίστα, υπάρχουν δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν οι εφικτές περιπτώσεις, σαν αυτή του ελεύθερου Πέλκα αλλά και του Δημήτρη Λημνιού, ενώ από την άλλη, ποδοσφαιριστές όπως ο Χρήστος Τζόλης και ο Παντελής Χατζηδιάκος αποτελούν τις πιο «δύσκολες» μεταγραφές.

Οι εφικτές μεταγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού:

Δημήτρης Πέλκας

Ο Δημήτρης Πέλκας είναι ελεύθερος και πλέον μπορεί να υπογράψει σε όποια ομάδα επιθυμεί. Ο Έλληνας άσος ολοκλήρωσε το συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε, ενώ ο τούρκικος σύλλογος δεν έκανε χρήση του όρου που έδινε το δικαίωμα να ανανεώσει για έναν επιπλέον χρόνο. Όπως είναι φυσικό, τα νέα δεδομένα δημιουργούν συνειρμούς σχετικά με το μέλλον του Έλληνα μέσου, καθώς επίσης δεν είναι λίγες οι… σειρήνες για επαναπατρισμό του παίκτη. Στην Τουρκία μπορεί το ξεκίνημα να ήταν εντυπωσιακό, όμως η αλλαγή προπονητή άλλαξε το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με τα «καναρίνια» πραγματοποίησε 67 συμμετοχές, με απολογισμό 13 γκολ και οκτώ ασίστ σε 3.797 αγωνιστικά λεπτά.

Ο Δημήτρης Πέλκας θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση και για όλες τις ομάδες του Big-5 του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι εμπειρίες του εξωτερικού, το ταλέντο, η καθιέρωση στην Εθνική Ελλάδος και η καλή ηλικία είναι από τους βασικότερους λόγους, όπου καθιστούν τον 29χρονο άσο «hot name» ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού. Να θυμίσουμε, ο 29χρονος διεθνής αποτέλεσε έναν από τους ηγέτες του ΠΑΟΚ, ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή των τίτλων για τους «Θεσσαλονικείς».

Κώστας Σταφυλίδης

Μπορεί η Μπόχουμ να παρέμεινε στη Bundesliga, ωστόσο ο Κώστας Σταφυλίδης θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα της Γερμανίας, όπως ενημέρωσε και ο ίδιος μέσω των social media. Τη φετινή σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο αριστερός οπισθοφύλακας αγωνίστηκε 19 φορές με τη φανέλα της Μπόχουμ, έχοντας δημιουργήσει δυο γκολ. Να θυμίσουμε, μόλις στα 18 του χρόνια ο Σταφυλίδης πήρε τη μεγάλη μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ, για λογαριασμό της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, ο ίδιος μέτρησε δύο γκολ και τρεις ασίστ σε 44 εμφανίσεις. Πλέον, ο 29χρονος άσος είναι έτοιμος να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ενώ δεν είναι απίθανο αυτός να είναι στην Ελλάδα, για λογαριασμό κάποιας από τις πέντε «μεγάλες» ομάδες της χώρας.

Μπάμπης Λυκογιάννης

Μία από τις εφικτές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, είναι κι αυτή του Μπάμπη Λυκογιάννη. Ο Έλληνας αριστερός μπακ έχει συμβόλαιο με την Μπολόνια μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ενώ τη φετινή σεζόν πραγματοποίησε 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό δύο γκολ. Να θυμίσουμε, ο 29χρονος άσος είναι «προϊόν» των ακαδημιών του Ολυμπιακού και από πολύ νωρίς έγινε βασικό μέλος στις μικρές ομάδες του συλλόγου. Μία ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή υπό κάποιες προϋποθέσεις και μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Σεμπάστιαν Βασιλειάδης

Ίδια περίπτωση με του Λυκογιάννη είναι και ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης. Μόλις στα 25 του χρόνια, ο Έλληνας μέσος αγωνίζεται με τη φανέλα της Αρμίνια Μπίλεφελντ, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Στην Ελλάδα, τον ακούσαμε για πρώτη φορά όταν ο Τζον Φαν'τ Σχιπ τον κάλεσε στην αποστολή της Εθνικής για τα προκριματικά του EURO 2020. Τη φετινή σεζόν, με τη φανέλα της γερμανικής ομάδας στη δεύτερη κατηγορία πραγματοποίησε μία γεμάτη χρονιά, καθώς μέτρησε 29 συμμετοχές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στη χώρα μας.

Τάσος Δώνης

O 26χρονος επιθετικός, υπήρξε κάποτε ένα από τα πιο hot names της ελληνικής αγοράς. Με θητεία στην ομάδα Νέων της Γιουβέντους, τη Ρεμς, τη Νις, την Στουτγκάρδη και πολλές ομάδες ακόμα, ο Τάσος Δώνης έχει πραγματοποιήσει μία πλούσια καριέρα. Επίσης, με προπονητή τον Σκίμπε στον πάγκο της Εθνικής, μέτρησε 11 συμμετοχές κι ένα γκολ. Τη φετινή σεζόν αγωνίστηκε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ, με του οποίου τη φανέλα πραγματοποίησε 18 εμφανίσεις με πέντε γκολ και δύο ασίστ. 

Να θυμίσουμε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Δώνης έφτασε μία ανάσα κοντά στη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Με την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς, ο Τάσος Δώνης είναι ελεύθερος να μιλήσει με όποια ομάδα θέλει, καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε. Ένα από τα μεγαλύτερα «what if» θα ζυγίσει τις επιλογές που έχει, ενώ μία μεταγραφή στη Super League δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη.

Δημήτρης Γούτας

Από την 1η Ιουλίου, ο Δημήτρης Γούτας θα αποτελεί παρελθόν κι επίσημα από τη Σίβασπορ, στην οποία «αναγεννήθηκε». Σε ότι αφορά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Τη φετινή σεζόν με τη φανέλα της τούρκικης ομάδας πρωταγωνίστησε, καθώς αγωνίστηκε για 46 φορές. Είναι δεδομένο πως με τις εμφανίσεις του στην Τουρκία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο και ο επαναπατρισμός παραμένει εφικτός. Να θυμίσουμε, ο 29χρονος αμυντικός μέτρησε 174 συμμετοχές συνολικά σε Ξάνθη και Ατρόμητο.

Δημήτρης Λημνιός

Ένας από αυτούς που συγκεντρώνουν πιθανότητες για επιστροφή στη Super League, είναι ο Δημήτρης Λημνιός. Στη λήξη της προηγούμενης σεζόν, ο Έλληνας διεθνής υπέστη ρήξη χιαστου, ωστόσο πλέον έχει επιστρέψει ακόμη πιο δυνατός. Με τη φανέλα της Κολωνίας φέτος πραγματοποίησε επτά συμμετοχές. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυκλοφορούν αρκετές φήμες για τον επαναπατρισμό του παίκτη και πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο Λημνιός «εκτόξευσε» τα νούμερά του. 

Σε 112 συμμετοχές με τα «ασπρόμαυρα», ο απολογισμός ήταν δέκα γκολ και 14 ασίστ κι όπως είναι λογικό, αυτά τα στατιστικά σε συνδυασμό με την αγωνιστική εικόνα οδήγησαν στη μεγάλη μεταγραφή για τα γήπεδα της Γερμανίας. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς κάποιοι τραυματισμοί και η διαφορά ποιότητας σε σχέση με την Ελλάδα «ζόρισαν» τον Λημνιό, ο οποίος πλέον στα 25 του χρόνια κοιτάζει ομάδες στις οποίες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Λημνιός έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο, η Κολωνία επένδυσε πάνω του, αλλά είναι άγνωστες οι προθέσεις της. Θα θελήσει να τον κρατήσει και να τον ανανεώσει ή θα επιδιώξει να τον πουλήσει, ώστε να πάρει πίσω ένα μέρος του 1,5 εκατ. ευρώ που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2020;

Τζορτζ Μπάλντοκ

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος μπορεί να μην έχει παίξει ποτέ στην Ελλάδα αλλά έχει ελληνικό διαβατήριο, είναι από τους παίκτες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε μία από τις πέντε «μεγάλες» ομάδες του πρωταθλήματος. Τη φετινή σεζόν, ο δεξιός οπισθοφύλακας πραγματοποίησε 40 συμμετοχές με τη φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ τους τελευταίους μήνες αποτελεί και σταθερό μέλος στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός εξέτασε την περίπτωση του παίκτη με σκοπό να ενισχύσει τη δεξιά του πλευρά, όμως η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ παρά τα όσα ακουγόντουσαν. Το συμβόλαιο με την ομάδα της Αγγλίας ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι και ο Μπάλντοκ πλέον στα 30 του χρόνια ίσως να μην έλεγε όχι σε μία καλή οικονομική πρόταση ελληνικής ομάδας.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι περιπτώσεις παικτών που η επιστροφή στην Ελλάδα θεωρείται πιο δύσκολη τη δεδομένη χρονική στιγμή, όμως ίσως να ήταν μία σωστή απόφαση. Με τις συνθήκες που επικρατούν στο εγχώριο πρωτάθλημα, ασφαλώς για τους περισσότερους ξενιτεμένους ποδοσφαιριστές αυτό που προέχει είναι η παραμονή στο εξωτερικό. Αλλά το ψωμί στο εξωτερικό δεν είναι πάντα πιο γλυκό. Υπάρχουν αρκετές παράμετροι για να συνεχίσει ένα ελληνόπουλο να διαπρέπει εκτός συνόρων και να μην κοιτάει την επιστροφή στην Ελλάδα. Πάντα το περιβάλλον θα παίζει ρόλο, το να σε πιστεύει μία ομάδα.

Οι μεταγραφές που δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες:

Χρήστος Τζόλης

Ένα από τα wonderkids που «ξεπετάχτηκαν» από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ήταν αδιαμφισβήτητα ο Χρήστος Τζόλης. Με τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο, ο νεαρός άσος του «Δικεφάλου» έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του «μικρού» στα ευρωπαϊκά προκριματικά του 2020 και τα δύο γκολ στο πρώτο ματς της χρονιάς κόντρα στην Μπεσίκτας, είχαν τρελάνει ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Τζόλης αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία ταλέντα των «ασπρόμαυρων» και τον Αύγουστο του 2021, ήρθε η πολυπόθητη μεταγραφή για τη Νόριτς, έναντι 13 εκατ. ευρώ. 

Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη. Ο νεαρός επιθετικός δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Αγγλίας και της Νόριτς, με αποτέλεσμα να έρθει η αγωνιστικη και η οικονομική πτώση. Η χρηματιστηριακή αξία του Τζόλη από τα 12 εκατ. έπεσε στα επτά, καθώς οι δυσκολίες ήταν πολλές. Μπορεί ο δανεισμός στην Τβέντε να έδειχνε μία «αναγέννηση», ωστόσο ένας σοβαρός τραυματισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Τη φετινή σεζόν μέτρησε μόλις τέσσερα γκολ σε 924΄ αγωνιστικά λεπτά και πλέον καλείται να πάρει μία απόφαση. Το συμβόλαιό του με τη Νόριτς λήγει το 2026, ωστόσο το μέλλον του σε αυτόν τον σύλλογο δείχνει αβέβαιο. Μία επιστροφή στην Ελλάδα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όμως μία ενδεχόμενη καλή πρόταση από τις «μεγάλες» ομάδες του πρωταθλήματος ίσως αλλάξει τα δεδομένα.

Δημήτρης Γιαννούλης

Από την άλλη, στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο συμπαίκτης του στη Νόριτς, Δημήτρης Γιαννούλης. Τη φετινή σεζόν, ο αριστερός οπισθοφύλακας έχει πραγαμτοποιήσει 27 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ έχει μοιράσει και μία ασίστ. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του Γιαννούλη με τη φανέλα του ΠΑΟΚ οδήγησαν στη μεγάλη μεταγραφή στην Αγγλία, τον Γενάρη του 2021. Με τα «καναρίνια», ο πρώην μπακ του «Δικεφάλου» είχε πιο ενεργό ρόλο στις δύο χρονιές στην Championship, καθώς όταν η ομάδα ανέβηκε στην Premier League, ο παίκτης δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο 100%. 

Πλέον στα 27 του χρόνια κι ένω το συμβόλαιο με τη Νόριτς λήγει το καλοκαίρι του 2024, ο Γιαννούλης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το μέλλον του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυκλοφορούν αρκετές φήμες για πιθανό ενδιαφέρον της Κράσνονταρ του Βλάνταν Ίβιτς για τον παίκτη, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο μάνατζέρ του. Όπως είναι λογικό, η προοπτική του εξωτερικού καθιστά αυτόματα δύσκολη την επιστροφή στην Ελλάδα, όμως μέχρι στιγμής κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει.

Μανώλης Σιώπης

Ένας από τους παίκτες, για τον οποίον έχουν ακουστεί πολλές «σειρήνες» για επαναπατρισμό είναι και ο Μανώλης Σιώπης. Ο 29χρονος μέσος έχει βρει την… ιθάκη του στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Τραμπζονσπόρ, με την οποία πέρσι πανηγύρισε και το πρωτάθλημα. Τη φετινή σεζόν έχει μετρήσει 39 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο του 2024. 

Όπως είναι λογικό, για τον Σιώπη ο οποίος βρίσκεται σταθερά στις κλήσεις του ομονσπονδιακού προπονητή, δεν είναι εύκολο το σενάριο επιστροφής γιατί πιθανότατα θα παρουσιαστούν επιλογές και από το εξωτερικό. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία του Έλληνα διεθνή έχει «εκτοξευθεί» στα 5,5 εκατ. ευρώ. Τέλος να θυμίσουμε, πως ο Σιώπης αποτελεί προϊόν της ακαδημίας του Ολυμπιακού, ωστόσο οι εμφανίσεις με τη φανέλα του Άρη τη σεζόν 2018-19, έφεραν τη μεταγραφή στην Τουρκία για λογαριασμό της Αλάνιασπορ.

Βασίλης Μπάρκας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ένωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις μία αξιόπιστη μεταγραφή για τις «μεγάλες» ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τη φετινή σεζόν, ο δανεικός από τη Σέλτικ Βασίλης Μπάρκας, με τη φανέλα της Ουτρέχτης τελείωσε την κανονική διάρκεια της Eredivisie με 32 εμφανίσεις (έχασε αναγκαστικά μόνο δυο ματς) και κράτησε δέκα φορές ανέπαφη την εστία του. Το συμβόλαιο με την ομάδα της Σκωτίας λήγει το καλοκαίρι του 2024 κι όπως είναι λογικό, ο ίδιος και η διοίκηση της Σέλτικ θα κληθούν να πάρουν μία απόφαση σχετικά με το μέλλον του. 

Στα 29 του χρόνια, η χρηματιστηριακή αξία του Μπάρκα έχει πέσει στα 3 εκατ. ευρώ και μία ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «παράθυρο» για την επιστροφή στην Εθνική ομάδα, δεν θεωρείται απίθανη. Με τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Μπάρκας μέτρησε 111 συμμετοχές με 61 clean sheets, ενώ πανηγύρισε και το πρώτο του πρωτάθλημα το 2018.

Παντελής Χατζηδιάκος

Ο βασικός κεντρικός αμυντικός της Εθνικής Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, αποτελεί σίγουρα ένα hot name για τις ομάδες του big-5 της Super League. Τη φετινή σεζόν, ο Παντελής Χατζηδιάκος πραγματοποίησε μία γεμάτη σεζόν με τη φανέλα της Άλκμααρ, με απολογισμό 52 συμμετοχές κι έξι ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Επίσης, η ολλανδική ομάδα έφτασε κοντά στον τελικό του Conference League, ωστόσο γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Γουέστ Χαμ στην ημιτελική φάση. 

Ο Έλληνας στόπερ μαζί με τον συμπαίκτη του Βαγγέλη Παυλίδη, είναι σίγουρα οι μεγάλες πρωταγωνιστές σε αυτήν την πολύ καλή σεζόν για την Άλκμααρ. Το συμβόλαιο με την ομάδα της Ολλανδίας ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι, ενώ η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη έχει ανέβει στα 3,5 εκατ. ευρώ. Μία επιστροφή στην Ελλάδα ναι μεν δεν θεωρείται εύκολη, καθώς ο Χατζηδιάκος βρίσκεται στο πικ της καριέρας του κι έχει προτεραιότητα το εξωτερικό, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορούν φήμες για πιθανό ενδιαφέρον της ΑΕΚ.

Αυτές ήταν λοιπόν οι 13 περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις πάντα να αγωνίζονται από τη νέα σεζόν στα γήπεδα της Super League.