Η Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι και η Μασία: Ποιος είναι ο Άλεξ Κογιάδο που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό (vids)

Άλεξ Κογιάδο

i

©fcbarcelona

Η Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι και η Μασία: Ποιος είναι ο Άλεξ Κογιάδο που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό (vids)

Κώστας Τόπας 10:17 - 25.05.2023

Ο Άλεξ Κογιάδο, ο οποίος για μια ακόμη μεταγραφική περίοδο στη λίστα του Ολυμπιακού, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια η Μασία.

Γεννημένος στην Καταλονία, από Καταλανούς γονείς, ο Κογιάδο, ο οποίος ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό ενόψει της νέας σεζόν, «κόλλησε» άμεσα το… μικρόβιο του ποδοσφαίρου. Οι γονείς του τον ενθάρρυναν να ακολουθήσει μια καριέρα στο ποδόσφαιρο εγγράφοντας τον στην τοπική ακαδημία για παιδιά, Mercantil όταν ήταν πέντε ετών. Δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στη διάσημη ακαδημία της Εσπανιόλ και έμεινε εκεί για τα επόμενα τρία χρόνια πριν ενταχθεί στη Λα Μασία το 2009.

Η άμεση μετακίνηση στη μεγάλη σχολή της Μασία

Η άφιξή του στην ακαδημία της Μπάρτσα συνέπεσε με την εποχή που η ομάδα ήταν στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου καθώς το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα κέρδισε συνολικά 14 τίτλους μεταξύ 2008 και 2012. Ο Κολάδο γοητεύτηκε από την εκπληκτική ατμόσφαιρα της πόλης εκείνη την περίοδο και ερωτεύτηκε τον σύλλογο.

Το 2018 έγινε μέλος της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα κι έκανε επίσης το επαγγελματικό του ντεμπούτο για την πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα». Ο Κογιάδο είναι ένας προικισμένος και ευέλικτος μέσος του οποίου οι επιδόσεις έχουν τραβήξει τα βλέμματα πολλών σκάουτερ τις τελευταίες σεζόν. Η πρώτη εξέλιξη στην καριέρα του 24χρονου μεσοεπιθετικού ήρθε το 2018, όντας βασικό μέλος της U19 που κατέκτησε το UEFA Youth League το 2018, μετρώντας τέσσερις συμμετοχές και ένα γκολ στη διοργάνωση, στα ημιτελικά με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο καλύτερος μέσος του πρωταθλήματος

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Champions League των νέων, με τον Κογιάδο να συνεισφέρει σημαντικά στο επίτευγμα. Ο ρόλος του Κογιάδο στην δεύτερη ομάδα ήταν σημαντικός, παίρνοντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, στην πορεία των «μπλαουγκράνα» στην Segunda Division B. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, ο νεαρός Ισπανός αναδείχθηκε ο καλύτερος μέσος του πρωταθλήματος, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο διάστημα αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ.

Στην Μπαρτσελόνα γνώριζαν πως ο Κογιάδο έχει όλα τα φόντα προκειμένου να πρωταγωνιστήσει. Ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση, διαθέτοντας πολύ καλό αριστερό πόδι, παίζοντας τόσο στα «φτερά» της επίθεσης, όσο και πίσω από τον φορ, με την ίδια άνεση.

Η σύγκριση με τον Μέσι

Ο τεχνικός της Αλκογιάνο, Βιθέντε Πάρας είχε κληθεί να μιλήσει για τον Άλεξ Κογιάδο σε παλαιότερη συνέντευξη του και δεν δίστασε να αναφέρει ότι στον 24χρονο μέσο βλέπει παρόμοια στοιχεία με αυτά που διαθέτει ο Λιονέλ Μέσι στο παιχνίδι του.

«Εάν πρέπει να ξεχωρίσω έναν ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Β’, αυτός είναι ο Κογιάδο. Ο τρόπος παιχνιδιού του φέρνει πολύ σε αυτόν του Μέσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κόψιμο από τον Κούμαν και οι δανεισμοί

Οι καλές του εμφανίσεις του έφεραν κλήση στην πρώτη ομάδα το 2018. Εκανε το ντεμπούτο του ως βασικός, στις 4 Μαΐου 2019 σε μια εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τη Θέλτα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας τη σεζόν 2021-22, ο Κογιάδο «κόπηκε» από τον Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος βέβαια λίγο αργότερα αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία των «μπλαουγκράνα» και τα κλειδιά πήρε ο Τσάβι.

Ισπανικά δημοσιεύματα ανέφεραν τότε, ότι ο Τσάβι θα έδινε ευκαιρίες στον Κογιάδο. Ωστόσο, τον Γενάρη του 2022 η Γρανάδα χτύπησε την πόρτα της Μπαρτσελόνα για τον δανεισμό του. Ο 24χρονος Ισπανός μεσοεπιθετικός δέχθηκε την πρόταση και με την Γρανάδα κατέγραψε 17 συμμετοχές, μετρώντας δύο γκολ και μία ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2022 επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός στην Έλτσε, με την οποία έπαιξε 14 ματς, έχοντας ένα γκολ και μια ασίστ στο πρωτάθλημα Ισπανίας. Το όνομά του, μπήκε στη λίστα και του Ολυμπιακού, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Είχε ακουστεί και στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει κάτι.

Ντριμπλέρ και έφεση στα στημένα

Γι' αυτό που ξεχωρίζει ο Κογιάδο είναι ότι μπορεί να παίξει στα δεξιά ή στη μεσαία γραμμή. Είναι επίσης ένας λαμπρός ντριμπλέρ. Το πρώτο άγγιγμα και οι δεξιότητές του στην ντρίμπλα του επιτρέπουν να καθοδηγεί αβίαστα στους παίκτες. Εχει έφεση στα στημένα, ειδικά στο να βάζει σέντρες από τα «φτερά» της επίθεσης. Η ικανότητα του Κογιάδο στο σουτ είναι επίσης πολύ εντυπωσιακή. Κάθε φορά που παίζει στη μεσαία γραμμή, η κύρια ευθύνη του είναι να συνδέσει τη μεσαία γραμμή και την επίθεση. 

Χάρη στη δημιουργικότητά του, το όραμα και την απίστευτη ικανότητά του στις πάσες, θεωρείται ένας εξαιρετικός πλέι μέικερ. Ο Κογιάδο συνεισφέρει στην επίθεση μαζικά, ενώ δεν φοβάται να κάνει πίσω για να βοηθήσει την ομάδα στην άμυνα. Στα 24 του χρόνια, ο Ισπανός θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός και ελπίζει να έχει ανοδική πορεία στο μέλλον, ενώ παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει συνολικά 138 συμμετοχές, 25 γκολ και 14 ασίστ στην καριέρα του. H χρηματιστηριακή του αξία φτάνει στα 4 εκατομμύρια ευρώ,