Αναστασίου: «Οι ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται τους εγχώριους προπονητές - Κοιτάζουμε μόνιμα στους ξένους»

Γιάννης Αναστασίου

i

© Intime

Αναστασίου: «Οι ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται τους εγχώριους προπονητές - Κοιτάζουμε μόνιμα στους ξένους»

Μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο της Κηφισιάς, ο Γιάννης Αναστασίου μίλησε για όλους και για όλα.

Ο Γιάννης Αναστασίου παραχώρησε μία απολαυστική συνέντευξη στο podcast «Κουβέντα στο ΠΙ & Φι» και μίλησε για όλους και για όλα. Ο έμπειρος τεχνικός και πρώην της Κηφισιάς αναφέρθηκε στη μάχη του τίτλου της φετινής Stoiximan Super League, στην Εθνική Ελλάδας αλλά και στην εμπιστοσύνη που δεν δείχνουν οι ομάδες στους εγχώριους προπονητές.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: 

Για τον πρώτο γύρο της Super League και τη μάχη του τίτλου: «Είναι καλύτερο το φετινό πρωτάθλημα, οι τέσσερις μεγάλες ομάδες πάνε για το πρωτάθλημα και θα γίνει σκληρή μάχη μέχρι το τέλος. Δεν βάζω τον Άρη που τα τελευταία χρόνια έχει μπει «σφήνα» στους τέσσερις, καθώς φέτος δεν είναι τόσο καλός αγωνιστικά. Ο Άρης, ο ΟΦΗ, ο Ατρόμητος, ο Πανσερραϊκός, ο Αστέρας και η Λαμία που είναι η έκπληξη του πρωταθλήματος, είναι ομάδες που κυμαίνονται σε δεύτερη ταχύτητα, αλλά έχουν δείξει ότι μπορούν να κοντράρουν τις «μεγάλες ομάδες». 

Ένα παράδειγμα είναι ο ΟΦΗ που κέρδισε στο Ηράκλειο τους ΠΑΟΚ, Άρη και ΑΕΚ, αλλά και η Κηφισιά που πήρε την ισοπαλία με την ΑΕΚ. Αυτό δείχνει ότι όλες οι ομάδες έχουν δυναμώσει και το πρωτάθλημα γίνεται πιο ανταγωνιστικό. Παράλληλα είναι ευχάριστο που έχουμε τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη και θέλω να πιστεύω πως μετά τον Γενάρη θα συνεχίσουν εκεί. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για το Ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς, είναι μια απόδειξη ότι το επίπεδο του πρωταθλήματός μας αλλάζει και σταθεροποιείται».

Για την απόφαση να ακολουθήσει την προπονητική και το χρονικό σημείο που έλαβε την απόφαση αυτή: «Γύρω στα 31 μου, μπήκε στο μυαλό μου ότι θα γίνω προπονητής όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο. Όταν πήγα στη Ρόντα έχοντας φύγει από την Άντερλεχτ, αντιλήφθηκα ότι είχα μεγάλη επιρροή στους νέους συμπαίκτες μου, αλλά και στον προπονητή μου. Οι συζητήσεις στα αποδυτήρια τότε κλείνανε με το τι θα πω εγώ. 

Αργότερα όταν πήγα στον Άγιαξ αντιλήφθηκα το ίδιο, καθώς και εκεί είχε πολλούς παίκτες σε νεαρή ηλικία με μεγάλο ταλέντο. Εκεί μου μπήκε το «μικρόβιο» να ασχοληθώ με την προπονητική. Όταν ακόμα έπαιζα πήγαινα δύο φορές την εβδομάδα και παρακολουθούσα την U14 του Άγιαξ για να μπω στο πνεύμα της προπονητικής».

Για το τι φταίει και οι ομάδες του εξωτερικού δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες προπονητές: «Σε μεγάλο βαθμό φταίμε εμείς σαν χώρα και θεωρούμε ότι ο ξένος έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία. Παράλληλα, οι Ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται τους εγχώριους προπονητές, καθώς μόνο οι μισές ομάδες από τις 14 έχουν Έλληνα προπονητή αν δούμε το φετινό μας πρωτάθλημα. Αυτό δείχνει από μόνο του ότι απαξιώνουμε τον Έλληνα προπονητή, αλλά και τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. 

Έτσι, από την στιγμή που ούτε το δικό μας πρωτάθλημα δεν εμπιστεύεται τους εγχώριους προπονητές, είναι δύσκολο να βρουν στο εξωτερικό δουλειά οι Έλληνες προπονητές. Επίσης, ούτε στην Εθνική δεν έχουμε Έλληνα προπονητή και η ταυτότητα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και του προπονητή είναι η Εθνική ομάδα. Ταυτόχρονα είμαστε μία χώρα που το ποδόσφαιρο δεν είναι στο υψηλότερο επίπεδο και δεν έχουμε μια κουλτούρα για το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένο στυλ ως ομάδα. 

Αν διώξει τον ξένο τεχνικό η ομάδα που του έχει δώσει όλες τις παροχές που ζήτησε, στο τέλος θα στραφεί σε έναν Έλληνα προπονητή και όταν αυτός ζητήσει κάτι θα πρέπει να κερδίσει τα επόμενα τρία παιχνίδια για να το πάρει».

Για το αν υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα: «Υπάρχει αρκετό ταλέντο και παιδιά με όρεξη στην Ελλάδα αλλά δεν είμαστε μια χώρα που «εξάγουμε» παίκτες. Αλλά όταν εμείς δεν το υποστηρίζουμε αυτό, κοιτάζουμε μόνιμα στους ξένους».

Για τον Φώτη Ιωαννίδη: «Είναι ένα τρανό παράδειγμα, ένας παίκτης με φοβερή εξέλιξη και ωριμότητα που χαίρεσαι να τον βλέπεις στο γήπεδο».

Για το αν είναι δύσκολο για έναν προπονητή εν προκειμένω για τον Πογέτ να επιλέξει έναν από τρεις επιθετικούς που έχει στη διάθεσή του: «Αυτό είναι ένας «ευχάριστος» πονοκέφαλος για τον προπονητή, γιατί είναι καλύτερο να έχει πολλές επιλογές παρά μία. Φανταστείτε να έχεις έναν επιθετικό και να τραυματιστεί, όποτε είναι καλύτερο να έχεις τρεις άξιους παρά έναν».

Για την πορεία του στην Εθνική Ελλάδος ως παίκτης και το γεγονός πως έπαιξε μόλις 5 παιχνίδια με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα: «Έπεσε σε μια εποχή στην Εθνική που πέτυχα εξαιρετική φουρνιά και παίκτες με μεγάλα ονόματα, όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Νίκος ο Μαχλάς. Αυτό ήταν και δύσκολο για τον προπονητή, καθώς ήμασταν τέσσερις και παίζαμε με έναν επιθετικό. Αλλά όλο αυτό ήταν σεβαστό από τον τότε προπονητή, καθώς θεωρούσε ο ίδιος ότι οι υπόλοιποι ήταν καλύτεροι εκείνο το χρονικό σημείο. Πάντα όταν ήμουν ποδοσφαιριστής κοιτούσα και την άλλη πλευρά και κατανοούσα την πλευρά του προπονητή».

Εποχή Νίλσεν στην Κηφισιά
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

17:13 - 08.12.2023

Εποχή Νίλσεν στην Κηφισιά

Η Κηφισιά ανακοίνωσε την πρόσληψη του Δανού τεχνικού Ντέιβιντ Νίλσεν, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα των Βορείων Προαστίων, μέχρι το τέλος της σεζόν.

Για τον ελεύθερο χρόνο ενός προπονητή: «Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει, για εμένα προσωπικά είναι περιορισμένος, καθώς περνάω πολλές ώρες στο αντικείμενό μου. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι καλό και για την υγεία μου. Η χαλάρωσή μου είναι τα παιδιά μου και όταν είναι εδώ να κάνουμε κάποια δραστηριότητα. Ουσιαστικά αυτό με αποφορτίζει από την έντονη ημέρα που υπήρχε και υπάρχει».