Ανίκητη στο κάστρο της η ΑΕΚ, 14ο «θύμα» της «OPAP Arena» ο Αστέρας Τρίπολης

Ανίκητη στο κάστρο της η ΑΕΚ, 14ο «θύμα» της «OPAP Arena» ο Αστέρας Τρίπολης

Κώστας Τσίλης 19:31 - 25.02.2023 / Ανανεώθηκε: 21:23 - 25.02.2023

Με κορυφαίο τον Γκατσίνοβιτς που γύρισε στην ενδεκάδα, η ΑΕΚ πέτυχε την 14η συνεχόμενη νίκη στη Νέα Φιλαδέλφεια, αυτή την φορά απέναντι στον Αστέρα με 2-0

Για την ΑΕΚ το ζητούμενο σ’ όλα τα φετινά παιχνίδια της στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι να μπορέσει να βρει τους τρόπους να διασπάσει την μαζική αντίπαλη άμυνα. Ειδικά αυτά τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ντέρμπι. Αυτό θα ήταν έτσι κι αλλιώς το διακύβευμα και με τον Αστέρα Τρίπολης. Και έγινε ακόμα πιο… επιτακτικό, όταν οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες μόλις στο 4ο λεπτό, λόγω ενός ιδιαίτερα σκληρού μαρκαρίσματος του Γκαντάφσκι πάνω στον αστράγαλο του Αραούχο. Η ΑΕΚ είχε μια κατοχή στο 80%, είχε 34 τελικές προσπάθειες, αλλά κυρίως είχε ένα γκολ στο πρώτο και ένα στο δεύτερο ημίχρονο, που έκαναν την δουλειά της πιο εύκολη.

Μάλιστα η ΑΕΚ χρειάστηκε να παίξει για ένα ολόκληρο ημίχρονο, χωρίς καθαρόαιμο σέντερ φορ, καθότι ο Λιβάι Γκαρσία έγινε αναγκαστική αλλαγή στο φινάλε του πρώτου μέρους. Και ο Φαν Βέερτ είναι τραυματίας. Όμως η ΑΕΚ είχε και υπομονή και καθαρό μυαλό να ψάξει το γκολ χωρίς ούτε βιαστικές ενέργειες, ούτε… γιόμες στην αντίπαλη περιοχή. Άλλωστε την μπάλα, κυρίως χάρη στο εκπληκτικό ματς του Γιόνσον, κέρδιζε συνεχώς δεύτερες και τρίτες κατοχές μπάλες. Με τον Αστέρα να τελειώνει το ματς χωρίς καν τελική.

Φυσικά την βοήθησε πολύ την ΑΕΚ στην υπομονή στο παιχνίδι της, το γκολ που πέτυχε με κεφαλιά ο Αραούχο, μετά από ασίστ πάλι με κεφαλιά του Βίντα, στο 31ο λεπτό. Όμως κυρίως αυτός που έκανε συνολικά στο ματς την περισσότερη και την πιο αποτελεσματική δουλειά ήταν ο Γκατσίνοβιτς. Και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, οι εμπνεύσεις, η ενέργεια και το 2-0 που έκανε ο Σέρβος με εντυπωσιακό τελείωμα φάσης, ήταν όλα τα… λεφτά για την ΑΕΚ. Μια ΑΕΚ που έφτασε χωρίς μεγάλο άγχος στη νίκη και μάλιστα αν ο Αστέρας δεν είχε σε τρομερή μέρα τον τερματοφύλακα Παπαδόπουλο, το σκορ θα είχε πάει ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο πολύ πιο ψηλά. 

ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας, Χατζισαφί Γιόνσoν, Άμραμπατ(68’ Ελίασον) , Πινέδα (78’ Μάνταλος), Γκαρσία (45’ Τσούμπερ), Αραούχο (78’ Γαλανόπουλος), Γκατσίνοβιτς.

Αστέρας Τρίπολης (Άκης Μάντζιος): Παπαδόπουλος, Ατιένθα, Τζουκάνοβιτς, Καρμόνα, Άλβαρες, Αλάγκμπε (79’ Ιγκλέσιας), Μουνάφο, Γκαρντάφσκι, Τιλίκα (79’ Τασουλής), Ζουγκλής (79’ Μπαρτόλο), Μπαράλες (46’ Κωστέας – 90’ Ριέρα)

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Έτσι κι αλλιώς θα πήγαινε κάπως έτσι το ματς, αλλά από την στιγμή που έμεινε και με δέκα παίκτες ο Αστέρας, το ζήτημα για την ΑΕΚ και το… κλειδί για το ματς, θα ήταν πότε και αν θα έβρισκε λύση στον γρίφο της κλειστής άμυνας. Ως εκ τούτου η κρίσιμη φάση, είναι το γκολ που πέτυχε ο Αραούχο και με το οποίο άνοιξε το σκορ.

MVP

Επέστρεψε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς για πρώτη φορά στην βασική ενδεκάδα και σε ματς πρωταθλήματος. Και ήταν ο πιο πολύτιμος παίκτης της ΑΕΚ. Αφενός διότι έβαλε το γκολ με το οποίο η ΑΕΚ κλείδωσε τη νίκη, αφετέρου επειδή έβγαλε πολλή δουλειά στο δημιουργικό κομμάτι με εντυπωσιακές ενέργειες.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

Ο Αλμέιδα διαφοροποίησε τον σχηματισμό σε σχέση σχεδόν μ’ όλα τα ματς πρωταθλήματος του δευτέρου γύρου. Αυτή την φορά η ΑΕΚ έπαιξε μόνο μ’ έναν κόφτη τον Γιόνσον, μετακίνησε τον Πινέδα στον άξονα σε ρόλο εξαρο – οκταριού και τοποθέτησε τον Γκατσίνοβιτς με τον Άμραμπατ στα δυο άκρα της επίθεσης. Από την άλλη μεριά ο Μάντζιος επέλεξε το κλασικό 4-2-3-1, με τον Τιλίκα να βγαίνει πίσω από τον Μπαράλες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η ΑΕΚ έφτασε την 14η συνεχόμενη νίκη σε πρωτάθλημα και κύπελλο μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Και εξακολουθεί να έχει δεχθεί μόλις δυο γκολ και κυρίως να μην έχει βρεθεί ποτέ πίσω στο σκορ.

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙKH

Η επόμενη υποχρέωση για την ΑΕΚ δεν είναι για το πρωτάθλημα, αλλά είναι η ρεβάνς του ημιτελικού του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο την προσεχή Τετάρτη (1/3). Αντίθετα ο Αστέρας έχει ματς για την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, το προσεχές Σάββατο με τον Ατρόμητο στην Τρίπολη.