Αντίπαλοι Εθνικής στο Euro 2024: Το προφίλ της Τουρκίας
i

© prtscr

Αντίπαλοι Εθνικής στο Euro 2024: Το προφίλ της Τουρκίας

Η Εθνική Τουρκίας είναι μία εκ των τριών ομάδων που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε περίπτωση που βρεθεί στα τελικά του Euro 2024 και το Sportal σας παρουσιάζει το προφίλ της.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (2/12) στην κλήρωση του Αμβούργου, η Εθνική μας ομάδα -εφόσον προκριθεί- θα βρίσκεται στον έκτο όμιλο με την Πορτογαλία. Εκτός από την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο, που ξεχειλίζει από ποιότητα θ’ αντιμετωπίσει την Τουρκία και την Τσεχία. Ένας όμιλος με εξαιρετικά δυνατούς αντιπάλους, αλλά που δίνει τη δυνατότητα για την πρόκριση.

Φυσικά, το... ματσάρισμα με τους γείτονες τράβηξε τα βλέμματα και είναι λογικό. Η Τουρκία δεν είναι άγνωστος αντίπαλος για τη «γαλανόλευκη», καθώς οι δύο ομάδες έχουν κοντραριστεί άλλες τέσσερις φορές. Δύο φορές σε διπλά ματς. Η αρχή έγινε τα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, όπου και τα δύο παιχνίδια είχαν λήξει ισόπαλα χωρίς σκορ.

Έπειτα από δύο χρόνια η Εθνική μας ομάδα βρήκε ξανά στον δρόμο της, την Τουρκία, αυτή τη φορά για τα προκριματικά του Euro 2008. Στο πρώτο παιχνίδι η Ελλάδα γνώρισε μία βαριά ήττα με 4-1 και μάλιστα μέσα στο σπίτι της, ενώ στη δεύτερη αναμέτρηση κατάφερε να πάρει τη νίκη με 1-0.

Το ρόστερ της Τουρκίας

Πρόκειται για μία ομάδα που έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο και έχουν βιογραφικό που ζυγίζει... τόνους.

Ένας από αυτούς είναι ο Σογιούντσου της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ουτσάν της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο Γιαζίτσι της Λιλ, ο Ακτούρκογλου της Γαλατασαράι και φυσικά το wonderkid της Ρεάλ Μαδρίτης, Αρντά Γκιουλέρ.

Αναλυτικά το ρόστερ της Τουρκίας: 

Τερματοφύλακες: Αλτάι Μπαγιντίρ, Μερτ Γκιουνόκ, Ο. Τσακίρ.

Αμυντικοί: Α. Μπαρντακτσί, Ερέν Ελμαλί, Ζεκί Τσελίκ, Καάν Αϊχάν, Μερτ Μουλντούρ, Οζάν Καμπάκ, Ονούρ Μπουλούτ, Ουμούτ Μεράς, Ριντβάν Γιλμάζ, Σαμέτ Ακαϊντίν, Ταγίπ Σανούτς, Τ. Σογιούντσου, Τσενκ Εζκατσάρ, Φ. Καντιόγλου.

Μέσοι: Α. Ομούρ, Αρντά Γκιουλέρ, Γ. Γιαζίτσι, Ιρφάν Καχβετσί, Ισμαϊλ Γιουκσέκ, Οζάν Τουφάν, Οκάι Γιοκουσλού, Ορκούν Κοκτσιού, Σαλίχ Οζκάν, Χ. Τσαλχάνογλου.

Επιθετικοί: Ενές Ουνάλ, Κενάν Καραμάν, Κ. Ακτούρκογλου, Μπαρίς Γιλμάζ, Ουμούτ Νταγίρ, Τσενγκίζ Ουντέρ, Τσενκ Τοσούν, Χ. Ντερβισόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία πριν λίγους μήνες άλλαξε προπονητή, αφού στις 20 Σεπτεμβρίου πέρασε την πόρτα της εξόδου ο Στέφαν Κουντζ και την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Βιντσέντζο Μοντέλα.

Πως έφτασε στα τελικά του Euro

Η Τουρκία πέρασε στην τελική φάση του Euro 2024 ως πρώτη του τέταρτου ομίλου. Αντίπαλοι της ήταν οι Κροατία, Ουαλία, Αρμενία και Λετονία. Στα οκτώ ματς που έπαιξε μέτρησε πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Πρώτοι σκόρερ για τη γειτονική χώρα ήταν οι Ακτούρκογλου (2 γκολ) και Τοσούν (2 γκολ).

Οι προηγούμενες συμμετοχές της στο Euro

Η Τουρκία αγωνίστηκε πρώτη φορά σε Euro το 1996 στα γήπεδα της Αγγλίας, όπου η πορεία της σταμάτησε στη φάση των ομίλων. Από 'κει και πέρα συμμετείχε και στο επόμενο (προημιτελικά), σε αυτό του 2008 (ημιτελικά), σε αυτό του 2016 (όμιλοι) και σε αυτό του 2020 (όμιλοι).