Ο τελικός του Europa League, το Κατάρ και δύο πρώην «ερυθρόλευκοι»: Το προφίλ της Μπράγκα

Μπάτσκα Τόπολα - Μπράγκα

i

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Ο τελικός του Europa League, το Κατάρ και δύο πρώην «ερυθρόλευκοι»: Το προφίλ της Μπράγκα

Δημήτρης Χούπης 14:54 - 16.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:07 - 16.08.2023

Ο Παναθηναϊκός μετά το εμπόδιο της Μαρσέιγ πρέπει να ξεπεράσει κι αυτό της Μπράγκα, σε μια ομάδα που αγωνίζεται ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός άντεξε την πίεση της Μαρσέιγ και προκρίθηκε μέσω της διαδικασίας των πέναλτι στα play off του Champions League. Εκεί που θα βρει το εμπόδιο της Μπράγκα, η οποία με δύο ισάριθμες νίκες (3-0, 4-1) απέναντι στην Τόπολα πέραε στην επόμενη φάση. 

Η Μπράγκα λοιπόν αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις του πορτογαλικού ποδοσφαίρου των τελευταίων χρόνων. Πρωτάθλημα ακόμα μπορεί να μην έχει πανηγυρίσει, ωστόσο είναι σχεδόν κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Είναι η τέταρτη πιο ακριβή ομάδα στην Πορτογαλία με ρόστερ αξίας κοντά στα 129.000.000 ευρώ. Πρώτη προφανώς και είναι η Μπενφίκα με ρόστερ αξίας περίπου στα 348.000.000 ευρώ. Έχει δύο κατακτήσεις κυπέλλου Πορτογαλίας, ενώ στην Ευρώπη η μεγαλύτερή της επιτυχία είναι ο τελικός του Europa League το 2011, στον οποίο έχασε με 0-1 από την Πόρτο. Υπενθυμίζεται ότι ιδιοκτήτες της ομάδας είναι η εταιρεία Qatar Sports Investements, η ίδια που έχει και την Παρί Σεν Ζερμέν

Ο Ρικάρντο Χόρτα, ο Ρουίζ και δύο πρώην «ερυθρόλευκοι» απέναντι στον Παναθηναϊκό 

Μπορεί η Μπράγκα να μην έχει το ρόστερ που τρομάζει, παρόλα αυτά ο Ρικάρντο Χόρτα είναι ένας παίκτης που οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να τον έχουν από κοντά. Ο Πορτογάλος έχει μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της Μπράγκα, έχοντας αρκετή συμμετοχή στις φάσεις και τα γκολ της ομάδας. 

Παίζει κυρίως κάθετα, αλλά και από τη δεξιά πλευρά, μιας και το καλό του πόδι είναι το δεξί. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι την περασμένη σεζόν σκόραρε 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και μοίρασε δέκα ασίστ. 

Άλλος ένας παίκτης που πρέπει να δώσει βάρος ο Παναθηναϊκός είναι ο κεντρικός επιθετικός της Μπράγκα, ο Αμπέλ Ρουίζ, ένας παίκτης με μεγάλο ταλέντο και έφεση στο σκοράρισμα. Βγήκε από τα «φυτώρια» της Μπαρτσελόνα, με την πορτογαλική ομάδα να τον αποκτά από τους «μπλαουγκράνα» το καλοκαίρι του 2020. 

Στα 23 του ο Ισπανός φορ έχει ήδη κατακτήσει δύο Ευρωπαϊκά με τις μικρές ομάδες των «Φούριας Ρόχας», ενώ έχει σηκώσει κι ένα UEFA Youth League με την Μπαρτσελόνα. Την προηγούμενη σεζόν ο Ρουίζ είχε δώδεκα γκολ και εφτά ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. 

Στην Μπράγκα λοιπόν αγωνίζονται και δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, ο Ρόνι Λόπεζ και ο Μπρούμα.  Ενώ υπάρχουν κι άλλοι έμπειροι παίκτες όπως ο Φόντε και ο Πίτσι, αλλά και νέοι με μέλλον όπως ο Νιακατέ και ο Ζάλαζαρ

Ένας «Μπραγκίστα» στον πάγκο της ομάδας 

Προπονητής της πορτογαλικής ομάδας είναι ο Αρτούρ Ζόρζε. Ο 51χρονος έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στην Μπράγκα είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής. Τόσο στις μικρές κατηγορίες όσο και στην πρώτη ομάδα. Η Μπράγκα είναι και η μεγαλύτερη ομάδα που έχει προπονήσει, αφού προηγουμένως έχει κάτσει στον πάγκο της Φαμαλικάο, της Τιρένσε και της Λιμιάνος

Ένα στολίδι χτισμένο δίπλα στα βράχια 

Ο Παναθηναϊκός στις 23 Αυγούστου θα ταξιδέψει στην Πορτογαλία για το πρώτο παιχνίδι των play off του Champions League. Οι «πράσινοι» λοιπόν θα παίξουν σε ένα γήπεδο στολίδι το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στα βράχια. 

Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των παικτών του Παναθηναϊκού μετά την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μλαντένοβιτς (gallery & vid)
CHAMPIONS LEAGUE

01:49 - 16.08.2023

Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των παικτών του Παναθηναϊκού μετά την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μλαντένοβιτς (gallery & vid)

Μετά την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μλαντένοβιτς που χάρισε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό κόντρα στη Μαρσέιγ ακολούθησε πράσινο πάρτι στο «Βελοντρόμ».

Το «Estadio Municipal de Braga» έχει χωρητικότητα 30.286 θέσεων και χτίστηκε το 2003, προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες για το Euro του 2004

Το στάδιο λοιπόν βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή στη βόρεια πλευρά του Monte do Castro στο αθλητικό πάρκο Dume. Βρίσκεται δίπλα σε ένα λατομείο, εξ ου και το γεγονός ότι από τη μία πλευρά το γήπεδο υπάρχουν βράχοι, ενώ από την άλλη «απλώνεται» ένα σημείο της πόλης.