Το προφίλ της γνώριμης Ντίναμο Ζάγκρεμπ: Ο πρώην «ασπρόμαυρος» Μίσιτς, ο σούπερ σταρ Πέτκοβιτς και οι αναμετρήσεις με την ΑΕΚ

Παίκτες Ντιναμό

i

© Intime

Το προφίλ της γνώριμης Ντίναμο Ζάγκρεμπ: Ο πρώην «ασπρόμαυρος» Μίσιτς, ο σούπερ σταρ Πέτκοβιτς και οι αναμετρήσεις με την ΑΕΚ

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 15:06 - 23.02.2024 / Ανανεώθηκε: 15:35 - 23.02.2024

Ο ΠΑΟΚ θα κοντραριστεί με τη γνώριμη Ντίναμο Ζάγκρεμπ για τους «16» του Conference League. Ποια είναι όμως η ομάδα της Κροατίας;

Η επιστροφή στην ευρωπαϊκή δράση για τον ΠΑΟΚ πλησιάζει!

Η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (23/2) στη Νιόν έβγαλε αντιμέτωπο τον Δικέφαλο με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ.

Τα ματς θα είναι διπλά και θα διεξαχθούν στις 7 και 14 Μαρτίου, με την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου να δίνει την πρώτη αναμέτρηση εκτός έδρας στην Κροατία και τη ρεβάνς στην Τούμπα.

Το «who is who» της Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1911, έχει χρώματα το μπλε και άσπρο και αγωνίζεται στο 35.000 θέσεων «Μαξιμίρ» στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κατακτήσει 24 πρωταθλήματα Κροατίας, εκ των οποίων τα έξι τελευταία σερί, ενώ έχει κατακτήσει και 16 Κύπελλα. Πρόκειται για μία μεγάλη δύναμη του κροατικού ποδοσφαίρου, η οποία βρίσκεται σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA.

Η χρηματιστηριακή αξία της Ντίναμο εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, με πιο ακριβό της παίκτη τον 21χρονο μεσοεπιθετικό σούπερ σταρ, Μάρτιν Μπατουρίνα, ο οποίος κοστολογείται στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι Κροάτες αποκλείστηκαν από την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League σε διπλά ματς, τα οποία στιγματίστηκαν από τη δολοφονία του οπαδού της Ένωσης Μιχάλη Κατσούρη. Η συγκεκριμένη είδηση συγκλόνισε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα.

Στο πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα πήρε τη νίκη (1-2), ενώ στη ρεβάνς της Opap Arena και σε ένα ματς-θρίλερ (2-2), ο Βίντα με buzzer beater έστειλε τους κιτρινόμαυρους στον επόμενο γύρο.

Στη συνέχεια έμεινε και εκτός Europa από τη Σλάβια Πράγας, για να παίξει τελικά στους ομίλους του Conference. Εκεί τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Βικτόρια Πλζεν, τη μόνη ομάδα που έκανε το απόλυτο 6/6 νίκες.

Στα play offs του Conference League, η Ντίναμο Ζάγκρεμπ ανέτρεψε τα προγνωστικά και κατάφερε να αποκλείσει την ισπανική Ρεάλ Μπέτις. Στο πρώτο ματς στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν», οι Κροάτες πήραν ένα σπουδαίο διπλό (0-1), ενώ στη ρεβάνς του «Μαξιμίρ» η ισοπαλία ήταν αρκετή (1-1).

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρωτάθλημα η αντίπαλος του Δικεφάλου έχει χάσει σημαντικό έδαφος, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από Ριέκα και Χάιντουκ.

Ο προπονητής

Μετά τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ, η Ντίναμο προχώρησε στη λύση της συνεργασίας με τον Ιγκόρ Μπίσκαν. Αυτός που τον αντικατέστησε ήταν ο Βόσνιος Σεργκέι Γιακίροβιτς, ο οποίος κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με τη Ζρνιέσκι την σεζόν 2021-2022.

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας και οι αποχωρήσεις

Μπορεί ο Μάρτιν Μπατουρίνα να είναι ο πιο ακριβός παίκτης του ρόστερ, ωστόσο το μεγάλο αστέρι της ομάδας αποτελεί ο σέντερ φορ Μπρούνο Πέτκοβιτς, ο οποίος είναι και πρώτος σκόρερ με 9 γκολ, ενώ παράλληλα έχει μετρήσει και αρκετές συμμετοχές με την Εθνική Κροατίας.

Στο ρόστερ της Ντίναμο βρίσκεται κι ένας πρώην «ασπρόμαυρος», ο Γιόσιπ Μίσιτς. Ο έμπειρος μέσος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ από τον χειμώνα του 2019 έως και το καλοκαίρι του 2020, κερδίζοντας ένα νταμπλ και κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις με τον Δικέφαλο στο στήθος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην Ντίναμο υπήρξαν... ηχηρές αποχωρήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Λιβάκοβιτς πήγε στη Φενέρ, ο Σούταλο μετακόμισε στο Άμστερνταμ για λογαριασμό του Άγιαξ κι έγινε συμπαίκτης με τον Τσούμπα Άκπομ, ο Ιβανούσετς έγινε παίκτης της Φέγενοορντ και ο Λιούμπισιτς αποτέλεσε ένα από τα μεταγραφικά «μπαμ» της ΑΕΚ τον Γενάρη.