Τελικός Conference League με Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ στην OPAP Arena; Αυτή είναι η θέση της UEFA - Ποια η φημολογία των τελευταίων ημερών!

Opap Arena

i

© Intime

Τελικός Conference League με Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ στην OPAP Arena; Αυτή είναι η θέση της UEFA - Ποια η φημολογία των τελευταίων ημερών!

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 13:06 - 23.02.2024 / Ανανεώθηκε: 09:25 - 15.03.2024

Δύο ομάδες από τις 16 του Europa Conference League είναι ελληνικές, οπότε εύλογα προκύπτει η απορία. Θα γίνει τελικά ο τελικός στην OPAP Arena αν ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το τέλος;

Η προοπτική παρουσίας μιας ελληνικής ομάδας σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης φάνταζε τουλάχιστον σαν ένα ουτοπικό σενάριο για δύο λόγους. Πρώτον, η διαφορά ποιότητας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες ήταν και παραμένει μεγάλη και δεύτερον, η παρουσία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας.

Ωστόσο, η τρέχουσα σεζόν αποτελεί μια διαφορετική υπόθεση… Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι η διοργάνωση του Europa Conference League είναι σαφώς πιο συμβατή στα μέτρα και στο επίπεδο των ελληνικών ομάδων, καθώς η πλειοψηφία των εκπροσώπων της υπόλοιπης Ευρώπης δεν αποτελούν τα αξεπέραστα φόβητρα. Επιπλέον, και οι ελληνικές ομάδες παρουσιάζονται σαφώς πιο σοβαρές σε αυτό το σκέλος των φετινών προκλήσεων, γεγονός που αποδεικνύεται από την ταυτόχρονη παρουσία του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στη φάση των «16» στην εν λόγω διοργάνωση.

Κάπως έτσι, λοιπόν, αν και ακόμα το σενάριο φαντάζει μακρινό, τίθεται εύλογα το ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση που είτε ο Ολυμπιακός, είτε ο ΠΑΟΚ καταφέρουν να πετύχουν διαδοχικές υπερβάσεις και φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου; Προφανώς, το ερώτημα δεν διατυπώνεται για την επιτυχία τους, αλλά σχετικά με το τι θα γίνει με την έδρα του τελικού, που για τη φετινή σεζόν έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στην OPAP Arena.

Δεδομένο ένα: Σε όλες τις ανακοινώσεις που έχουν κοινοποιηθεί, ποτέ δεν έχει διατυπωθεί ο παραμικρός αστερίσκος για αλλαγή έδρας σε περίπτωση που κάποια ελληνική ομάδα βρεθεί στον τελικό, πόσω μάλλον στο εξαιρετικά ακραίο σενάριο που βρεθούν δύο.

Δεδομένο δύο: Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, που ήταν παρών στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τις 100 μέρες που απομένουν για τη διεξαγωγή του τελικού, ρωτήθηκε σχετικά. Συγκεκριμένα, η ερώτηση ήταν: «Αν κάποια από τις δύο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν ακόμα στο Conference League φτάσει στον τελικό, θα γίνει κανονικά στην OPAP Arena;».

Η απάντηση του ισχυρού άνδρα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν άφησε πολλές παρερμηνείες: «Γιατί να φτάσει μία από τις δύο; Να φτάσουν και οι δύο! Και βεβαίως θα γίνει εδώ ο τελικός! Εννοείται! Δεν αλλάζει ο τελικός! Μακάρι να είναι και οι δύο εκεί...».

Θα έλεγε κανείς ότι η αισιοδοξία του Τάκη Μπαλτάκου μπορεί να χαρακτηριστεί έως και υπέρμετρη και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην μάθουμε ποτέ αν τελικά ο τελικός θα μπορούσε να γίνει στην OPAP Arena με ζευγάρι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Προφανώς, θα μιλάμε για έκπληξη ανάλογου μεγέθους… Euro 2004 και ίσως ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με συλλογικό επίπεδο, έχουμε να κάνουμε με δύο ελληνικές ομάδες και έχουμε να κάνουμε για μια ολόκληρη σεζόν και όχι με τουρνουά ενός μήνα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες πληροφορίες του Sportal από την UEFA αναφέρουν ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε θέμα με την έδρα του τελικού του Europa Conference League και αυτός θα γίνει κανονικά στην OPAP Arena, ακόμα και με ελληνική ομάδα. Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχουν πολύ πιο δύσκολα σενάρια που υπάρχει περίπτωση να διαχειριστούν ως σενάριο τελικού. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παρουσία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στον τελικό και άρα ένα πιθανό ταξίδι των «Bad Blue Boys» στην Αθήνα, όπως και πρόκριση της Φενέρ στον τελικό και κατ' επέκταση παρουσία Τούρκων οπαδών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ίδια η ΑΕΚ είναι σαφώς υπέρ του να γίνει κανονικά ο τελικός στο γήπεδό της, διότι έχει ποντάρει πάρα πολλά σε αυτό το γεγονός, σε ό,τι αφορά στα οργανωτικά, οικονομικά θέματα, αλλά και σε αυτό του κύρους στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερο τις τελευταίες ώρες, έχει αναπτυχθεί φημολογία σύμφωνα με την οποία εφόσον έστω και μία ελληνική ομάδα καταφέρει να κάνει την απόλυτη υπέρβαση και φτάσει στον τελικό, τότε το εν λόγω σπουδαίο ματς θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, που είναι να πραγματοποιηθεί του χρόνου και συγκεκριμένα στο Βρότσλαβ. Βέβαια, υπάρχει και το σενάριο να γίνει στη Βαρσοβία, αλλά και πάλι στην Πολωνία.

Σύμφωνα με αυτή τη... ροή πληροφοριών υπάρχει «άτυπη συμφωνία» που δικαιολογείται από τους περίφημους «λόγους ασφαλείας». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο τελικός του Europa Conference League του 2025 θα οριστεί εκ νέου στην «OPAP Arena». Ξεκαθαρίζεται, πάντως, πως δεν υπάρχει η παραμικρή επιβεβαίωση του εν λόγω σεναρίου από οποιαδήποτε πλευρά.