Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις: Ενας «τρελός» πρόεδρος με αμέτρητες ακατανόητες μεθόδους στη Νάπολι

Αουρέλιο Ντι Λαουρέντις

Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις: Ενας «τρελός» πρόεδρος με αμέτρητες ακατανόητες μεθόδους στη Νάπολι

Κώστας Τόπας 14:00 - 15.11.2023 / Ανανεώθηκε: 14:04 - 15.11.2023

Η κατάσταση στη Νάπολι, με την αποχώρηση του Ρούντι Γκαρσία και την γρήγορη αντικατάσταση του, ρίχνει φως στον μερικές φορές περίεργο τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος των «παρτενοπέι», Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις διοικεί τον σύλλογο της Καμπανίας από την εξαγορά του το 2004.

Τον γνωρίζουμε για τον έντονο χαρακτήρα του, τις ενίοτε αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, την αλαζονική και περήφανη πλευρά του και την εμφάνισή του αντάξια μιας ιταλικής γκανγκστερικής ταινίας. Αλλά και ο χαρισματικός πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, είναι επίσης αντικείμενο πολλών συζητήσεων για αρκετά χρόνια λόγω κάποιων περίεργων αθλητικών αποφάσεων, την ώρα που ο 74χρονος Ιταλός επιχειρηματίας αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες. 

Μετά την αποχώρηση του Ιταλού αθλητικού διευθυντή, Κριστιάνο Τζιουντόλι, για τη Γιουβέντους το περασμένο καλοκαίρι. Και η νέα και πολύ μεγάλη σειρά της αποχώρησης του Ρούντι Γκαρσία και οι ατελείωτες αναζητήσεις διαδόχου έβαλαν στο προσκήνιο τις μεθόδους του Ντε Λαουρέντις, που συχνά αμφισβητούνται από Ναπολιτάνους οπαδούς, Ιταλούς δημοσιογράφους, ακόμη και συναδέλφους του προέδρου του συλλόγου για 20 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός μεγιστάνας του κινηματογράφου αγόρασε τον σύλλογο της Νάπολι τον Σεπτέμβριο του 2004 έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ και τον μετονόμασε σε «Napoli Soccer», μετά την πτώχευση της SSC Napoli και τον υποβιβασμό της στη Serie C. Στη συνέχεια απέκτησε τα δικαιώματα της ονομασίας, για να μπορέσει να αποκαταστήσει το ιστορικό όνομα στους «παρτενοπέι» το 2006. Σε τρία χρόνια κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα της πόλης της Νάπολης στη Serie A, με εξαιρετικά αποτελέσματα και γερές οικονομικές βάσεις. 

Αλλαγή προπονητών σαν σακάκια

Μια μακρά προσπάθεια ανοικοδόμησης ανταμείφθηκε την περασμένη σεζόν με έναν προημιτελικό στο Champions League και το πρώτο Scudetto του συλλόγου μετά από 33 χρόνια αναμονής. Από αυτήν την πλευρά, ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις είναι σχεδόν άψογος, αλλά υπό την ηγεσία του, είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς τις «καταιγίδες» και τις «ομίχλες» στους πρόποδες του Βεζούβιου, ειδικά με τους προπονητές του που αριθμούν έξι σε 10 χρόνια και δέκα σε 20 χρόνια.

Αφού γιόρτασε ένα ιστορικό Scudetto, ο αρχιτέκτονας αυτού του άθλου, Λουτσιάνο Σπαλέτι αποφάσισε να φύγει από τον σύλλογο, αφήνοντας πίσω του μια ομάδα υψηλών επιδόσεων με μέγιστη αυτοπεποίθηση. Το πιο δύσκολο κομμάτι έμενε να γίνει για τη ναπολιτάνικη διοίκηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις. Αλλά περιέργως, το αφεντικό των «παρτενοπέι» καθυστέρησε να βρει τον νέο προπονητή της ομάδας του. Στη συνέχεια καταρτίστηκε μια λίστα με αμέτρητους προπονητές.

Ο λόγος για τους Τιάγκο Μότα, Λουίς Ενρίκε, Τζούλιαν Νάγκελσμαν, Βιντσέντζο Ιταλάνο, Φάμπιο Καναβάρο, Ραφαέλε Παλαντίνο, Σέρχιο Κονσεϊσάο, Κριστόφ Γκαλτιέ, Ραφαέλ Μπενίτεθ, Αντόνιο Κόντε, Τζιαν Πιέρο Ζεσπερίνι ή ακόμα και ο Αλέσσιο Ντιονίζι. Ένας αμέτρητος αριθμός υποψήφιων προπονητών για την τεχνική ηγεσία της πρωταθλήτριας Ιταλίας.

Το κόλπο με το «ADL at the restaurant»

Η πλειοψηφία είχε επίσης συναντήσει τον Ντε Λαουρέντις στο εστιατόριο του, σε σημείο που το χιουμοριστικό κόλπο «ADL at the restaurant» είχε γίνει λεγεώνα στις κοινότητες των Ναπολιτάνων οπαδών. Προς έκπληξη όλων, επέλεξε τον Γάλλο προπονητή Ρούντι Γκαρσία. Πέντε μήνες μετά, πάλι. Ο πρόεδρος της Νάπολι πρέπει να αρχίσει να ψάχνει νέο μαέστρο για τον πάγκο του, την ώρα που ο Ρούντι Γκαρσία περίμενε υπομονετικά στη Νίκαια με την οικογένειά του για να διαβάσει το επίσημο δελτίο Τύπου της απόλυσής του. 

Η ήττα από την Έμπολι (0-1) την Κυριακή ήταν υπερβολική για τη διοίκηση του συλλόγου, η οποία βρέθηκε γρήγορα στη Ρώμη, με την παρουσία του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις και των συμβούλων του Μάουρο Μελούσο (που συχνά επιλέγει τους προπονητές), Μαουρίτσιο Μικέλι και Αντόνιο Σινικόπι, για να εκμεταλλευτεί τη διακοπή των πρωταθλημάτων για να συζητήσει το μέλλον της σεζόν και να τσεκάρει τα πρώτα ονόματα που θεωρείται ότι θα πάρουν πίσω τα ηνία ενός πλοίου που πνίγεται. 

Όλοι πίστευαν αφελώς ότι λογικά θα διοριζόταν επικεφαλής της Νάπολι ο Ιγκόρ Τούντορ, ενώ οι συζητήσεις εντάθηκαν τη Δευτέρα (13/10) και όλα τα μέρη συμφώνησαν σε συμβόλαιο μερικών μηνών μετά από μια θετική συνάντηση στη Ρώμη με τον Κροάτη τεχνικό. Όμως ο Ντε Λαουρέντις παραμένει Ντε Λαουρέντις και ο ιταλικός Τύπος ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (14/11) ότι ο Ναπολιτάνος ​​πρόεδρος είχε οργανώσει μια αιφνιδιαστική συνέντευξη με τον Βάλτερ Ματσάρι, πρώην προπονητή της Νάπολι και κοντά στον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις.

Θυελλώδεις επαγγελματικές σχέσεις

«Δεν θα σε χτυπήσω γιατί είσαι γέρος, αλλά θα σε απολύσω» Αυτή η γλυκιά φράση που είπε ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις μετά την ισοπαλία εναντίον της Λάτσιο με τον τότε προπονητή, Εντοάρντο Ρέγια, υπογραμμίζει μια άλλη ανησυχία του ναπολιτάνικου προέδρου. Την περίπλοκη πτυχή της σχέσης με τους προπονητές του. Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς τις συνεχείς αντιπαραθέσεις με τον Κάρλο Αντσελότι που ώθησε τον νυν προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης προς την έξοδο.

Είχε επίσης βιώσει αρκετές προστριβές και άλλες συμπλοκές με τον Ρομπέρτο ​​Ντοναντόνι, στον πάγκο της Νάπολι το 2009: «Ο Ντοναντόνι είπε ότι χρειαζόμασταν έναν αριστερό χαφ; Γιατί δεν αγοράζει ένα τότε; Αν το αγοράσει, θα είναι καλό», είπε ο Ντε Λαουρέντις. Εκτός από τους Ράφα Μπενίτεθ, Βάλτερ Ματσάρι και Μαουρίτσιο Σάρι, ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο έντονων μαχών με το τεχνικό του επιτελείο, που παρέλυσε τα αποδυτήρια και ενόχλησε ορισμένα στελέχη.

Με τον Ρούντι Γκαρσία ξανά πρόσφατα, ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις δήλωσε στον Τύπο στις αρχές Οκτωβρίου: «Περνάω άσχημα μαζί του. Είμαι επιχειρηματίας, έχω καθήκον να ενδιαφερθώ για την επιχείρησή μου. Ο προπονητής και ο αθλητικός διευθυντής είναι στη διάθεσή σας. Θα πάρω τις πιο κατάλληλες αποφάσεις όταν έρθει η ώρα. Κάθε βιαστική απόφαση είναι κακή».

Μια δήλωση που σηματοδότησε το τέλος της περιπέτειας του πρώην παίκτη των Μαρσέιγ και Λυών, αλλά μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τον Αντόνιο Κόντε, ο 74χρονος κινηματογραφικός παραγωγός αποφάσισε τελικά, προς έκπληξη όλων, να κρατήσει τον Γκαρσία στην κεφαλή της Νάπολι. επαναλαμβάνοντας δημόσια την εμπιστοσύνη του προς αυτόν, λαμβάνοντας μάλιστα την υπεράσπισή του.

Μια απόφαση, αλλά υπό προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν καθημερινής παρουσίας του Ντε Λαουρέντις στη συλλογική προπόνηση, θέλοντας έτσι να παρακολουθήσει τη δουλειά του Ρούντι Γκαρσία. Τέλος, η αποχώρηση του Γάλλου ήταν προμελετημένη. Η ήττα από την Έμπολι σήμανε τον «θάνατο» του Γάλλου τεχνικού. Μια συνεργασία που κατέληξε σε μια παταγώδη αποτυχία, είτε με την καθοδήγηση του Ρούντι Γκαρσία είτε με τη διοίκηση του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους κύριους υπαίτιους της τρέχουσας κρίσης στις τάξεις των «παρτενοπέι».