Από τη χρεοκοπία στην κορυφή: Πώς ο Ντε Λαουρέντις έσωσε τη Νάπολι και την οδήγησε στη δόξα (vids)
i

Ντε Λαουρέντις/Vincenzo Izzo/Getty Images/ideal images

Από τη χρεοκοπία στην κορυφή: Πώς ο Ντε Λαουρέντις έσωσε τη Νάπολι και την οδήγησε στη δόξα (vids)

Κώστας Τόπας 12:14 - 05.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:25 - 05.05.2023

Για να κατακτήσει την κορυφή η Νάπολι χρειάστηκε να περάσει από χίλια κύματα. Από υποβιβασμούς, χρεοκοπίες και σκληρή κριτική από τους οπαδούς της. Ωστόσο, ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις πήρε από το χέρι τους «παρτενοπέι» και τους οδήγησε βήμα-βήμα προς τη δόξα.

Η Νάπολι έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια πανηγύρισε την κατάκτηση του Scudetto. Για μία ομάδα που έχει πάρει μόνο δύο πρωταθλήματα και αυτά επί Ντιέγκο Μαραντόνα το 1987 και το 1990, το επίτευγμα είναι τεράστιο. Είναι η παρθενική φορά των «παρτενοπέι» που το κατάφεραν χωρίς τον μεγάλο Αργεντινό θρύλο του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος βλέπει από ψηλά και καμαρώνει τα «παιδιά» του.

Το... ασανσέρ και η χρεοκοπία

Η τελευταία κατάκτηση του Scudetto από τους «παρτενοπέι» ήταν το 1989-1990 όταν ο θρυλικός «Ντιεγκίτο» ήταν το αστέρι του συλλόγου. Τους πήρε περισσότερα από τριάντα χρόνια για να επιστρέψουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Για να φτάσουν όμως εδώ που είναι σήμερα, οι Ναπολιτάνοι πέρασαν από χίλια κύματα.

Τη σεζόν 1939/40, η Νάπολι σώθηκε από τη διαφορά τερμάτων, ωστόσο το 1941/42 τερμάτισε στη 15η θέση και με την 16η Μόντενα υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία. Στη συνέχεια, η ομάδα του ιταλικού Νότου έγινε… ασανσέρ, καθώς έπεσε από τη Serie A τις σεζόν 1960/61 και 1962/63 και αργότερα τις σεζόν 1997/98 και 2000/01.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στις 30 Ιουλίου 2004 δικαστήριο της Νάπολη κηρύσσει την χρεωκοπία της Societa Sportiva Calcio Napoli. Η οικονομική παρακμή, ο υποβιβασμός και η χρεοκοπία ακολούθησαν τα χρόνια της δόξας, αλλά οι οπαδοί παρέμειναν. Περισσότεροι από 50.000 παρακολούθησαν ένα παιχνίδι στη Serie C.

Τις επόμενες εβδομάδες ο παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις λαμβάνει τον αθλητικό τίτλο και εγγράφει την ομάδα με την ονομασία Napoli Soccer στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας. Ανακτά δε, την αρχική ονομασία του συλλόγου, Societa Sportiva Calcio Napoli, στις 24 Μαίου του 2006. Εκείνη τη χρονιά δημιουργήθηκε και το τελευταίο σήμα της ομάδας. 

Την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στην κορυφή

Ο ισχυρός άνδρας των «παρτενοπέι», αφού απολύθηκε από την Ίντερ, πέρασε δύο χρόνια στο αγρόκτημά του στην Τοσκάνη πριν αναλάβει τη Νάπολι και να την οδηγήσει σήμερα στην κορυφή. Πρώτα όμως έπρεπε περάσει Γολγοθά. Έπειτα από δύο χρόνια ανέβασε τη Νάπολι στη Serie B, αμέσως ήρθε η άνοδος στη Serie Α και σιγά-σιγά άρχισε να τη σταθεροποιεί, ενώ σε αυτά τα 16 χρόνια στην προεδρία του συλλόγου, έβαλε τη Νάπολι στην Ευρώπη, κατέκτησε τρία Κύπελλα Ιταλίας και ένα Σούπερ Καπ.

«Αυτή η ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη, χρειαζόμασταν μια χούφτα φρέσκο ​​αέρα και τώρα κερδίσαμε γνωρίζοντας ότι χτίσαμε αυτό το "Scudetto" με τα χρόνια. Αυτό το πρωτάθλημα είναι μια νέα αφετηρία. Τώρα δεν πρέπει να σταματήσουμε, πρέπει να είναι μόνο μια αρχή...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας των «παρτενοπέι».

«Με κορόιδευαν και δεχόμουν πυρά»

Ο Ντε Λαουρέντις δέχθηκε αρκετές φορές πυρά από τους οπαδούς της Νάπολι, οι οποίοι μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχαν φτάσει στα όρια τους, ζητώντας από τον πρόεδρο της ομάδας τους να αποχωρήσει άμεσα από το τιμόνι του συλλόγου. Ο ίδιος όμως ήταν ανένδοτος, προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ της Νάπολι και σήμερα μόνο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται για τις επιλογές του.

«Στα τέλη Μαΐου 2022, κάποιοι δημοσιογράφοι και οπαδοί μου είπαν "[ουλάς όλους αυτούς τους παίκτες, τι θα κάνεις του χρόνου;" και απάντησα "θα κερδίσουμε το Scudetto" και πολλοί γέλασαν. Πέρυσι είχαμε κάποιους κακομαθημένους παίκτες που δεν είχαν πια ενθουσιασμό, οπότε χρειαζόμασταν νέα πρόσωπα, χρειαζόμουν μια ομάδα που να είναι μια ομάδα, όλοι τους στο ίδιο επίπεδο. 

Ντε Λαουρέντις: «Σκοπεύω να έχουμε 200 εκατομμύρια οπαδούς της Νάπολι σε όλο τον κόσμο»
SERIE A

10:33 - 05.05.2023

Ντε Λαουρέντις: «Σκοπεύω να έχουμε 200 εκατομμύρια οπαδούς της Νάπολι σε όλο τον κόσμο»

Ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο σύλλογος διευρύνεται σε δημοτικότητα και ότι σχεδιάζει να έχει 200 ​​εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Κάνουν λάθος μερικοί όταν λένε "θα αγοράσουμε αυτόν τον σπουδαίο παίκτη", γιατί αυτό που χρειάζεται είναι μια πραγματική ομάδα. Πότε θα κερδίσουμε το Champions League; Αν η UEFA δεν μας σταματήσει όπως έκανε φέτος με την κακή διαιτησία στα προημιτελικά, θα μπορούσαμε να το κάνουμε του χρόνου», ήταν τα λόγια του Ντε Λαουρέντις μετά την κατάκτηση του φετινού Scudetto.

Οταν προσέλαβε αστυνομική προστασία φοβούμενος επεισόδια με οπαδούς των «παρτενοπέι»

Το κλίμα στη φετινή Νάπολι δεν ήταν πάντα... ονειρικό. Μετά τον αποκλεισμό από το Champions League,, η Νομαρχία της Νάπολης αποφάσισε να εκχωρήσει αστυνομική προστασία στον Ντε Λαουρέντις λόγω της έντασης με τους οπαδούς της Νάπολι, δείγμα της δυσαρέσκειας στην πρωτεύουσα της Καμπανίας. 

Το πρόβλημα των οργανωμένων οπαδών δεν ήταν το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας των «παρτενοπέι» τους απαγόρευε τις σημαίες ή τα ταμπούρλα και τα πανό. Το πρόβλημα ήταν οικονομικής φύσης και ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ηγετικά στελέχη των οργανωμένων συνδέονται με τη μαφία. Με την Καμόρα. Κάτι που όλοι, λίγο-πολύ, υποθέτουν εδώ και χρόνια αλλά απόδειξη δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν έχει έρθει στο φως, αν υπάρχει.

Η πορεία για την κορυφή

Τη χρονιά που προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας, το 2007/08, η Νάπολι δεν κατάφερε να γεμίσει την τροπαιοθήκη μέχρι το 2011/12. Τότε, η ομάδα του Ιταλικού Νότου, επέστρεψε στους τίτλους, κατακτώντας το Coppa Italia ενώ λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τη σεζόν 2014/15 στέφθηκε νικήτρια του SupperCoppa.

Η Νάπολι έφτασε πολλές φορές στην πηγή στο πρωτάθλημα, αλλά τελικά νερό δεν ήπιε. Το 2012, 2015, 2017 και 2018, η πορεία των «παρτενοπέι» στην Serie A ήταν αξιομνημόνευτη. Και τις τέσσερις αυτές σεζόν ήταν πολύ κοντά στο να κατακτήσει το Scudetto, αλλά η τελική βαθμολογία την βρήκε στην δεύτερη θέση της κατάταξης. Η φετινή σεζόν όμως, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αστέρες αποχώρησαν από το ρόστερ της, όπως οι Μέρτενς, Ινσίνιε και Κουλιμπαλί, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του πρωταθλήματος και μάλιστα, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας.