Από το Δυρράχιο και τη Ντινάμο Τιράνων, το Νο2 της UEFA: Αρμάντ Ντούκα, ο αναμορφωτής του αλβανικού ποδοσφαίρου

Αρμάντ Ντούκα

Από το Δυρράχιο και τη Ντινάμο Τιράνων, το Νο2 της UEFA: Αρμάντ Ντούκα, ο αναμορφωτής του αλβανικού ποδοσφαίρου

Sportal newsroom 13:42 - 15.04.2023 / Ανανεώθηκε: 14:10 - 15.04.2023

Το προφίλ του Αρμάντ Ντούκα, επιχειρηματία και αναμορφωτή του ποδοσφαίρου της Αλβανίας, που ήταν ο πρώτος σε ψήφους (45) για την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Την Τετάρτη (5/4) στη Λισσαβόνα έγιναν οι εκλογές για την προεδρία της UEFA με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν να αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά το Νο1 του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το... Νο2, ένας «γείτονάς» μας, ο Αρμάντ Ντούκα. Ο Αλβανός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου βγήκε πρώτος σε ψήφους (45) για την Εκτελεστική Επιτροπή και έγινε ουσιαστικά το νούμερο δύο στην ιεραρχία της UEFA. Την ίδια ώρα έγινε κι ο πρώτος Αλβανός που λαμβάνει τέτοιο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. 

Είναι γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου του 1962 σε μια περιοχή κοντά στο Δυρράχιο, στο Σιγιάκ. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και από νωρίς φάνηκε η επιχειρηματική του ικανότητα. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι έχει ένα από τα πιο μεγάλα εργοστάσια της χώρας (A.I.B.A), που ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο κτηνοτροφικών ειδών. Παράλληλα ασχολείται με εταιρίες με ηλεκτρονικά είδη σπιτιού, ενώ είναι μέτοχος και διευθυντής σε επιχειρήσεις μεταποίησης, των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης κ.λπ. Έχει τιμηθεί πολλάκις από τον Δήμαρχο του Δυρραχίου, λόγω της προσφοράς του στην περιοχή.

Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο

Ο Ντούκα αγωνίστηκε στη Ντιναμό Τιράνων τη δεκαετία του 80' ως δεξιός και κεντρικός αμυντικός δίχως όμως να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο. Το 2002 θα εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και μέχρι σήμερα παραμένει σε αυτό το αξίωμα. Άλλωστε έχει τιμηθεί και με το βραβείο «Naim Frashëri» από τον πρόεδρο της χώρας. Παρόλα αυτά ο 60χρονος δεν έμεινε μόνο στο εγχώριο ποδόσφαιρο

Πρώτη εκλογή στην UEFA

Το 2004 ο Ντούκα γίνεται ο πρώτος αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ομοσπονδιών της UEFA, μία θέση την οποία ξαναπήρε το 2014 μέχρι το 2017. Ενδιάμεσα όμως ο Αλβανός επιχειρηματίας είχε βγει δεύτερος αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εθνικών Ομάδων (2008-2014). Την ίδια περίοδο μάλιστα είχε εκλεχθεί και σε αξίωμα της FIFA, όντας από το 2008-2017 μέλος στην Επιτροπή Ομοσπονδιών και στην Επιτροπή Συνομοσπονδιών. 

Η θητεία του στην UEFA όμως δεν τελείωσε εκεί. Ο Ντούκα μέχρι και σήμερα έχει περάσει από πολλές θέσεις στην ελίτ του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Από μέλος και πρόεδρος της HatTrick Committee και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας, στην Εκτελεστική Επιτροπή. Φτάνουμε στο σήμερα λοιπόν που ο πρόεδρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου έγινε το νούμερο δύο της UEFA. Προηγουμένως μάλιστα είχε μπει ξανά στην Επιτροπή όχι όμως με τον ρόλο που απέκτησε τη φετινή χρονιά. 

«Είμαι χαρούμενος που τα μέλη της UEFA με εκλέξαν πάλι στην Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση για δεύτερη φορά. Ο αριθμός των χωρών που με υποστήριξαν (45), είναι μια μεγαλύτερη πρόκληση και αναγνώριση για να μην ευθυγραμμίσουμε τη δουλειά με τις αξίες που μας ενώνουν: διαφορετικότητα, σεβασμός και ισότητα. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με περισσότερα συγκεκριμένα πρότζεκτ για το ποδόσφαιρο», ήταν τα λόγια του μετά την εκλογή του. 

Η προσφορά του στο αλβανικό ποδόσφαιρο

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντούκα, το αλβανικό ποδόσφαιρο είχε μεγάλη ανάπτυξη. Με τη βοήθεια της UEFA, της πολιτείας, αλλά και των ομάδων έχουν κατασκευαστεί πάνω από εκατό γήπεδα σε όλη τη χώρα. Στόχος τους να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο άθλημα. Κοντά 18.000 παιδιά αυτή τη στιγμή ασχολούνται με την «στρογγυλή θεά», ενώ πάνω από 2.000 προπονητές έχουν πάρει διπλώματα της UEFA. 

Παράλληλα η ομοσπονδία χρηματοδοτεί και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ενδεικτικό από το πόσο έχει αναπτυχθεί και το γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι ο αριθμός που ασχολείται. Από 800 κορίτσια και γυναίκες που έπαιζαν, τώρα είναι 2.000 και στόχος τους είναι να φτάσουν τις 4.000 το 2025. Προφανώς οι μεγαλύτερες στιγμές του αλβανικού ποδοσφαίρου, ήταν η συμμετοχή της στο Euro του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, όπου είχαν κερδίσει έναν αγώνα εναντίον της Ρουμανίας, αλλά και η διεξαγωγή του τελικού του Conference League τη περσινή χρονιά στα Τίρανα μεταξύ της Ρόμα και της Φέγενορντ.