Η UEFA ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα γραφεία της Μπαρτσελόνα

Μπατσελόνα

i

Photo by Aitor Alcalde/Getty Images

Η UEFA ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα γραφεία της Μπαρτσελόνα

Θάνος Λυμπερόπουλος • 09:42 - 04.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 23.06.2023

Την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές της UEFA συγκέντρωσαν πληροφορίες από τον σύλλογο της Βαρκελώνης κι όπως όλα δείχνουν η Μπαρτσελόνα μπορεί να λάβει για αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, έχει κάνει πιο έντονη την «παρενόχληση» προς την Μπαρτσελόνα για την υπόθεση Νεγκρέιρα. Δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, ο Τσεφερίν την περιέγραψε ως μία από τις πιο σοβαρές καταστάσεις που έχει δει.

Η UEFA ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να ξεκινήσει έρευνα για τη Μπαρτσελόνα και, σύμφωνα με την Mundo Deportivo, ερευνητές επισκέφθηκαν τα γραφεία της, την περασμένη εβδομάδα για αναζήτηση πληροφοριών.

Σύμφωνα με το άρθρο 4.02 των κανονισμών του Champions League και το άρθρο 31.4 των πειθαρχικών κανονισμών της, η UEFA μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Μπαρτσελόνα για το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις πράξεων που αποσκοπούν να επηρεάσουν την έκβαση των αγώνων, είτε αυτοί ήταν αγώνες διεθνούς βεληνεκούς ή εγχώριοι.

Ωστόσο, εάν κρίνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα έχει μαζέψει μπορεί να κυνηγήσει τους «καταλανούς» πριν παρθεί απόφαση απ’ το δικαστήριο, θα χάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, επειδή η Μπαρτσελόνα θα είχε τη δυνατότητα να κάνει μήνυση κατά του οργανισμού εάν αποκλείονταν από το Champions League.

Οι κανονισμοί της UEFA είναι αντιφατικοί: αφενός, καλούν συλλόγους να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της, αλλά σε άλλα άρθρα ορίζουν ότι υπάρχουν αθλητικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για να αγωνιστείς. Με άλλα λόγια, η UEFA καθορίζει τι πρέπει να πετύχει ένας σύλλογος στις εθνικές του διοργανώσεις πριν του επιτραπεί να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκές.

Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, θα είχε δικαίωμα να παίξει στο Champions League. Εάν παραβιαστεί το δικαίωμα της, όπως θα συνέβαινε αν υπήρχε κύρωση χωρίς προηγούμενη ποινική καταδίκη, τότε τα δικαστήρια θα συμφωνήσουν με την Μπαρτσελόνα στο αίτημα της για αποζημίωση που δεν θα ήταν μικρότερη από 100 εκατομμύρια ευρώ, συν το τι δεν θα λάμβανε πλέον ο σύλλογος από χορηγίες, πωλήσεις εισιτηρίων ή πωλήσεις εμπορευμάτων.

Οι ερευνητές της UEFA έχουν ήδη επισκεφθεί τα γραφεία των «μπλαουγκράνα» και τώρα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση και να εκτιμήσουν εάν εκτίθενται σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των δικαιωμάτων του συλλόγου. Υπάρχουν ήδη προηγούμενα που προειδοποιούν την UEFA για τον κίνδυνο που διατρέχει.