Ο φοβερός Τζολάκης έστειλε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά (0-1)
i

Παίκτες Ολυμπιακού/ © Intime

Ο φοβερός Τζολάκης έστειλε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά (0-1)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:33 - 25.01.2023 / Ανανεώθηκε: 20:34 - 27.01.2023

Ο Ολυμπιακός τιμώρησε τον Άρη που έχασε πέναλτι και με ένα γκολ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί (0-1) «κλείδωσε» την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, εκεί που τον περιμένει η ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός είχε σε τρομερή μέρα τον Κωνσταντίνο Τζολάκη, ο οποίος με μία σειρά αποκρούσεων - και σημαντικότερη αυτή στο πέναλτι του Γκρέι - έδωσε στην ομάδα του το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Εκείνος που... σφράγισε το χαρτάκι το οποίο κρατούσε ο Έλληνας κίπερ ήταν ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος αποτέλεσε τη «χρυσή αλλαγή» του Μίτσελ μετά το γκολ που πέτυχε.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τον ρυθμό να ανήκει στον Άρη αλλά τις ευκαιρίες να είναι μοιρασμένες. Οι «κίτρινοι» κυκλοφορούσαν την μπάλα καλύτερα από τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο δυσκολεύονταν να φτάσουν στην περιοχή του Τζολάκη. Όσες φορές το έκαναν, ωστόσο, ο Έλληνας γκολκίπερ σε πρώτο χρόνο ανησυχούσε και σε δεύτερο… έσωζε. Από την άλλη, οι παίκτες του Μίτσελ δυσκολεύονταν να κρατήσουν μπάλα και οι μοναδικές προσπάθειες τους ήρθαν στην κόντρα. Μία από αυτές ήταν και η κορυφαία του πρώτου μέρους, με τον Μαζικού να διορθώνει το λάθος του πάνω στη γραμμή. 

Στο β’ ημίχρονο χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένα τέταρτο για να γίνει τελική στο ματς, με το σουτ του Γκαρθία να καταλήγει στην αγκαλιά του Τζολάκη. Η εξέλιξη της φάσης βρήκε τον διαιτητή να κοιτάζει το VAR (61’) και να μην κατοχυρώνει πέναλτι υπέρ του Άρη, για χέρι του Εμβιλά. Η κόπωση, όσο πέρναγε η ώρα,  καθώς και το «βολικό» 1-0 του πρώτου αγώνα περιόρισαν τις επιθέσεις, με τον Ολυμπιακό από μεριάς του - μετά την αλλαγή του Χάμες - να γίνεται λίγο πιο επιθετικός σε σχέση με την αρχή του δευτέρου 45λεπτου. 

Και ξαφνικά στο 84’ δόθηκε πέναλτι για τον Άρη, με αφορμή ένα μαρκάρισμα του Ντόη στον Γκρέι. Ωστόσο, ο Τζολάκης ήταν εκεί και βροντοφώναξε «παρόν» απομακρύνοντας την εκτέλεση του Άγγλου. Σαν να μην έφτανε αυτό για τους γηπεδούχους, οι «Πειραιώτες» σε μία από τις κόντρες τους πάτησαν περιοχή και ο ανενόχλητος Γιουσέφ Ελ Αραμπί διαμόρφωσε το τελικό σκορ. 

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Αγωνιστικά, στην αμυντική προσέγγιση των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη με στόχο να υπερασπιστούν το σκορ του αγώνα. Από εκεί και πέρα, αν υπήρξε μία στιγμή που έκρινε όλο το παιχνίδι ήταν το χαμένο πέναλτι. Σε ένα σημείο όπου ο Ολυμπιακός είχε ανέβει αρκετά, αυτή ήταν η ευκαιρία του Άρη να του «κόψει τα πόδια». Ειδικά μετά και την αποβολή του Ντόη.

MVP: Ασυζητητί αυτός ο τίτλος ανήκει στον Κωνσταντίνο Τζολάκη. Οι συμπαίκτες του φρόντισαν να μην πατάει συχνά περιοχή ο Άρης, όταν όμως του έδιναν τη δυνατότητα, ο Έλληνας κίπερ στεκόταν σαν «βράχος». Βεβαίως, το σημαντικότερο επίτευγμα του στην αναμέτρηση ήταν να αποκρούσει το πέναλτι του Γκρέι, που οδήγησε εν τέλει στην πρόκριση.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ: Ο Ολυμπιακός δεν έκανε το καλύτερο παιχνίδι του, όμως ο Μίτσελ θέλησε απλά να πάρει την πρόκριση. Παράταξε ένα σχήμα αμυντικογενές κι ήλπιζε πως αυτό θα τον βοηθήσει. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα λειτούργησε, ωστόσο με τον Πάρντιου να ζητά πίεση δεν ήταν λίγες οι φορές που οι «μπακ» των φιλοξενούμενων... λύγισαν. Κάπως έτσι, ήρθαν οι αλλαγές του Ισπανού στο επιθετικό σχήμα και - εν αντιθέσει με το Περιστέρι - οι Πειραιώτες βρήκαν το γκολ που χρειάζονταν.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο σύλλογος του Πειραιά έχει μεταμορφωθεί σε... κατάρα για τους «κίτρινους», όσον αφορά το Κύπελλο. Εννέα φορές συναντήθηκαν οι δύο τους στον εν λόγω θεσμό και ουδεμία φορά ο Ολυμπιακός δεν ηττήθηκε. Εφτά νίκες των «ερυθρόλευκων» και δύο ισοπαλίες είναι ο συνολικός απολογισμός των αναμετρήσεων.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΚΗ: Η ΑΕΚ προσπέρασε εύκολα το εμπόδιο του Πανσερραϊκού και ως εκ τούτου ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Ένωση, με στόχο μία θέση στον μεγάλο τελικό.