Άρης: Πλέον έμαθε και να πουλάει
i

©intime

Άρης: Πλέον έμαθε και να πουλάει

Αλέξης Σαββόπουλος 09:00 - 08.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:00 - 08.06.2023

Η παραχώρηση του Μπράντλει Μαζικού στη Σερβέτ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης μαθαίνει πλέον το παιχνίδι των πωλήσεων. Το Sportal κάνει μια αναδρομή στα πιο πετυχημένα deals των τελευταίων χρόνων του Άρη

Το σύγχρονο ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ επιβάλει ένα συνεχές μεταγραφικό αλισβερίσι μεταξύ των συλλόγων παγκοσμίως και όποια ομάδα σέβεται τον εαυτό της μοιάζει υποχρεωμένη να εναρμονίζεται με τους κανόνες που ισχύουν πλέον διεθνώς. Άλλωστε οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών, ειδικά όταν πρόκειται για αυτούς με τη μεγαλύτερη αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, δύναται να σώσουν τις ομάδες από τον βραχνά του Financial Fair Play.

Ακόμη και μικρότερες σε μέγεθος όμως, δίνουν μια οικονομική ανάσα και ταυτόχρονα τοποθετούν τις ομάδες στην κατηγορία των selling clubs. Των ομάδων δηλαδή που αναπτύσσουν τους παίκτες και τους δίνουν τον χώρο ώστε να κάνουν και το βήμα παραπάνω. Στο… παιχνίδι αυτό, προσπαθεί και έχει μπει τα τελευταία χρόνια δυναμικά και ο Άρης και η πώληση του Μαζικού ήρθε να το επιβεβαιώσει. Μικρότερη σε μέγεθος πώληση ασφαλώς, που με τα μπόνους ενδέχεται να φτάσει το μισό εκατομμύριο, αλλά ενδεικτική μιας τάσης που διαμορφώνεται και ενισχύεται και από τη φιλοσοφία του νέου τεχνικού διευθυντή των κιτρινόμαυρων Ρόμπερτ Παλίκουτσα, σύμφωνα με τον οποίο «αν έρθει πρόταση για οποιονδήποτε, τη συζητάμε».

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο Άρης έκανε δυο από τις ακριβότερες πωλήσεις του, αυτή του Καμαρά για τον οποίο ο Ολυμπιακός δαπάνησε 5 εκ. Ευρώ και του Μαντσίνι στον Παναθηναϊκό που κόστισε κοντά στα 3εκ ευρώ. Πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο αρκετά πίσω για να βρούμε παρόμοιες πωλήσεις στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια το 1997 όταν ο Δέλλας έφερε 3κ πηγαίνοντας στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, άλλα τόσα ο Χαριστέας στη Βέρντερ τον Γενάρη του 2002, την εποχή του αξέχαστου Γιάννη Ζαχουδάνη και φυσικά 2,5εκ το καλοκαίρι του 2009 από την παραχώρηση του Αβραάμ Παπαδόπουλου στον Ολυμπιακό, με τίμημα την παραίτηση Μπάγεβιτς.

Έκτοτε ακολούθησαν σποραδικά κάποιες πωλήσεις που… μπάλωναν απλά κάποιες τρύπες, όπως του Γιάννη Γιαννιώτα, το καλοκαίρι του 2013 στη Φορτούνα Ντίσελντορφ έναντι 500.000 ευρώ, του Κρίστι Βανγκέλι στην Τσερνομόρετς τον Αύγουστο του 2011 με τίμημα 300.000 ευρώ, του Σωκράτη Διούδη στη Μπριζ το καλοκαίρι του 2014 έναντι 265.000 ευρώ.

Η επιστροφή του Άρη στην ποδοσφαιρική κανονικότητα το καλοκαίρι του 2018 και η εξασφάλιση κάθε χρόνο ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου σε συνδυασμό με τις καλές χρονιές στο ελληνικό πρωτάθλημα, έβαλαν εκ νέου τον Άρη στη βιτρίνα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς. Η παραχώρηση του αναγεννημένου στον Άρη, Μανώλη Σιώπη στην Αλάνιασπορ με ποσό 500.000 ευρώ μετά από μόλις μια καλή σεζόν, ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε η πώληση του Γιάννη Φετφατζίδη στην Αλ Αΐν, από την οποία η ΠΑΕ Άρης έβαλε στο ταμείο της 1.7 εκατομμύρια ευρώ, του Λίντσει Ρόουζ στη Λέγκια για 600.000 ευρώ για να φτάσουμε στους Μαντσίνι και Μαζικού μέσα στο 2023.

Όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και οι τελευταίες αφού… έρχεται με φόρα ο Λούις Πάλμα που μπορεί ακόμη να παραμένει στο ρόστερ, αλλά μάλλον δεν θα είναι για πολύ. Μένει απλά να δούμε αν θα μπορέσει ο 23χρονος από τις Ονδούρες να γίνει η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του club…