Άρσεναλ, καλώς επανήλθες στην ελίτ!

Άρσεναλ, καλώς επανήλθες στην ελίτ!

Άγγελος Φραγκισκάτος 00:51 - 13.03.2024 / Ανανεώθηκε: 01:25 - 13.03.2024

Έπειτα από 14 χρόνια απουσίας, η Άρσεναλ παρουσιάστηκε επιτέλους συνεπής στο ραντεβού της, καθώς αν και χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι (4-2) λύγισε την Πόρτο και επέστρεψε στα προημιτελικά του Champions League (1-0 κ.δ. και παράταση).

Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Νταβίντ Ράγια, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» απ' την «άσπρη βούλα», η Άρσεναλ λύγισε την Πόρτο με 4-2 μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι (1-0 η κανονική διάρκεια) κι επέστρεψε στους «8» του Champions League μετά από 14 χρόνια!

Η πρώτη καλή ευκαιρία στο ματς άνηκε στους γηπεδούχους. Μόλις στο 4ο λεπτό, ο Λεάντρο Τροσάρ έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Μπεν Γουάιτ έπιασε την κεφαλιά, που δεν απείλησε τον Ντιόγκο Κόστα.

Στο 13ο λεπτό η Άρσεναλ είδε τον Μπουκάγιο Σάκα να χάνει καλή στιγμή όταν με πολύ ωραία προσπάθεια, μπήκε στη περιοχή, έκανε το σουτ, αλλά ο Κόστα απέκρουσε.

Οκτώ λεπτά μετά, οι φιλοξενούμενοι απάντησαν στις ευκαιρίες των «κανονιέρηδων». Ο Εβανίλσον βρήκε χώρο και σούταρε, με τον Νταβίντ Ράγια να κάνει μία εκπληκτική επέμβαση και να κρατάει το 0-0 στο ματς.

Στο 29ο λεπτό οι γηπεδούχοι «άγγιξαν» το γκολ όταν ο Γουάιτ έκανε το γέμισμα, αλλά ο Πέπε έκοψε προ του Χάβερτς και στη συνέχεια μπήκε στα... δίχτυα από την υπερπροσπάθεια.

Ωστόσο η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα βρήκε το γκολ που έψαχνε. Στο 41ο λεπτό ο Μάρτιν Έντεγκαρντ πέρασε μία καταπληκτική κάθετη πάσα στον Τροσάρ και αυτός με ωραίο τελείωμα από κοντά έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ να είναι στο 1-0.

Στο 67ο λεπτό, η Άρσεναλ βρήκε δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε μετά από τράβηγμα της φανέλας του Πέπε από τον Χάβερτς. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα προσπάθησε να βρει το τέρμα που θα τις έδινε την πρόκριση, όμως δεν το βρήκε ποτέ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Αρχικά στο 83' ο Ζεσούς βρέθηκε σε θέση βολής, όμως ο Κόστα του είπε «όχι», ενώ ένα λεπτό μετά ο Σάκα έκανε εξαιρετικό πλασέ, ο Ντιόγκο Κόστα έβγαλε με δυσκολία, η μπάλα έφτασε στον Έντεγκαρντ, ο οποίος σούταρε δυνατά αλλά άστοχα.

Η παράταση κύλησε χωρίς ευκαιρίες και το εισιτήριο των προημιτελικών του φετινού Champions League θα κριθεί μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι

1-0 από τον Έντεγκαρντ για την Άρσεναλ

1-1 ο Πεπέ για την Πόρτο

2-1 ο Χάβερτς για τους κανονιέρηδες

Το πέναλτι του Γουέντελ κατέληξε στο δοκάρι και στη συνέχεια στο πόδι του Ράγια

3-1 ο Σάκα για την Άρσεναλ

3-2 η Πόρτο με τον Γκρούγιτς

4-2 ο Ράις για την Άρσεναλ

Ο Ράγια αποκρούει την προσπάθεια του Γκαλένο

Οι ενδεκάδες

Άρσεναλ (Μικέλ Αρτέτα, 4-3-3): Ράγια - Γουάιτ, Σαλιμπά, Γκάμπριελ, Κίβιορ (106' Ζιντσένκο) - Όντεγκααρντ, Ράις, Ζορζίνιο (83' Ζεσούς) - Σάκα, Χάβερτς, Τροσάρ (106' Ενκέτια).

Πόρτο (Σέρτζιο Κονσεϊσάο, 4-2-3-1): Ντιόγκο Κόστα - Ζοάο Μάριο (86' Σάντσεθ), Οτάβιο, Πέπε, Βέντελ - Νίκο Γκονζάλεθ (101' Εουστάκιο), Βαρέλα (90+7' Γκρούγιτς)- Κονσεϊσάο (101' Μπόρχες), Πεπέ, Γκαλένο - Εβανίλσον (88' Ταρεμί).