Πώς ο Λούκας Πακετά παραβίασε τους κανόνες για να αναγκάσει τον Σάκα να χάσει πέναλτι (vid)

Μπουκάγιο Σάκα

i

PrtScr

Πώς ο Λούκας Πακετά παραβίασε τους κανόνες για να αναγκάσει τον Σάκα να χάσει πέναλτι (vid)

Κώστας Τόπας 12:48 - 19.04.2023

Ο Μπουκάγιο Σάκα δεν κατάφερε να ευστοχήσει από την άσπρη βούλα, ενδεχομένως επηρεασμένος από τις φωνές του Λούκας Πακετά, ο οποίος προσπάθησε να τον αποσυντονίσει.

Οι «κανονιέρηδες» είδαν το προβάδισμα των οκτώ βαθμών έναντι της Μάντσεστερ Σίτι στη σύνοδο κορυφής της Premier League να μειώνεται κατά το ήμισυ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αρχικά, η Άρσεναλ σπατάλησε ένα προβάδισμα δύο τερμάτων απέναντι στην Λίβερπουλ για να πάρει στο τέλος μόλις έναν βαθμό απέναντι στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.

Επειτα, το συγκρότημα του Μικέλ Αρτέτα αναδείχθηκε ισόπαλο (2-2) με την Γουέστ Χαμ, με τον Μπουκάγιο Σάκα να γίνεται ο μοιραίος για την Άρσεναλ. Με το σκορ στο 2-1, ο νεαρός Άγγλος μεσοεπιθετικός είχε την ευκαιρία να γυρίσει το μομέντουμ υπέρ της ομάδας του από το σημείο του πέναλτι. Ωστόσο, ο Σάκα δεν τα κατάφερε και η αστοχία του κόστισε στο ματς, καθώς δύο λεπτά αργότερα η Γουέστ Χαμ ισοφάρισε για να διαμορφώσει το τελικό 2-2.

Οι οπαδοί της Άρσεναλ παρατήρησαν πώς οι ενέργειες του Λούκας Πακετά μπορεί να επηρέασαν παράνομα την εκτέλεση πέναλτι του Σάκα. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube της Γουέστ Χαμ δείχνει εναλλακτικές γωνίες από τη στιγμή που ο Σάκα εκτελεί από την άσπρη βούλα.

Ο Πακετά φαίνεται ξεκάθαρα να ουρλιάζει προς την κατεύθυνση του 21χρονου μεσοεπιθετικού, πιθανώς για να τον αποσυντονίσει και να αστοχήσει. Οπως κι έγινε...

Σύμφωνα όμως με τους νόμους της IFAB, μια τέτοια ενέργεια είναι παράνομη. Συγκεκριμένα, ο Κανόνας 12 της IFAB αναφέρει ότι, ένας παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί εάν προσπαθεί να αποσπάσει λεκτικά την προσοχή ενός αντιπάλου. Κάτι που δεν έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα...