Η Παλαιστίνη έτοιμη για ένα Ασιατικό Κύπελλο μεταξύ βομβών και θανάτων (vids)

Παλαιστίνη

i

©Photo by Lucas Aguayo Araos/Anadolu via Getty Images/Ideal Images

Η Παλαιστίνη έτοιμη για ένα Ασιατικό Κύπελλο μεταξύ βομβών και θανάτων (vids)

Κώστας Τόπας 09:18 - 12.01.2024

Η παλαιστινιακή ομάδα δεν πέρασε εύκολα την προετοιμασία για το Ασιατικό Κύπελλο, ενώ ένας πόλεμος μαστίζει τον κόσμο της στη Λωρίδα της Γάζας. Το να εστιάσουν οι διεθνείς μόνο στο ποδόσφαιρο ήταν το πιο δύσκολο.

Μεταξύ Αλγερίας και Σαουδικής Αραβίας, η Παλαιστίνη ετοιμάζεται για την τρίτη της συμμετοχή σε Κύπελλο Ασίας. Το έκανε χωρίς να χάσει από τα μάτια του έναν πόλεμο που αιμορραγεί τον λαό του στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν από αυτή την διοργάνωση, η Παλαιστίνη εμφανίστηκε στο Κατάρ με την ελπίδα να προβάλει στον κόσμο ότι ο παλαιστινιακός λαός αξίζει ελευθερία και καλύτερη μοίρα. Ο πόλεμος πονάει, αλλά έπρεπε να ταξιδέψουν στο Κατάρ για να τιμήσουν μια χώρα.

Τα εγχώρια πρωταθλήματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έχουν ανασταλεί από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, οπότε η προετοιμασία για το Ασιατικό Κύπελλο υπό αυτές τις συνθήκες ήταν μια οδύσσεια για τους Παλαιστίνιους παίκτες. Δεν κατάφεραν, ούτε θέλησαν να αποσυνδεθούν από αυτό που υποφέρει ο λαός τους με το Ισραήλ. 

«Έχουμε σωματικά, τεχνικά και τακτικά προβλήματα λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος και της έλλειψης ανταγωνισμού, χωρίς να ξεχνάμε το ψυχικό κομμάτι», αναγνώρισε ο προπονητής της Τυνησίας, Μακράμ Νταμπούμπ. Θα είναι μία ιδιαίτερη διοργάνωση για τους Παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές που θα πρέπει να κάνουν ψυχολογική δουλειά συγκέντρωσης για να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο, εκτός από αυτό που συμβαίνει στη Γάζα με την πλειονότητα των συμπατριωτών ή των μελών της οικογένειάς τους να απειλούνται από την πολεμική σύγκρουση. 

«Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού στρατοπέδου στην Αλγερία προσπαθήσαμε να αποσυνδεθούμε από τα κοινωνικά δίκτυα, να απομονωθούμε ψυχικά, αλλά μετά την προπόνηση, μερικές φορές κάποιος ανακάλυπτε ότι έχασε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας», εξήγησε ο Μοχάμεντ Ρασίντ, ένας από τους πυλώνες της εθνικής ομάδας της Παλαιστίνης στην «Gazzetta dello Sport».

«Θέλω να πω στους ανθρώπους μας ότι η καρδιά μας θα είναι μαζί τους στο γήπεδο. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έστω και μια απλή χαρά στον λαό μας στη Γάζα», παραδέχτηκε ο τερματοφύλακας, Ράμι Χαμάντε στα τοπικά Μέσα. Η άφιξη στο Κατάρ ήταν ήδη μια δήλωση προθέσεων από τους Παλαιστινίους που προσγειώθηκαν με το τυπικό παλαιστινιακό μαντίλι στο λαιμό τους ως ένδειξη ταυτότητας.

«Φοβόμαστε να δούμε τα κινητά μας»

Οι παίκτες έπρεπε να προετοιμαστούν στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η Παλαιστίνη προπονήθηκε στην Αλγερία για να προετοιμαστεί για ένα τουρνουά που την κρατούσε συνεχώς σε αγωνία. Ο Ρασίντ εξιστόρησε πολλά από όσα υπέστη στην ιταλική εφημερίδα. Το έκανε ωμά. Είναι η πραγματική ζωή και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε δευτερόλεπτο. 

«Τις περισσότερες φορές το κεφάλι μας είναι κάπου αλλού. Φοβόμαστε να επιστρέψουμε στα αποδυτήρια για να ελέγξουμε το τηλέφωνο γιατί μπορεί να λάβουμε μηνύματα που δεν θέλουμε να διαβάσουμε». Δηλώσεις που συγκλονίζουν.

Αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια χειρονομία προς την παλαιστινιακή υπόθεση κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αν και το αίτημα να τηρείται ενός λεπτού σιγή σε κάθε αγώνα που αφορά την παλαιστινιακή ομάδα δεν υλοποιείται. 

Το ποδόσφαιρο... το λιγότερο σημαντικό

Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Γάζα είναι ανατριχιαστικές. Το διάσημο στάδιο Yarmouk έχει χρησιμοποιηθεί ως φυλακή και τα διεθνή ειδησεογραφικά κανάλια έχουν δείξει εικόνες οπαδών της Χαμάς που συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό Στρατό στον αγωνιστικό χώρο. Η έδρα της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έχει καταστραφεί από βόμβες. Τα θλιβερά νέα πλημμυρίζουν. 

Ο τελευταίος ανέφερε τον θάνατο λόγω επιθέσεων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) του Χάνι Αλ Μάσρι, ενός παλαιστίνιου θρύλου του ποδοσφαίρου. Θεωρούμενος ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της, ο Αλ Μάσρι ήταν επίσης προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης. Η αφαίμαξη της παλαιστινιακής ομάδας δεν είναι καινούργια, αφού πολλοί μελλοντικοί παίκτες της παλαιστινιακής ομάδας έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια σε μια σύγκρουση που σταδιακά εξαπλώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Η Παλαιστίνη θα κάνει ντεμπούτο στο Κατάρ με το Ιράν, μετά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τέλος κόντρα στο Χονγκ Κονγκ (23-Ε). Δύσκολος όμιλος, αλλά η Παλαιστίνη δεν θα τα παρατήσει. Για τους δικούς του ανθρώπους. Για την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στην Ασία.