Η Άστον Βίλα του Έμερι είναι μια ομάδα που αρνείται να ψάξει δικαιολογίες

Ουνάι Έμερι

i

©Photo by Matthieu Mirville/BSR Agency/Getty Images/Ideal Images

Η Άστον Βίλα του Έμερι είναι μια ομάδα που αρνείται να ψάξει δικαιολογίες

Κώστας Τόπας 12:22 - 20.04.2024 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 20.04.2024

Η επόμενη αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Conference League, Άστον Βίλα είναι μια ομάδα που ο Ουνάι Έμερι έχει περάσει στο 100% την φιλοσοφία του και αρνείται να καταφύγει σε δικαιολογίες, αναζητώντας πάντα την επιτυχία. Με κάθε κόστος.

Μετά τις «μάχες» της προημιτελικής φάσης του Europa Conference League τέσσερις ομάδες κατάφεραν να βγουν νικήτριες και να προκριθούν στους «4» της διοργάνωσης! Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε κι έτσι θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι στις 2 Μαΐου με το πρώτο ματς να είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο «Βίλα Πάρκ».

Ένα θέμα των συναντήσεών του Ουνάι Έμερι με τα Μέσα ενημέρωσης ήταν η άρνηση να παραδεχτεί ότι η ομάδα του είχε την πιθανότητα πρόκρισης στο Champions League. Οποιαδήποτε απλή αναφορά θα αντιμετωπιζόταν από την ίδια απάντηση. «Δεν είμαστε υποψήφιοι», έλεγε ζωηρά. «Υπάρχουν επτά διεκδικητές εκτός από εμάς».

Η Άστον Βίλα του Έμερι καλείται να σώσει την εφιαλτική χρονιά της Premier League στην Ευρώπη (vids)
CONFERENCE LEAGUE

09:52 - 20.04.2024

Η Άστον Βίλα του Έμερι καλείται να σώσει την εφιαλτική χρονιά της Premier League στην Ευρώπη (vids)

Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ έχουν αποκλειστεί από το Champions League και το Europa League. Ολες οι ελπίδες πέφτουν πλέον στον Ουνάι Έμερι και την Άστον Βίλα, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League

Ο διπλωματικός Έμερι

Σταδιακά, οι απαντήσεις του Έμερι άλλαζαν. Αντί να απορρίψει την πιθανότητα, «αγόραζε» χρόνο, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να περιμένουν μέχρι την «33η αγωνιστική».

«Μέχρι την 33η αγωνιστική, δεν θέλω να μιλήσω για την πιθανότητα να παίξω στο Champions League», είπε νωρίτερα αυτό το μήνα. «Μπορούμε να νιώθουμε άνετα που είμαστε τέταρτοι στον πίνακα, αλλά η Τότεναμ είναι πίσω μας». Η απάντηση της Άστον Βίλα την 33η αγωνιστική ήταν καθοριστική, καθώς η ομάδα του Έμερι κέρδισε 2-0 την Άρσεναλ, γι να πετύχει την 19η νίκη-ρεκόρ σε μια σεζόν 38 αγώνων και έκανε το «νταμπλ» απέναντί ​​στον Αρτέτα για τρίτη φορά στην Premier League.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Έμερι τελικά παραδέχτηκε ότι η Βίλα διεκδικεί μια θέση στο Champions League: «Ναι… στους 63 βαθμούς… ναι, θα μπορούσαμε να είμαστε υποψήφιοι για το Champions League τη νέα σεζόν».

Δεν έψαξε ποτέ δικαιολογίες

Ουνάι Έμερι

Πριν από τον πρώτο αγώνα της Βίλα στον προημιτελικό του Conference League εναντίον της Λιλ, ο Έμερι ήθελε να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα σχετικά με το επερχόμενο πρόγραμμα. Η Άστον Βίλα είχε πρόσφατα προτείνει στην Premier League να αξιολογήσει το χρονοδιάγραμμα αγώνων των αγγλικών συλλόγων στην Ευρώπη, κάνοντας παρατηρήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι ομάδες για να βοηθήσουν στη διαχείριση του προγράμματος.

Και δεδομένης της βαρύτητας μιας κρίσιμης εβδομάδας αγώνων που περιελάμβανε το ταξίδι στην Άρσεναλ μεταξύ των δύο αγώνων με τη Λιλ —η οποία δεν είχε παιχνίδι το Σαββατοκύριακο— ο Έμερι πέρασε το όριο μεταξύ της μετάδοσης του μηνύματος ενώ αρνήθηκε να προσφέρει δικαιολογίες.

Οταν έφυγε «κυνηγημένος» από την Άρσεναλ

Το καλοκαίρι του 2018, ο Ισπανός προπονητής προσλήφθηκε για να αντικαταστήσει τον Βενγκέρ που αποχωρούσε, ο οποίος είχε γίνει θρύλος σε μια θητεία σχεδόν 22 ετών. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μικτή θητεία για τον Έμερι, ο οποίος σήμερα έχει καταγράψει ως το τρίτο υψηλότερο ποσοστό νικών στην ιστορία των «κανονιέρηδων» (55%) και έφτασε στον τελικό του Europa League.

Ο Έμερι εντυπωσίασε την ιεραρχία της Άρσεναλ στη συνέντευξή του για να διαδεχθεί τον Βενγκέρ με μια εις βάθος γνώση των παικτών της ακαδημίας του συλλόγου, χαράσσοντας συγκεκριμένα μονοπάτια προς την πρώτη ομάδα για συγκεκριμένα άτομα. Το επίπεδο λεπτομέρειας στην παρουσίασή του ήταν ένας βασικός παράγοντας για να πάρει τη δουλειά πριν από τον Αρτέτα.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2019 αποχώρησε από τα ηνία, με τη φήμη του κουρελιασμένη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οποίοι τον κορόιδευαν για τα ατελή αγγλικά του και τον χλεύαζαν ως ασυμβίβαστο με τις απαιτήσεις της Premier League. Ωστόσο, από τότε που διαδέχθηκε τον Στίβεν Τζέραρντ στο «Villa Park» τον περασμένο Οκτώβριο, ο Έμερι έχει μεταμορφώσει την Άστον Βίλα σε εντυπωσιακό βαθμό, αποκαθιστώντας τη φήμη του και ορίζοντας τον ως έναν από τους κορυφαίους προπονητές της κατηγορίας.

Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι (83) και η Άρσεναλ (77) πήραν περισσότερους πόντους από τους 75 της Βίλα το ημερολογιακό έτος του 2023. Κάποιες έξυπνες μεταγραφές σε συνδυασμό με ένα σαφές τακτικό σχέδιο και προκάλεσαν βελτίωση σε αρκετούς υπάρχοντες παίκτες. Προφανώς και ο επιθετικός Όλι Γουότκινς -- εκτόξευσε τη Βίλα στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League τη νέα σεζόν.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά που κάνουν τους φίλους της Άστον Βίλα να πιστέψουν ότι η ομάδα τους είναι υποψήφια για την πρόκριση στο Champions League τη νέα σεζόν. Υπάρχει ποιοτικό βάθος ακριβώς σε όλη την ομάδα του Έμερι και ενώ μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο όπως του Έρλινγκ Χάαλαντ και Μοχάμεντ Σαλάχ, τα γκολ ρέουν. Κι έτσι το όνειρο για τους «χωριάτες» συνεχίζεται...