Η Άστον Βίλα του Έμερι καλείται να σώσει την εφιαλτική χρονιά της Premier League στην Ευρώπη (vids)

Ουνάι Έμερι

i

©Photo by Neville Williams/Aston Villa FC via Getty Images/Ideal Images

Η Άστον Βίλα του Έμερι καλείται να σώσει την εφιαλτική χρονιά της Premier League στην Ευρώπη (vids)

Κώστας Τόπας 09:52 - 20.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:55 - 20.04.2024

Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ έχουν αποκλειστεί από το Champions League και το Europa League. Ολες οι ελπίδες πέφτουν πλέον στον Ουνάι Έμερι και την Άστον Βίλα, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League

Οι σύλλογοι της Premier League αγωνίζονται για (και κερδίζουν) τίτλους στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Την περασμένη σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι και η Γουέστ Χαμ κατέκτησαν Champions League και Conference League, αντίστοιχα. Από τους πέντε τελευταίους τελικούς του Champions League, οι δύο ήταν αγγλικοί «εμφύλιοι» (Τότεναμ-Λίβερπουλ το 2019 και Τσέλσι-Σίτι το 2021) και τρεις από τους πέντε τελευταίους συλλόγους που κέρδισαν την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά» ήταν Βρετανοί. Ωστόσο, αυτή τη σεζόν, το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει χάσει την ηπειρωτική του κυριαρχία.

Για πρώτη φορά από τη σεζόν 2014-15 δεν θα υπάρχει ομάδα της Premier στα ημιτελικά του Champions League ή του Europa League. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει τον 21ο αιώνα (συνέβη και το 2002-03). Τρομερό πλήγμα για ίσως το καλύτερο πρωτάθλημα στον πλανήτη (οι σύλλογοι του ξόδεψαν φέτος 2.9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές) του οποίου η τιμή σώθηκε μόνο από την Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι, η οποία θα τεθεί αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League.

«Είμαι πολύ περήφανος γιατί θα παίξουμε στους ημιτελικούς του Conference. Τώρα θέλουμε να απολαύσουμε έναν τελικό», είπε ο Βάσκος τεχνικός αφού νίκησε τη Λιλ στα πέναλτι. Από το 1982, όταν σήκωσαν το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, οι «χωριάτες» δεν ήταν σε ηπειρωτικό «ημιτελικό». Τώρα, καλούνται να παλέψουν με τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ για ένα εισιτήριο στον τελικό στην «OPAP Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι ομάδες ανά χώρα που βρίσκονται σε ημιτελικούς Champions, Europa League και Conference

  • Γερμανία: 3 (Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν)

  • Ιταλία: 3 (Ρόμα, Αταλάντα και Φιορεντίνα)

  • Γαλλία: 2 (Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν)

  • Ισπανία: 1 (Ρεάλ Μαδρίτης)

  • Αγγλία: 1 (Άστον Βίλα)

  • Ελλάδα: 1 (Ολυμπιακός)

  • Βέλγιο: 1 (Κλαμπ Μπριζ)

Μια πρόκληση για μια Άστον Βίλα που είναι για την Premier League ό,τι είναι η Ρεάλ Μαδρίτης για την ισπανική La Liga. Είναι η εξαίρεση στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν. Ωστόσο, η επιβίωσή τους στην τρίτη ηπειρωτική διοργάνωση δεν μείωσε το πλήγμα που δέχτηκε η αγγλική Λίγκα σε μια ευρωπαϊκή εφιαλτική εβδομάδα. Οι αποκλεισμοί της Μάντσεστερ Σίτι και της Άρσεναλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάγερν στο Champions League και της Λίβερπουλ και της Γουέστ Χαμ από την Αταλάντα και την Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Europa League έχουν ζωγραφίσει μια... σκοτεινή εικόνα για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

«Αντίο» στην πέμπτη θέση στο Champions League;

Οι προημιτελικοί ήταν το ανώτατο όριο για τους «Πολίτες», «κανονιέρηδες», «Reds» και «σφυριά», όπως ήταν οι όμιλοι πριν για τη Γιουνάιτεντ και τη Νιούκαστλ στο Champions League και η φάση των «16» για την Μπράιτον στο Europa League. Αυτοί οι επτά αποκλεισμοί έχουν ουσιαστικά εξαφανίσει την επιλογή για τους Άγγλους, να έχουν πέντε ομάδες τη νέα σεζόν στο επόμενο Champions League.

Η ιταλική Serie A το έχει ήδη καταφέρει αυτό και η γερμανική Bundesliga έχει ένα πλεονέκτημα: προηγείται στη βαθμολογία (17.928 έναντι 17.375) και οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν είναι ακόμα «ζωντανές» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το καλεντάρι έφθειρε την Premier League

Η κατάσταση είναι περίπλοκη για το ποδόσφαιρο. Την ίδια εβδομάδα, οι τρεις ομάδες που αγωνίζονται για τον τίτλο (Σίτι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ) αποχαιρέτησαν την Ευρώπη. «Η Premier League είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, αλλά, όταν κοιτάς οποιοδήποτε άλλο τουρνουά, βλέπεις ότι η Ιταλία βελτιώθηκε πολύ με τα χρόνια και επέστρεψε στο καλύτερο της επίπεδο, η Ισπανία είναι φανταστική, η Bundesliga είναι εκεί όπως η Γαλλία... Σε όλα, σε ορισμένα σημεία, παίζεται καλό ποδόσφαιρο, αλλά η Premier League είναι σίγουρα το πιο έντονο πρωτάθλημα», είπε ο Γιούργκεν Κλοπ, του οποίου η Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να ανατρέψει την ήττα 3-0 στον πρώτο αγώνα στο «Άνφιλντ» στον δεύτερο αγώνα με την Αταλάντα.

Ο έντονος ρυθμός του ποδοσφαίρου που φθείρει τους παίκτες είναι ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα για να «δικαιολογήσει» τους αποκλεισμούς τους. «Έχω συνηθίσει στο ημερολόγιο. Είναι καλύτερα να είσαι εδώ παρά να μην είσαι εδώ. Πρέπει να προετοιμάσεις τα πάντα και μπορείς πάντα να βρεις χώρο για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Δεν θα ξέρουμε ποιος παίζει ή πώς θα παίξουμε μέχρι πριν από το παιχνίδι», εξήγησε ένας Γκουαρντιόλα που είχε ήδη προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι «θα σκοτώσουν τους παίκτες» με αυτό το μεγάλο καλεντάρι: «Είναι πάρα πολύ, αλλά το σόου πρέπει να συνεχιστεί».

Ομάδες έχασαν παίκτες για μήνες

Μια πληροφορία αντικατοπτρίζει αυτή την προσπάθεια. Σύμφωνα με το «Premier Injuries», οι σύλλογοι της Premier League έχασαν τους παίκτες τους 21.555 ημέρες λόγω τραυματισμού αυτή τη σεζόν, περισσότερες από ό,τι ολόκληρη την περασμένη σεζόν (21.163), ενώ απομένει ακόμη ένας μήνας μέχρι τη λήξη των διοργανώσεων. Ούτε το χειμερινό «mini-break» που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο μετά τον χριστουγεννιάτικο μαραθώνιο των αγώνων, ούτε η κατάργηση των επαναληπτικών από το Κύπελλο Αγγλίας από την επόμενη σεζόν φαίνονται αρκετά για να αποσυμφορήσουν το καλεντάρι.

«Το πρόβλημα που έχουν οι αγγλικοί σύλλογοι είναι η Premier League. Η ένταση του πρωταθλήματος μας είναι εκτός κλίμακας. Σίτι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ βυθίζονται σε έναν από τους καλύτερους αγώνες για τον τίτλο στην ιστορία που απαιτεί πολλά σωματικά και ψυχικά», είπε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Πολ Μέρσον στο «Sky Sports».