Εμιλιάνο Μαρτίνες: Ο τερματοφύλακας που λατρεύει να τον μισούν (vids)

Εμιλιάνο Μαρτίνες

i

©Photo by Alex Pantling/Getty Images/Ideal Images

Εμιλιάνο Μαρτίνες: Ο τερματοφύλακας που λατρεύει να τον μισούν (vids)

Κώστας Τόπας 09:23 - 20.04.2024

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πρόκρισης της Άστον Βίλα στα ημιτελικά του Conference League, γνωρίζει πολύ καλά πώς θα κάνει τους αντιπάλους του να τον μισήσουν...

Ο ήρωας της διαδικασίας των πέναλτι της Άστον Βίλα, Εμιλιάνο Μαρτίνες, δεν αποβλήθηκε στη ρεβάνς με τη Λιλ στον προημιτελικό του Europa Conference League της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε διπλή κίτρινη κάρτα, αλλά θα χάσει τον πρώτο ημιτελικό αγώνα, κόντρα στον Ολυμπιακό (02/05).

Μετά τη νίκη της Άστον Βίλα με 2-1 στον πρώτο αγώνα εναντίον της Λιλ, ο Ουνάι Έμερι προέβλεψε ότι η ρεβάνς θα μπορούσε να κριθεί στα πέναλτι. Αυτά τα λόγια αντηχούσαν στο προπονητικό επιτελείο. Ακόμη και το βράδυ της Τετάρτης, το βράδυ πριν από τον αγώνα στη Γαλλία, ο Έμερι μίλησε στην ομάδα, επισημαίνοντας ότι το παιχνίδι που έβλεπαν στα αποδυτήρια της ομάδας -η ήττα της Μάντσεστερ Σίτι στη διαδικασία των πέναλτι από τη Ρεάλ Μαδρίτης- μπορεί να συμβεί και στο δικό τους.

Κι όμως: Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες παραβίασε κανονισμό της IFAB κατά τη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη Λιλ που εισήχθη εξαιτίας του (vid)
CONFERENCE LEAGUE

08:54 - 20.04.2024

Κι όμως: Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες παραβίασε κανονισμό της IFAB κατά τη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη Λιλ που εισήχθη εξαιτίας του (vid)

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες παραβίασε έναν κανόνα κατά τη νίκη της Άστον Βίλα στη διαδικασία των πέναλτι επί της Λιλ, ο οποίος εισήχθη απευθείας λόγω της δικής του συμπεριφοράς σε έναν άλλο αγώνα.

Εάν οι προβλέψεις του Έμερι αποδεικνύονταν σωστές, θα χρειαζόταν έναν ήρωα και έναν άνθρωπο που θα κάνει άνω κάτω τους αντιπάλους στην διαδικασία των πέναλτι. Ο τερματοφύλακάς του, Εμιλιάνο Μαρτίνες, κατέληξε να κάνει και τα δύο. Ο Αργεντινός κίπερ είναι εδώ και πολύ καιρό λατρεύεται στην Αγγλία και πόσω μάλλον από τους οπαδούς της Άστον Βίλα, αλλά στη Γαλλία είναι ανεπιθύμητος, μετά τα όσα έκανε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η αντιπάθεια είναι βαθιά και όπως ο Μαρτίνες δεν έχει το κρύψει.

Ολα ξεκίνησαν από τον τελικό στο Κατάρ

Kόλο Μουανί - Εμιλιάνο Μαρτίνες Kόλο Μουανί - Εμιλιάνο Μαρτίνες/ ©Photo By Sebastian Frej/MB Media/ Getty Images

Η κόντρα προέρχεται από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η Αργεντινή του Μαρτίνες κέρδισε τη Γαλλία στα πέναλτι. Μετά από πολλές πράξεις αυτού που ο Καρλ Όλιβ, ένας Γάλλος βουλευτής, περιέγραψε ως «προσβλητικές», οδήγησε τις εκκλήσεις να αφαιρεθεί από τον Μαρτίνες το βραβείο του Χρυσού γαντιού, ένα τρόπαιο που έλαβε μετά, έχοντας ξεσηκώσει ένα ήδη ηττημένο έθνος σε αγανάκτηση.

«Ο πιο μισητός Αργεντινός»

Η χειρονομία του όταν έλαβε το βραβείο του Χρυσού γαντιού έχει αποδειχθεί σύμβολο αυτού που το γαλλικό ποδόσφαιρο επιμένει ότι είναι έλλειψη σεβασμού απέναντί ​​τους. Ο Μαρτίνες, ωστόσο, είπε ότι ήταν αποτέλεσμα των Γάλλων οπαδών που τον μπούκαραν σε όλο το παιχνίδι. Για να φουσκώσει τις πληγές, ο Αργεντινός πορτιέρε επέστρεψε στη συνέχεια σε ένα θριαμβευτικό χορό και κάλεσε για ενός λεπτού σιγή σε σεβασμό (ή γελοιοποίηση) στον Κιλιάν Εμπαπέ.

Πίσω στην Αργεντινή, στάθηκε στο ανοιχτό λεωφορείο νίκης κρατώντας ένα... μωρό-κούκλα με το πρόσωπο του Γάλλου αστέρα της Παρί Σεν Ζερμέν. Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 χαρακτήρισε τον τερματοφύλακα ως τον «πιο μισητό Αργεντινό».

Στη ρεβάνς με τη Λιλ, η Άστον Βίλα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση ούτε στη κανονική διάρκεια, ούτε στην παράταση. Όλοι οι δρόμοι είχαν οδηγήσει προς τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος καλείτο να ντυθεί ξανά «ήρωας» για την ομάδα. Και ενώ αντιπροσώπευε μόνο μια ομάδα αυτή τη φορά και όχι ένα έθνος, τα ποδοσφαιρικά όργανα της Γαλλίας είχαν δώσει ρεπό στη Λιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο από το πρόγραμμα της Ligue 1 σε μια συλλογική προσπάθεια να διευκολύνουν την πρόοδό της στην Ευρώπη.

Πριν από την έναρξη, ο Μαρτίνες έτρεξε προς τους πιο φανατικούς, πιο ένθερμους οπαδούς της Λιλ, που βρίσκονταν πίσω από το τέρμα του. Οι περισσότεροι από τους οπαδούς αντιλήφθηκαν πως μπροστά τους θα έχουν τον πιο «μισητό κίπερ» και έτσι ξεκίνησαν τις αποδοκιμασίες, στην προσπάθειά τους να αποσυντονίσουν τον Αργεντινό. Αυτό όμως δεν φαίνεται ότι επηρέασε ιδιαίτερα τον 31χρονος πορτιέρε, ο οποίος συνέχισε να κάνει τη δουλειά του, κάτω από την εστία της Άστον Βίλα.

Μόνος του εναντίον όλων

Μια χούφτα οπαδών της Λιλ, τόσο εξαγριωμένοι από την παρουσία του Μαρτίνες και ασυνείδητοι για το τι επρόκειτο να συμβεί αργότερα, προσπάθησαν να τρέξουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά κρατήθηκαν από την ασφάλεια

Η Άστον Βίλα έπαιξε με έντονο αίσθημα σε όλη τη διάρκεια. Οι παίκτες κουρασμένοι και κοπιασμένοι, ενοχλημένοι από την απειλή της Λιλ και τις άλλες μεταβλητές που φέρνουν τα ευρωπαϊκά εκτός έδρας ταξίδια. Ο Μαρτίνες έλαβε την πρώτη του κίτρινη κάρτα στο 39ο λεπτό για σπατάλη χρόνου από τον Σλοβάκο διαιτητή, Ιβάν Κρούζλιακ, παρά το συνολικό σκορ των δύο.

Ο Έμερι χειροκρότησε σαρκαστικά και στη συνέχεια, τέσσερα λεπτά αργότερα, του έδειξε κίτρινη κάρτα ο ίδιος. Όπως και ο ομόλογός του, Πάουλο Φονσέκα. Συνολικά, δόθηκαν 13 κίτρινες κάρτες, συμπεριλαμβανομένης μιας δεύτερης, περιέργως, στον Μαρτίνες. Ο Αργεντινός είχε μόλις αποκρούσει το χτύπημα του Ναμπίλ Μπεντάλεμπ, το πρώτο της Λιλ στα πέναλτι και βρισκόταν ξανά απέναντι στον κόκκινο τοίχο πίσω του.

Σε αυτό το στάδιο, η αστυνομία είχε εμφανιστεί πίσω από το τέρμα στην προσπάθειά της να ηρεμήσεις τους οπαδούς της γαλλικής ομάδας. Ο Μαρτίνες, ο ερμηνευτής, γύρισε προς το πλήθος, έχοντας βουτήξει χαμηλά στα αριστερά του, και έβαλε το δάχτυλό του στα χείλη του, δίνοντας τη δική του απάντηση.

Ωστόσο, ο Μαρτίνες δεν τελείωσε εκεί. Αφού ο Κρούζλιακ προειδοποίησε τον 31χρονο να μην προκαλέσει περαιτέρω εξαγριωμένο πλήθος, ο Παγκόσμιος πρωταθλητής επέστρεψε για περισσότερα. Φάνηκε να κάνει χειρονομίες για να ακουστούν τα σφυρίγματα και οι αποδοκιμασίες.

«Δεν υπήρχε μπάλα στο σημείο του πέναλτι, οπότε ζήτησα από τον ballboy μια μπάλα», είπε ο Μαρτίνες. «Δεν καταλαβαίνω τους κανονισμούς», κατέληξε μετά το τέλος του αγώνα.

Μετά την τελευταία απόκρουση, οι αποδοκιμασίες σώπασαν. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική νίκη του Μαρτίνες στη διαδικασία των πέναλτι σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο και η χαρά των 2.600 οπαδών της Βίλα, στην άλλη πλευρά του γηπέδου αντήχησε γύρω από το γήπεδο. Ο Μαρτίνες έκανε σπριντ σε όλο το μήκος του γηπέδου για να πανηγυρίσει μαζί τους.

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες ήταν το όνομα στα χείλη και στο μυαλό όλων των οπαδών της Άστον Βίλα αλλά και της Αργεντινής. Η ισχυρή φιγούρα του στους «χωριάτες» τους οποίους οδήγησε στα ημιτελικά και πλέον ο 31χρονος απέχει τρία παιχνίδια από ένα πρώτο μεγάλο τρόπαιο σε 28 χρόνια.