Ο Λούκμαν κέρασε… ασπιρίνες την Μπάγερ και η Αταλάντα σήκωσε την κούπα!

Oι παίκτες της Αταλάντα

i

(Photo by Charles McQuillan - UEFA/UEFA via Getty Images

Ο Λούκμαν κέρασε… ασπιρίνες την Μπάγερ και η Αταλάντα σήκωσε την κούπα!

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:51 - 22.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:38 - 29.05.2024

Ένα τρομερό... Λουκ(μαν) παρουσίασε η Αταλάντα στο Δουβλίνο, εκεί όπου ισοπέδωσε τη Λεβερκούζεν με 3-0, στον τελικό του UEFA Europa League. Χάρη στον Νιγηριανό που ήταν «on fire», η ομάδα του Μπέργκαμο κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο

Ιστορία έγραψε στο Δουβλίνο η Αταλάντα, εκεί όπου... διέσυρε τη Λεβερκούζεν με 3-0. Ένας θρίαμβος που έφερε την υπογραφή του Αντεμόλα Λούκμαν και ο οποίος πρόσφερε στην ομάδα το τρόπαιο του UEFA Europa League, που αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό της ομάδας από τότε που ιδρύθηκε.

Η τυπικά γηπεδούχος πατούσε καλύτερα στα πρώτα λεπτά, ψάχνοντας το γρήγορο γκολ. Αυτό τελικά ήρθε και το έφερε ο Λούκμαν στο 12ο λεπτό, βάζοντας… φωτιά στην κερκίδα της ομάδας του. Ο Ζαπακόστα πάτησε περιοχή από δεξιά, έστρωσε προς το κέντρο της περιοχής και ο Νιγηριανός βγήκε στην πλάτη του Παλάσιος, σκοράροντας για το 1-0 των Ιταλών!

Οι Γερμανοί έψαχναν την αντίδραση, όμως οι παίκτες του Τσάμπι Αλόνσο δεν είχαν καθόλου συγκέντρωση. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Λούκμαν ξανά στο 26ο λεπτό, σκοράροντας για το 2-0 της ομάδας του. 

Ο Αντλί έκανε δυνατό γύρισμα προς το πίσω, ο πρωταγωνιστής των «νερατζούρι» το υποδέχθηκε, «άδειασε» τον Τσάκα και με ένα υπέροχο σουτ σκόραρε για το δεύτερο τέρμα της ομάδας του. Με τη διαφορά να είναι σχετικά μεγάλη, η Λεβερκούζεν προσπάθησε να βγάλει αντίδραση.

Ωστόσο, οι παίκτες των «ασπιρινών» δεν μπορούσαν να πατήσουν καλά στο γρασίδι. Αντιθέτως, η ομάδα που έφτασε κοντά στο γκολ, ήταν ξανά εκείνη του Γκασπερίνι. Στο 43’ ο Ζαπακόστα έβγαλε στον Ντε Κέτελαρ ο οποίος έκανε ένα ωραίο σουτ που μπλόκαρε ο Κόβαρ

Στο β’ ημίχρονο τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ. Η ομάδα του Αλόνσο πάλευε - μάταια - να πάρει κάτι από νωρίς, όμως αδυνατούσε να βρει κενά στην άμυνα. Οι Ιταλοί προσπαθούσαν από πλευράς τους να μην πάρουν περιττά ρίσκα, αφού το προβάδισμα με 2-0 τους χάριζε τίτλο. 

Το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκεια του δευτέρου μέρους δεν είχε τελικές. Χαρακτηριστικό είναι πως η πρώτη έγινε στο 59' και η αμέσως επόμενη ήταν... γκολ στο 75'! Αυτό, φυσικά, πέτυχε ξανά ο Λούκμαν, που έβαλε την υπογραφή του στον θρίαμβο της Αταλάντα. Ο ίδιος πέρασε σαν σταματημένο τον Ταπσόμπα και με μία βολίδα έκανε το τελικό 3-0, εκμεταλλευόμενος την υπέροχη ενέργεια του Σκαμάκα. Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με το σκορ να μην αλλάζει μέχρι το τελικό σφύριγμα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ:

Η Λεβερκούζεν δέχθηκε δύο τέρματα στο πρώτο μισάωρο του αγώνα. Σε αυτό το διάστημα είχε τρομερή έλλειψη συγκέντρωσης, κάνοντας πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις της. Αντίθετα, η Αταλάντα είχε τρομερή ηρεμία, την οποία ήρθαν να ενισχύσουν αυτά τα γκολ που σκόραρε. Εκείνα της έδωσαν τη δυνατότητα να διαχειριστεί το ματς και να μην αφήσει στους Γερμανούς τη δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι τους, κλείνοντας καλά τις ανασταλτικές της γραμμές.

MVP:

Λούκμαν, Λούκμαν, Λούκμαν και με διαφορά. Ακόμα και όταν η ομάδα του δεν δημιουργούσε επιθέσεις, εκείνος ατομικά προσπαθούσε να τις χτίσει από την αριστερή πλερυρά. Βεβαίως, εκτός από τα προαναφερθέντα έκανε το 1-0 φεύγοντας εξαιρετικά από την πλάτη του Παλάσιος,  σκοραρε για το 2-0 «αδειάζοντας» τον Τσάκα και αποτελείωσε τη Λεβρκούζεν με το ασύλληπτο 3-0 του.

ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ: 

Αταλάντα (Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς, Τζαπακόστα, Έντερσον, Κουπμάινερς, Ρουγκέρι, Ντε Κετελέρε, Λούκμαν, Σκαμάκα

Λεβερκούζεν (Αλόνσο): Κόβαρ, Στάνισιτς, Τα, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ, Τζάκα, Παλάσιος, Ινκαπιέ, Βιρτς, Γκριμάλντο, Αντλ