Αυτές είναι οι κορυφαίες σε κερδοφορία ομάδες σύμφωνα με την Deloitte
i

Μάντσεστερ Σίτι/ © Intime

Αυτές είναι οι κορυφαίες σε κερδοφορία ομάδες σύμφωνα με την Deloitte

Πάνος Μαλακτάρης • 12:03 - 20.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Στην πρώτη 20άδα βρίσκουμε ούτε λίγο ούτε πολύ 11 κλαμπ της Premier League, δείτε ποιοί συμπληρώνουν τη σχετική λίστα

Σύντομη εισαγωγή, η Deloitte είναι ίσως η πιο γνωστή εταιρία παγκοσμίως στον τομέα των οικονομικών ελέγχων, αναλύσεων, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκτιμήσεων. Με μια πορεία 178 χρόνων έχει φτιάξει ένα πολύ ισχυρό όνομα. Στα δικά μας τώρα, εδώ και 26 χρόνια κάνει μια ετήσια αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης των ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, δημοσιεύοντας στην αρχή του εκάστοτε ημερολογιακού έτους τη σχετική λίστα. 

Η Premier League έχει ξοδέψει περισσότερα όσο συνολικά το «Big-4» της Ευρώπης - Πού βρίσκεται η Ελλάδα
PREMIER LEAGUE

11:19 - 20.01.2023

Η Premier League έχει ξοδέψει περισσότερα όσο συνολικά το «Big-4» της Ευρώπης - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η Τσέλσι έχει ξεπεράσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Το «Big-4» της Ευρώπης έχει δαπανήσει συνολικά 53 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν ξοδέψει έως τώρα το ποσό των 500.000 ευρώ!

Έτσι και φέτος, όπου μόλις δημοσιοποίησε την κατάταξη για την απερχόμενη σεζόν (2021/22). Η λεγόμενη Football Money League είναι λοιπόν στη διάθεσή μας (σας) με κάποια ονόματα να είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο αναμενόμενα. Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική αποτίμηση αφορά τα κέρδη της κάθε ομάδας, την καθαρή κερδοφορία που έχει ανά σεζόν. Για δεύτερη λοιπόν συνεχή χρονιά βρίσκουμε την Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή, ενώ ακόμη δέκα κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ είναι επίσης παρόντα. 

© www2.deloitte.com

Αθροιστικά, οι 20 αυτές ομάδες κέρδισαν 9,2 δις ευρώ τη σεζόν 2012/22, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 13% σε σχέση με την προηγούμενη. Λογικό, αφού η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα στην μετά λοκ-ντάουν λόγω κόβιντ εποχή απεδείχθη κομβική. Η Σίτι με 731 εκατομμύρια ευρώ είναι πρώτη, ακολουθούμενη από τη Ρεάλ Μαδρίτης (714 εκατομμύρια ευρώ), τη Λίβερπουλ (702 εκατομμύρια ευρώ), την έτερη ομάδα του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ με 689 εκατομμύρια ευρώ και την Παρί σεν Ζερμέν (654 εκατομμύρια ευρώ). 

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως στα 26 χρόνια που εκδίδεται η σχετική λίστα, πάνω από τις μισές ομάδες, 11, είναι από την Πρέμιερ Λιγκ. Όπως ανέφερ και ο Τιμ Μπρίτζ, στέλεχος του αθλητικού τμήματος της Deloitte: «Για πρώτη φορά τα κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ έχουν τη μερίδα του λέοντος στην Football Money League. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν τα άλλα πρωταθλήματα να κλείσουν την ψαλίδα, ή αν η Πρέμιερ θα συνεχίσει να είναι πρακτικά άφθαστη σε επίπεδο κερδοφορίας». 

Παράλληλα, όσο αναμενόμενη ήταν η παρουσία της Newcastle στην λίστα, άλλο τόσο μη αναμενόμενη θα λέγαμε πως είναι η παρουσία της Leeds, με την ομάδα του δυτικού Γιόρκσαϊρ να βρίσκεται εδώ για πρώτη φορά από τη σεζόν 2002/03. Η Έβερτον επίσης αποτελεί μια μικρή έστω έκπληξη, όπως και η Γουεστ Χαμ, με τις υπόλοιπες ομάδες της 20αδας να είναι λίγο πολύ οι αναμενόμενες.