Αυτό είναι το νέο «αφεντικό» του Παναιτωλικού, Μάτσιεκ Καμίνσκι - Η περιουσία 1 δισ. δολαριών και η Έβερτον
i

Νέα εποχή στον Παναιτωλικό / © Sportal

Αυτό είναι το νέο «αφεντικό» του Παναιτωλικού, Μάτσιεκ Καμίνσκι - Η περιουσία 1 δισ. δολαριών και η Έβερτον

Κώστας Τόπας 13:50 - 08.12.2022 / Ανανεώθηκε: 14:02 - 08.12.2022

Ο Μάτσιεκ Καμίνσκι με προσωπική περιουσία 1 δισ. δολάρια είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού και τo Sportal.gr παρουσιάζει το προφίλ του Αμερικάνου επιχειρηματία.

Ο Παναιτωλικός αλλάζει χέρια, καθώς ο Φώτης Κωστούλας πούλησε τις μετοχές του, με την οικογένεια Καμίνσκι, που δραστηριοποιείται στην Αμερική και έχει πολωνική καταγωγή, να είναι η νέα ιδιοκτήτρια των «καναρινιών».

Ποιος είναι όμως ο νέος ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού, Μάτσιεκ Καμίνσκι;

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Μάτσιεκ Καμίσνκι, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του real estate στις ΗΠΑ,  έφτασε μια «ανάσα» από την αγορά της Έβερτον, αντί 450 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συζητήσεις με τον μεγαλομέτοχο των «ζαχαρωτών» Φαρχάντ Μοσίρι, έτρεχαν γι' αρκετούς μήνες και πέρασαν από πολλά στάδια, λόγω της πρόσφατης αστάθειας στη χρηματοπιστωτική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών «ναυάγησαν» και τελικά η Έβερτον παρέμεινε στα χέρια του Μοσίρι.

Ωστόσο, ο Καμίνσκι παρέμεινε σε επαφή με τον Μοσίρι, ο οποίος ακόμα και σήμερα προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να βοηθήσουν να πληρωθεί το νέο στάδιο της Έβερτον, αξίας 550 εκατομμυρίων λιρών, που βρίσκεται υπό κατασκευή στην προβλήτα Μπράμλεϊ-Μουρ.

Ο Ματσιέκ Καμίνσκι, ο οποίος έχει την έδρα των επιχειρήσεών του στη Μινεσότα είχε υποβάλει προσφορές στο παρελθόν μαζί με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πίτερ Κένιον, τον επενδυτικό τραπεζίτη Μάικλ Κλάιν και τον Τζον Θόρντον, πρόεδρο της Barrick Gold. Εντούτοις, ο Καμίνσκι δεν συνεργάζεται πλέον με τους τρεις παραπάνω, όπως ανέφεραν συνεργάτες του Αμερικανού επιχειρηματία. Ο νέος ιδιόκτητης του Παναιτωλικού ήταν πρώην διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων στην Πολωνία και δημιούργησε την περιουσία του σε επενδύσεις ακινήτων γραφείων στη Μινεάπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Μινεσότα και στη μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο «MG» γεννήθηκε στην Πολωνία και αποφοίτησε με πτυχίο Βιολογίας και Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Αυτή τη στιγμή είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Kaminski Asset Management, Inc με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία διαχείρισης διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων, έχοντας σημαντικό λόγο στο χρηματιστήριο. Ο Καμίνσκι υπηρετεί επίσης ως Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου για το Kaminski Poland Fund, όπου προσφέρει επενδυτικές συμβουλές μέσω της διαχείρισης ιδιωτικών λογαριασμών στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Ασχολείται με τον επενδυτικό χώρο τα τελευταία 15 χρόνια. Η προσωπική του περιουσία φτάνει περίπου ένα δισεκατομμύρια δολάρια, με την οικογένειά του ωστόσο να μην έχει υπόβαθρο ιδιοκτησίας άλλων αθλητικών συλλόγων ή franchise.

Ωστόσο, τον περασμένοι Ιούνιο οι Times ανέφεραν ότι ο Καμίνσκι ίδρυσε μια επιχείρηση, την KAM Sports, από την οποία αγοράζει μια σειρά αθλητικών ρούχων και δικαιώματα Μέσων ενημέρωσης, με την Έβερτον στην κορυφή. Υποστηρίζεται ότι ο Καμίνσκι ήταν κοντά στο να εξαγοράσει την Έβερτον θα εκτελούσε χρέη πλειοψηφικού μετόχου και διευθυντή, ενώ ο γιος του, Μιχαήλ, εγγεγραμμένος στέλεχος της KAM Sports, που αποτελεί το επενδυτικό όχημα για την εξαγορά, θα είχε επίσης θέση στο διοικητικό συμβούλιο.