Ήρθε για τον Καραπιάλη, πήρε τον Τσιάρτα: Όταν ο «μάγος» έγινε «El Mago» και ο σερβιτόρος τον έστειλε στη Σεβίλλη (vid)

Βασίλης Τσιάρτας

i

©Intime

Ήρθε για τον Καραπιάλη, πήρε τον Τσιάρτα: Όταν ο «μάγος» έγινε «El Mago» και ο σερβιτόρος τον έστειλε στη Σεβίλλη (vid)

Κώστας Τόπας 12:30 - 31.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:31 - 31.05.2023

Ο τελικός του Europa League, μεταξύ της Σεβίλλης και της Ρόμα συγκεντρώνει όλα τα φώτα πάνω του και ο Βασίλης Τσιάρτας έχει να θυμάται τα χρόνια που αγωνιζόταν στους Ανδαλουσιάνους με τους οποίους κατάφερε να γράψει ιστορία και να γίνει αγαπητός στον κόσμο της ισπανικής ομάδας.

Το Europa League ρίχνει «αυλαία» το βράδυ της Τετάρτης (31/05, 22:00), με τον μεγάλο τελικό στο «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης, μεταξύ της Σεβίλλης και της Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο.

Στον δρόμο για τον τελικό, οι Σεβιγιάνοι, που έχουν βρει τον τρόπο να πρωταγωνιστούν στη διοργάνωση μετρώντας 6 κατακτήσεις, κατάφεραν να αποκλείσουν σπουδαίες ομάδες, όπως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φενερμπαχτσέ, Αϊντχόφεν, ενώ μετά τους «κόκκινους διαβόλους», απέκλεισαν και την Γιουβέντους, ύστερα από μια ματσάρα – θρίλερ που κρίθηκε στην παράταση με 2-1 και σκόρερ όλων των γκολ παίκτες που μπήκαν ως αλλαγή.

Πλέον άπαντες στρέφουν την προσοχή τους στον αποψινό τελικό και ιδιαίτερα ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τον σύλλογο της Σεβίλλης. Κι αυτός δεν είναι άλλος πέρα από τον Βασίλη Τσιάρτα. ο οποίος γεννήθηκε στις 12 Νοέμβρη του 1972 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και αποτέλεσε ένα από τα καλυτέρα «10αρια» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τον Δεκέμβρη του 1992, ο Βασίλης Τσιάρτας έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, η οποία τότε είχε προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ξεχώρισε αμέσως για την άψογη τεχνική του κατάρτιση και στα τρεισήμισι χρόνια που φόρεσε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, έκανε πράγματα και θαύματα. Σε 98 ματς πέτυχε 37 γκολ και χάρισε στιγμές σπάνιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς. Στην Ένωση έμεινε έως το 1996, όπου τότε «μετανάστευσε» στην Ισπανία για να παίξει στη Σεβίλλη.

Η ατάκα του σερβιτόρου για τον «νεαρό Βασίλη»

Βασίλης Τσιάρτας ©Intime

Προτού ο «El Mago», όπως τον αποκαλούν πλέον σε όλη την Ισπανία φορέσει τη φανέλα της Σεβίλλης, άνθρωποι των Ανδαλουσιανών είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα για τον Βασίλη Καραπιάλη, ο οποίος έπαιζε ήδη πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης Τσιάρτας ήταν τότε 24 ετών και αν και είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσει με τη φανέλα της ΑΕΚ, οι Ισπανοί αγνοούσαν την ύπαρξή του. Ωστόσο, ένας σερβιτόρος τους είχε ρωτήσει: «Γιατί δεν βλέπετε τον άλλο νεαρό Βασίλη της ΑΕΚ;» 

Με αυτόν τον τρόπο σκάουτερ της Σεβίλλης έβαλαν στο μπλοκάκι τους τον Βασίλη Τσιάρτα, τον παρακολούθησαν, με τον ένταξαν στο δυναμικό της ομάδας τους. Φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της Ανδαλουσίας για τέσσερα χρόνια και έφτασε να απασχολήσει κι άλλες ομάδες. Οταν πάτησε για πρώτη φορά το χορτάρι του «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», πρόλαβε να χαζέψει τους φιλάθλους σηκώνοντας με 12 διαφορετικούς τρόπους την μπάλα μέσα σε πέντε λεπτά. «Φαινόταν σα να της μίλαγε», θα γράψει την επόμενη μέρα εκστασιασμένος ο δημοσιογράφος της Marca.

«Όταν έπαιζα στην Ισπανία με ήθελαν η Θέλτα και η Ρεάλ, αλλά δεν έγινε τελευταία στιγμή», είχε αναφέρει πολλά χρόνια αργότερα ενώ για το ενδιαφέρον της Σεβίλλης για τον Βασίλη Καραπιάλη και τον σερβιτόρο είχε πει στην ισπανική El Pais:

«Όπως μου είπαν, η Σεβίλλη ήρθε στην Ελλάδα για να δει τον μέσο του Ολυμπιακού, Καραπιάλη. Τους άκουσε ένας σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο και τους είπε να πάρουν έναν μικρό της ΑΕΚ. Ξεκίνησαν να με βλέπουν και με έκλεισαν. Όταν πήγα στη Σεβίλλη, δεν ήξερα τίποτα για την ομάδα. Το μόνο που ήξερα ήταν που βρίσκεται στο χάρτη και ότι ο Μαραντόνα είχε παίξει εκεί», τόνισε ο Τσιάρτας σε εκείνη τη συνέντευξη. 

Το απόλυτο βίντεο με όλα τα γκολ του στην Ανδαλουσία

Στη Σεβίλλη, παρά το πέρασμα του χρόνου, είναι ιδιαίτερα αγαπητός καθώς συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να ανέβει η ομάδα στην Primera Division το 1998. Ο Βασίλης Τσιάρτας αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στην ισπανική ομάδα. Από την περίοδο 1996-97 μέχρι και την περίοδο 1999-2000. Τον πρώτο και τον τελευταίο χρόνο αγωνίστηκε στην La Liga, παίζοντας σε 65 παιχνίδια, στα οποία σημείωσε 18 τέρματα. 

Τις άλλες δυο χρονιές αγωνίστηκε στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, έπαιξε σε 75 παιχνίδια πετυχαίνοντας 26 γκολ. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έδωσε συνολικά 54 ασίστ στους συμπαίκτες του. Διετέλεσε αρχηγός της ομάδας και λόγω της ποδοσφαιρικής του αξίας οι φίλαθλοι της Σεβίλλης του χάρισαν το παρατσούκλι «el mago». Στην τετραετή καριέρα του στην Ανδαλουσία σκόραρε 46 γκολ σε 142 επίσημα ματς.

Υμνοι για τον Τσιάρτα

Οπως είχε πει ο προπονητής του στη Σεβίλλη, Μάρκος Αλόνσο: «Αυτά που κάνει ο Βασίλης με την μπάλα είναι μαγικά. Δημιουργία, τελική πάσα, δεν μπορεί να κάνει άλλος»

Οι 100 κορυφαίοι παίκτες στην ιστορία της Σεβίλλης, όπως τους ψήφισε η λαϊκή βάση του συλλόγου το 2005 στην εκατονταετηρίδα, με το όνομα του Βασίλη Τσιάρτα να βρίσκεται κάτω δεξιά

«Έχει το πιο επικίνδυνο κόρνερ που έχω δει στη ζωή μου», τόνισε από την πλευρά του ο Λόμπο Καράσκο, παλιός διεθνής παίκτης της Μπαρτσελόνα και σχολιαστής.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε ότι τα φάουλ του είναι μισά γκολ, αφού πηγαίνουν πάντα μέσα», ανέφερε ο Μάικλ Ρόμπινσον, βετεράνος της Λίβερπουλ και παρουσιαστής αθλητικής εκπομπής στο Canal+.

«Το δεκάρι της Σεβίλλης είναι ένας παίκτης που θα έπρεπε να ασχοληθεί μαζί του η Ρεάλ», παραδέχθηκε ο μεγάλος Αλφρέδο Ντι Στέφανο, επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τσιάρτας άφησε το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην A’ Εθνική είχε 195 συμμετοχές με 80 τέρματα, στους αγώνες Κυπέλλου 24 συμμετοχές με 12 τέρματα και στην Ευρώπη 49 συμμετοχές με 10 τέρματα. Συνολικά ο Βασίλης Τσιάρτας μαζί με την παρουσία του στο εξωτερικό συμμετείχε σε 434 αγώνες πρωταθλήματος σκοράροντας 148 τέρματα και αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι δεν αποβλήθηκε ποτέ στην καριέρα του.

Tags: