Ο αήττητος Μουρίνιο φουλάρει για το 6 στα 6 – Όλοι οι τελικοί του Special One (vids)

Ζοσέ Μουρίνιο

i

©Intime

Ο αήττητος Μουρίνιο φουλάρει για το 6 στα 6 – Όλοι οι τελικοί του Special One (vids)

Γιώργος Σακελλαρίου 08:55 - 31.05.2023 / Ανανεώθηκε: 08:59 - 31.05.2023

Ο Πορτογάλος τεχνικός Ζοσέ Μουρίνιο δεν έχει χάσει ευρωπαϊκή μάχη την άνοιξη. Στον τελικό του Europa League Σεβίλλη – Ρόμα κυνηγάει το 6 στα 6 και να σπάσει την κυριαρχία των Ισπανών στη διοργάνωση.

Η Σεβίλλη είναι η κυρίαρχος του Europa League.

Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Στον δρόμο για τον τελικό του Europa League απέκλεισε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους. Σε σεζόν που πάλευε εντός συνόρων για πολύ καιρό ν’ αποφύγει την επικίνδυνη ζώνη. Μπορεί να τις βάλει κάποιος φρένο στον συγκεκριμένο θεσμό;

Η απάντηση έρχεται αβίαστα. Ο Special One. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο τεχνικός της Ρόμα. Ο Πορτογάλος τεχνικός που γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον συνάδελφό του εδώ και δύο δεκαετίες τι σημαίνει τελικός. Ο προπονητής που δεν έχει χάσει ευρωπαϊκό τελικό. Για την ακρίβεια δεν έχει χάσει την άνοιξη. Μετράει τρεις χαμένους, αλλά Αύγουστο συνήθως, για το UEFA Super Cup.

Ο Μουρίνιο, ο οποίος στις 23 του περασμένου Γενάρη έκλεισε τα 60. Στα 20 τελευταία χρόνια της ζωής του πήγε σε 31 τελικούς μ’ αυτόν της Ρόμα κόντρα στη Σεβίλλη. Τον άφησαν να παίξει τους 30. Σ’ έναν δεν ήταν στον πάγκο γιατί απομακρύνθηκε λίγες μέρες νωρίτερα. Σε πολλούς μπορεί να μην αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού που επιλέγει. Κανείς, όμως, όποιος κι αν είναι αυτός, οπαδός, δημοσιογράφος, «προπονητής της εξέδρας», του πληκτρολογίου, παράγοντας, παίκτης, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το βιογραφικό του. Να μην παραδεχθεί ότι έχει τον τρόπο να πετύχει.

Στη διαδρομή του, ειδικά μετά τη θητεία στη Ρεάλ Μαδρίτης, άκουσε πολλά. Τον αποκάλεσαν παρωχημένο, εγωιστή, αλαζόνα. Ορισμένες φορές με όσα λέει προκαλεί αντιδράσεις και ενισχύει την άποψη για το «εγωιστής» και «αλαζόνας». Το σίγουρο είναι ότι ο κάθε τεχνικός ζηλεύει τις επιτυχίες του. Τα μεγάλα ματς που έχει παίξει. Αυτά που εκτινάσσουν την αδρεναλίνη.

«Φέρτε μου τους… γέρους»

Όταν αποφασίσει ο Μουρίνιο να βάλει τέλος σ’ αυτή τη χρυσή καριέρα και θελήσει να γράψει την αυτοβιογραφία του, θα χρειαστούν τόμοι. Με αντιδράσεις, δηλώσεις, τσακωμούς με δικούς του παίκτες, με αντίπαλους ποδοσφαιριστές, με αντίπαλους προπονητές. Δεν αρέσκεται στα 15 λεπτά δημοσιότητας. Όλα τα φώτα πρέπει να είναι στραμμένα πάνω του. Μέχρι και σε ball boy μοίρασε συγχαρητήρια, γιατί έδωσε γρήγορα τη μπάλα με τον Ολυμπιακό να μην έχει οργανωθεί και την Τότεναμ να βρίσκει γκολ.

Είναι ο προπονητής που όταν τον ρωτούν σε συνεντεύξεις Τύπου και νιώθει άβολα, απαντάει με ερώτηση. Και τότε βάζει τον συνομιλητή του με την πλάτη στον τοίχο. Με της ηλικίες δεν έχει θέμα. Θα βάλει 18χρονους, θα βάλει και 40χρονους. Όποιος του κάνει τη δουλειά. «Δώστε μου όλους τους “γέρους”. Κριστιάνο Ρονάλντο, Μέσι, Ντρογκμπά, Λάμπαρντ, Τέρι, Ράμος, Μπόατενγκ, Ντάνι Άλβες, Μόντριτς. Νόιερ, Ινιέστα. Θα πάρω το πρωτάθλημα, το Champions League και θα είμαι ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς μ’ αυτούς», είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει Ρόμα για να μην βρει στον δρόμο του τον Άγιαξ – Οι πιθανοί αντίπαλοι και τα playoffs του Europa League
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:56 - 29.05.2023

Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει Ρόμα για να μην βρει στον δρόμο του τον Άγιαξ – Οι πιθανοί αντίπαλοι και τα playoffs του Europa League

Ο Άγιαξ ενδέχεται να είναι στους πιθανούς αντιπάλους, γι’ αυτό ο Ολυμπιακός ελπίζει σε κατάκτηση του Europa League από τη Ρόμα για να γλιτώσει τους Ολλανδούς κι έναν γύρο στα προκριματικά.

Οι ευρωπαϊκοί τελικοί

Ο 60χρονος Πορτογάλος κατάφερε να πάει σε τελικό με πολλές ομάδες που προπόνησε. Το πέτυχε με επτά ομάδες. Τις Πόρτο, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Ρόμα. Στη Μπενφίκα (διαδέχθηκε τον Χάινκες το 2000) έμεινε για δέκα ματς, διότι είχε διαμάχη με τον τότε πρόεδρο Μανουέλ Βιλαρίνιο. Ενδεχομένως να είχε γραφτεί διαφορετικά η ιστορία τους «Αετούς της Λισαβόνας» αν έμενε.

Με τις τέσσερις από τις επτά ομάδες που αναφέραμε, έχει πάει σε ευρωπαϊκό τελικό. Αυτός κόντρα στη Σεβίλλη, θα είναι ο ένατος ευρωπαϊκός τελικός. Αλλά ο έκτος που δίνει το πιο βαρύ τρόπαιο. Αυτό της άνοιξης. Ο «αθεόφοβος» έχει 5 στα 5 και κόντρα στους Ισπανούς θέλει το 6 στα 6. Αήττητος την άνοιξη. Πότε ηττήθηκε; Σε τρεις τελικούς, όλοι για το Super Cup UEFA.

Ο Παναθηναϊκός

Η πορεία του για την κατάκτηση της κορυφής είχε και πράσινο χρώμα. Το 2003 στον πρώτο του ευρωπαϊκό τελικό με την Πόρτο νίκησε τη Σέλτικ για το Κύπελλο UEFA (πρώην Europa League) με 3-2 στην παράταση.

Ο τελικός έγινε στη Σεβίλλη στις 21/5/13. Η πρώτη κούπα ήταν στο γήπεδο της Μπέτις. Στους «πράσινους» της ισπανικής πόλης θέλει να δώσει χαρά, κατακτώντας το τρόπαιο κόντρα στη «μισητή» Σεβίλλη. Για να φτάσει τότε στον τελικό χρειάστηκε να πικράνει τους πράσινους του Παναθηναϊκού. Ηττήθηκε 1-0 εντός έδρας από ένα εκπληκτικό «τριφύλλι», αλλά βρήκε τον τρόπο στη ρεβάνς, στο «ηφαίστειο» της Λεωφόρου και πήρε την πρόκριση με 2-0 στην παράταση.

Την επόμενη σεζόν έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Πήγε στον τελικό, που έγινε στο Γκεζελκίρχεν, στην έδρα της Σάλκε, στις 26/5/04. Η τρομερή Πόρτο διέλυσε 3-0 τη Μονακό του Έλληνα άσου Άκη Ζήκου και ο Μουρίνιο πλέον ήταν διακαής πόθος όλων των μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης.

Τον κέρδισε η Τσέλσι. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς τον πήρε στο Λονδίνο κι εκεί έζησε τα πάντα εκτός από έναν ευρωπαϊκό τελικό. Αναγνωρίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, κατέκτησε την κορυφή του, έπαιξε τελικούς, άλλους κέρδισε, άλλους έχασε, αλλά δεν μπόρεσε να πάει σε ευρωπαϊκό τελικό.

Η Ίντερ

Μετακόμισε στη συνέχεια στην Ιταλία. Με την αγαπημένη του Ίντερ, κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Αφού πάλι συνάντησε έναν χρόνο νωρίτερα τον Παναθηναϊκό, που του έσπασε το αήττητο στην Ευρώπη. Με την Πόρτο είχε χάσει εντός το 2003, νίκησε στη Λεωφόρο. Τη σεζόν 2008-09 νίκησε σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, ηττήθηκε στο Μιλάνο…

Πήγε, λοιπόν, με τους «νερατζούρι» στον τελικό το 2010. Μία σύγκρουση που έγινε στο «σπίτι» της Ρεάλ, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στις 22/5/10 με αντίπαλο τη Μπάγερν. Για να πάει εκεί, απέκλεισε την Μπαρτσελόνα. Δέχθηκε, μάλιστα, έντονη κριτική για «πούλμαν» στο Καμπ Νου. Αποτέλεσμα; Πήγε στον τελικό και με τον Μιλίτο πρωταγωνιστή η Ίντερ υπέταξε την Μπάγερν σχετικά άνετα με 2-0. Οπότε ό,τι και να ισχυριστεί κάποιος για πούλμαν ή όχι, το αποτέλεσμα μετράει. Και αυτό έγραψε ότι ο Μουρίνιο πήρε το δεύτερο και τελευταίο μέχρι στιγμής, τρόπαιο του Champions League.

Η Γιουνάιτεντ

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα. Γι’ αυτό πήγε και για τη μεγάλη κούπα. Πήγε, όμως, σε ευρωπαϊκό τελικό. Κόντρα στον Άγιαξ. Στις 24/5/17 στην Στοκχόλμη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε 2-0 κι ενώ είχε αρκετές απουσίες, μεταξύ άλλων και τον Ιμπραϊμοβιτς και κατέκτησε το Europa League.

Ο Μουρίνιο πανηγύρισε μία φορά το παλιό UEFA, δύο το Champions League και μία το Europa League.

Η Ρόμα

Σιγά μην του ξέφευγε το Conference League. Πήγε με τη Ρόμα την περασμένη σεζόν στα Τίρανα με αντίπαλο τη Φέγενορντ. Στον τελικό που έγινε στις 25/5/22 η Ρόμα νίκησε 1-0 τους μαχητικούς Ολλανδούς και ο Μουρίνιο έγραψε ιστορία, αφού κατέκτησε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο πρώτος που πήρε Champions League, Europa League και Conference League.

Το ψεγάδι

Φυσικά κανείς δεν είναι τέλειος. Αναφέραμε ότι από τον Special One, λείπει το Super Cup Ευρώπης! Αλλά σ’ αυτό η στενοχώρια είναι μικρότερη. Το ψεγάδι στην απίστευτη καριέρα του είναι ότι δεν πήγε ευρωπαϊκό τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης και με την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς. Όταν αποχώρησε, ξεκίνησε τη νέα αυτοκρατορία η «Βασίλισσα»…

Οι διακρίσεις

Ο Μουρίνιο εργάστηκε στο ξεκίνημά του στη Λεϊρία και δεν ήταν απλό να παίξει σε τελικό. Κι όμως, έβαλε τις βάσεις κι αφού πήγε στην Πόρτο, πέτυχε τη Λεϊρία σε τελικό Κυπέλλου! Ο τεχνικός των 30 και πλέον τίτλων, προσωπικών και με τις ομάδες του. Των 31 τελικών. Αλλά όπως αναφέραμε, νωρίτερα, αυτός κόντρα στη Σεβίλλη θα είναι ο 30ός. Το 2021 οδήγησε την Τότεναμ στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Νίκησε εντός στον ημιτελικό 2-0 τη Μπρέντφορντ, αλλά έξι μέρες (19/4/21) πριν τον τελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι (έχασε η Τότεναμ 1-0) στις 25/4/21, απολύθηκε από τους Λονδρέζους. Δεν απολύεις τον Μουρίνιο πριν από τελικό ό,τι κι αν έχει γίνει…

Αναλυτικά οι διακρίσεις του Μουρίνιο: 4 φορές καλύτερος προπονητής 2003, 2004, 2009, 2011. Τρία πρωταθλήματα Αγγλίας με την Τσέλσι: 2004-05, 2005-06, 2014-15. Δύο Champions league: 2009-10 Ίντερ, 2003-04 Πόρτο. Ένα Κύπελλο Αγγλίας με την Τσέλσι 2006-07. Τέσσερα Λιγκ Καπ Αγγλίας: 2004-05 Τσέλσι, 2006-07 Τσέλσι, 2014-15 Τσέλσι, 2016-17 Μάντσεστερ Γ.

Ένα πρωτάθλημα Ισπανίας: 2011-12 Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα Κύπελλο Ισπανίας: 2010-11 Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας: 2012-13 Ρεάλ Μαδρίτης. Δύο πρωταθλήματα Ιταλίας με την Ίντερ: 2008-09, 2009-10. Ένα Κύπελλο Ιταλίας με την Ίντερ 2009-10. Ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας με την Ίντερ 2008-09. Δύο πρωταθλήματα Πορτογαλίας με την Πόρτο: 2002-03, 2003-04. Ένα Κύπελλο Πορτογαλίας με την Πόρτο: 2002-03. Ένα Europa League: 2016-17 Μάντσεστερ Γ. Ένα Κύπελλο UEFA: 2002-03 Πόρτο. Ένα Σούπερ Καπ Πορτογαλίας με την Πόρτο το 2003. Δύο Community Shield: 2005-06 με την Τσέλσι, 2016-17 με τη Μάντσεστερ Γ. Ένα Europa Conference League με τη Ρόμα 2021-22.

Συνολικά, στην καριέρα του έχει πάει σε 6 τελικούς με την Πόρτο, σε 9 με την Τσέλσι, σε 5 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε 4 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, σε 4 με την Ίντερ και σε 2 με τη Ρόμα. Πήγε και σε έναν με την Τότεναμ, αλλά δεν πρόλαβε να βρεθεί στον πάγκο.