Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει Ρόμα για να μην βρει στον δρόμο του τον Άγιαξ – Οι πιθανοί αντίπαλοι και τα playoffs του Europa League

Οι παίκτες του Ολυμπιακού ελπίζουν στη Ρόμα.

i

©intime

Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει Ρόμα για να μην βρει στον δρόμο του τον Άγιαξ – Οι πιθανοί αντίπαλοι και τα playoffs του Europa League

Γιώργος Σακελλαρίου 10:56 - 29.05.2023 / Ανανεώθηκε: 11:56 - 29.05.2023

Ο Άγιαξ ενδέχεται να είναι στους πιθανούς αντιπάλους, γι’ αυτό ο Ολυμπιακός ελπίζει σε κατάκτηση του Europa League από τη Ρόμα για να γλιτώσει τους Ολλανδούς κι έναν γύρο στα προκριματικά.

Τα νέα από την Ολλανδία δεν ήταν και τα καλύτερα για τον Ολυμπιακό.

Ο Άγιαξ την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε εκτός έδρας 3-1 από τη Τβέντε και έτσι θα παίξει στα playoffs του Europa League. Εκεί που θέλει να βρίσκεται ο Ολυμπιακός, αφού περάσει από τον τρίτο προκριματικό της διοργάνωσης.

Η ομάδα του Άμστερνταμ δεν έκανε καλή σεζόν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένας αντίπαλος που κανείς ελληνικός σύλλογος δεν θέλει στον δρόμο του. Φυσικά, θα μπορούσε να είναι στη θέση του η Αϊντχόφεν, που επίσης είναι μία παραδοσιακή δύναμη στην Ευρώπη. Με το νέο σύστημα της UEFA στα playoffs του Europa League, ο Άγιαξ αναμένεται να είναι αντίπαλος των Πειραιωτών, όπως και η αυστριακή Λασκ, αλλά και η σερβική Τσουκαρίτσκι μετά τις εξελίξεις στα δύο πρωταθλήματα.

Θέλει Ρόμα

Το πρώτο ευνοϊκό σενάριο για να βρεθεί ο Ολυμπιακός στα playoffs τον ερχόμενο Αύγουστο «κάηκε». Η Ίντερ τερμάτισε σε θέση Champions League κι ακόμα κι αν κατακτήσει το «τρόπαιο» δεν αδειάζει θέση για το Europa. Θα έπρεπε οι «νερατζούρι» να πάρουν τον τίτλο και να τερματίσουν σε θέση Europa, ώστε να αδειάσει μία θέση και να προβιαστεί ο Ολυμπιακός από τον τρίτο προκριματικό στα playoffs.

Το δεύτερο σενάριο είναι το πιο εφικτό. Θέλει να κατακτήσει η Ρόμα το Europa League κόντρα στη Σεβίλλη και να καταλάβει θέση στο πρωτάθλημα για την ίδια διοργάνωση. Έτσι, η ομάδα του Μουρίνθιο θα πάρει το εισιτήριο που δίνει η κούπα για τους ομίλους του Champions League και το εισιτήριο του Europa θ’ αφαιρεθεί από την Ολλανδία και θα καταλήξει στην Ελλάδα, δηλαδή στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα πάρει τη θέση του Άγιαξ στα playoffs.

Την τελευταία αγωνιστική η Ρόμα (60 βαθμούς) παίζει εντός με τη Σπέτσια που κινδυνεύει (31 βαθμούς πάνω από τη ζώνη, όσους και η Βερόνα που είναι τρίτη από το τέλος). Η Αταλάντα που επίσης είναι σε θέση Europa League με 61 βαθμούς, θα υποδεχθεί την αδιάφορη Μόντσα και η Γιουβέντους που μετά την αφαίρεση βαθμών και την ήττα από τη Μίλαν έχει 59 βαθμούς και είναι έση για το Conference League, φιλοξενείται από την επίσης αδιάφορη Ουντινέζε. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θέλει τη Ρόμα κάτοχο του Europa League και στο πρωτάθλημα να παραμείνει σε θέση που οδηγεί στην ίδια διοργάνωση κι όχι να την προσπεράσει η Γιουβέντους.

Οι ημερομηνίες

Να θυμίσουμε ότι αν οι «ερυθρόλευκοι» ξεκινήσουν από τον 3ο προκριματικό γύρο, τότε θα αγωνιστούν την Πέμπτη 10 Αυγούστου και η ρεβάνς θα γίνει στις 17 Αυγούστου. Τον αντίπαλό τους θα τον μάθουν στην κλήρωση στις 24 Ιουλίου. Στα playoffs θα ματς θα είναι Πέμπτη 24 Αυγούστου και Πέμπτη 31 Αυγούστου, ενώ η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 7 Αυγούστου. Για τη φάση των ομίλων η κλήρωση θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου και τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Στον 3ο προκριματικό ο Ολυμπιακός έχει τους εξής πιθανούς αντιπάλους: Τον ηττημένο από τον 2ο προκριματικό του League Path (οι δεύτεροι) του Champions League. Εκεί είναι ο δεύτερος του Βελγίου, ο δεύτερος της Ουκρανίας, ο Παναθηναϊκός και ο δεύτερος της Ελβετίας, δηλαδή τη Λουγκάνο ή τη Σερβέτ. Αν αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός, βγαίνει φυσικά από το κάδρο, διότι δεν γίνεται να αντιμετωπίσουν ομάδα από την ίδια χώρα τόσο νωρίς και ουσιαστικά γίνεται «ορισμός» με την άλλη ομάδα που θ’ αποκλειστεί. Φυσικά, μπορεί να πέσει με ουκρανική ομάδα τη Ντνίπρο ή τη Ζόρια που ισοβαθμούν και βελγική με τις Αντβέρπ, Ζιλουάζ να ισοβαθμούν κι έναν πίσω είναι η Γκενκ, αν φυσικά αποκλειστούν στον 2ο προκριματικό του Champions League.

Τα playoffs

Στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός προκριθεί στα playoffs του Europa League, θα μπει στο Priority 4 της κλήρωσης με την άλλη ομάδα που θα προκριθεί από τον 3ο γύρο του Europa League και τον κυπελλούχο Ελβετίας. Τότε, θα παίξει με ομάδα από το Priority 1 κι εκεί υπάρχουν οι εξής έξι αντίπαλοι: Άγιαξ (Ολλανδία), ΛΑΣΚ (Αυστρία), Αντβέρπ ή Γκενκ ή Σεν Ζιλουάζ (Βέλγιο), Ζόρια ή Ντνίπρο (Ουκρανία), Αμπερντίν ή Ινβερνές (Σκωτία), Τσουκαρίτσκι (Σερβία).

Στο Priority 2 (προτεραιότητα 2 θα υπάρχουν επίσης 6 ομάδες). Οι ηττημένες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, το μονοπάτι πρωταθλητών. Ανάμεσά τους μπορεί να είναι η Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 34.500 και η ΑΕΚ με 11.000.

Στο Priority 3 θα είναι πέντε ομάδες, αυτές που θα περάσουν από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Στο Priority 4 που βρίσκεται ο Ολυμπιακός, θα είναι τρεις ομάδες. Οι δύο που θα περάσουν από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και Σερβέτ (6.335) ή Λουγκάνο (6.335) ή Λουκέρνη (6.335) - Κυπελλούχος ή τρίτη Ελβετίας.

Για τις ανάγκες της κλήρωσης, λοιπόν, θα βγουν τρεις ομάδες από τις έξι στο Priority 1 για να κληρωθούν με εκείνες του Priority 4. Εκεί πλην του Ολυμπιακού, μπορεί να είναι ο Παναθηναϊκός αν αποκλειστεί στον 2ο προκριματικό του Champions League και προκριθεί από τον 3ο του Europa.