Τι θέση θα είχε η Ελλάδα στην UEFA αν ίσχυε μόνο η μέχρι τώρα βαθμολογία;

Τι θέση θα είχε η Ελλάδα στην UEFA αν ίσχυε μόνο η μέχρι τώρα βαθμολογία;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 00:31 - 03.09.2023

Πολύ καλύτερα θα ήταν τα πράγματα για την Ελλάδα, αν στο ranking της UEFA ίσχυαν μόνο οι μέχρι τώρα βαθμοί που συγκεντρώθηκαν από τις ομάδες της χώρας μας.

Η Ελλάδα τη φετινή σεζόν έχει τέσσερις εκπροσώπους και ελπίζει μέσα από αυτούς να αναρριχηθεί στην βαθμολογία της UEFA, έχοντας στο στόχαστρο τη 15η θέση της κατάταξης. Ο λόγος δεν είναι άλλος φυσικά από το γεγονός πως η χώρα μας θέλει να ξαναβγάλει πέντε ομάδες - μετά το «διάλλειμα» της χρονιάς 2024/25 - από τη σεζόν 2025/26. 

Για την ώρα, βρίσκεται 19η έχοντας 23.125 πόντους, οπότε αναλογίζεται κανείς πως η αποστολή - ειδικά μετά τις κληρώσεις των ελληνικών ομάδων - δεν είναι και πολύ εύκολη. 

Ωστόσο, τι θα συνέβαινε αν στη UEFA ίσχυε μόνο η βαθμολογία που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής και όχι όλων των προηγούμενων σεζόν; Για την Ελλάδα αυτό θα ήταν το ιδανικότερο σενάριο, αφού τη δεδομένη στιγμή καταλαμβάνει τη 12η θέση! Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η χώρα μας όχι απλά θα έβγαζε πέντε εκπροσώπους, αλλά όλοι τους θα είχαν εξαιρετική θέση στα προκριματικά. 

© UEFA

Πιο αναλυτικά, στα προκριματικά του καλοκαιριού η Ελλάδα συγκέντρωσε 3000 βαθμούς στο σύνολο. Ο ΠΑΟΚ αποτελεί τον σύλλογο που έχει προσφέρει τους περισσότερους πόντους (1000) έως τώρα, έχοντας τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ ακολουθεί ο Ολυμπιακός (700) με τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Την τρίτη θέση μοιράζονται Παναθηναϊκός και Άρης με 500 βαθμούς, ενώ τελευταία είναι η ΑΕΚ με 300 πόντους. 

Μεγάλη κερδισμένη θα ήταν η Τουρκία η οποία στο σύνολο συγκέντρωσε 6.250 βαθμούς, στη δεύτερη και την τρίτη θέση θα βρίσκονταν οι Δανία και Βέλγιο με 4.000 πόντους η κάθε μία, τέταρτη θα ήταν η Πολωνία με 3.875, πέμπτη η Ισλανδία με 3833, έκτη η Ολλανδία με 3.800, έβδομη η Ρουμανία 3.250, όγδοο το Ισραήλ με 3.250, ενώ παρέα με την Ελλάδα στους 3.000 βαθμούς βρίσκονται οι Κύπρος, Νορβηγία και Πορτογαλία. 

«Σκέψεις της UEFA να αλλάξει μέρα στο Ολυμπιακός - Γουέστ Χαμ ή στο Παναθηναϊκός - Ρεν»
EUROPA LEAGUE

13:14 - 02.09.2023

«Σκέψεις της UEFA να αλλάξει μέρα στο Ολυμπιακός - Γουέστ Χαμ ή στο Παναθηναϊκός - Ρεν»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Αγγλία, υπάρχει το ενδεχόμενο η UEFA να αλλάξει ην ημέρα διεξαγωγής ενός εκ των Παναθηναϊκός - Ρεν και Ολυμπιακός - Γουέστ Χαμ, προκειμένου να μη διεξαχθούν την ίδια μέρα τα δύο ματς των «αιωνίων».

Αν, δε, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είχαν προκριθεί στους ομίλους του UEFA Champions League, τότε η Ελλάδα θα βρισκόταν δεύτερη στη σχετική κατάταξη. Αν την πρόκριση έπαιρνε ένας από τους δύο, τότε η χώρα μας θα μοιραζόταν την έκτη θέση παρέα με την Ολλανδία.